Vánoční atmosféra v brněnské pasáži Alfa

Věřím, že brněnskou pasáž Alfa asi všichni znáte, respektive, možná je vám povědomý hlavně její název… Alfa pasáž najdete v centru Brna, vchody jsou z Poštovské, nebo z Jánské ulice a z nám. Svobody – a věřte, právě toto místo, kde se nachází celá řada obchodů, kaváren, cukrárna…stojí za představení. Nedávno jsem tudy procházela a uvědomila si, že právě tato pasáž, která je tou nejstarší v Brně, si rozhodně zaslouží více pozornosti. Má to zde své specifické kouzlo, jedinečnou atmosféru, kdy na vás až citelně dýchne dávná historie, kdy byla ve 30. letech tato pasáž postavena. Navíc, právě teď je tu krásná vánoční výzdoba, několik stánků přesunutých ze Zelného trhu a mimo to, obdivovat tu můžete nádhernou hrající vánoční vesničku! Zastavte se podívat, určitě nebudete litovat!

Musím uznat, že pasáž Alfa má zcela jedinečnou atmosféru, mně osobně velmi blízkou. Mám ráda místa, která mají svou duši a jsou svým konceptem zcela ojedinělá. A to je přesně případ i této pasáže, která má skutečně historickou hodnotu.

Alfa pasáž je postavena ve funkcionalistickém stylu a spojuje brněnské ulice Jánskou a Poštovskou s nám. Svobody. Vytvořením návrhu pro stavbu pasáže byl pověřen významný brněnský architekt Bohuslav Fuchs, komplex pak byl postaven stavitelem Františkem Hrdinou. Stavba pasáže byla realizována mezi lety 1930 a 1937, první část pasáže byla zpřístupněna v únoru 1932. Pokud vás k historii Alfa pasáže zajímá více – mrkněte ZDE.

Svůj nezaměnitelný půvab si tato pasáž uchovala až do dnešní doby, kdy zde ve dvou patrech najdete celou řadu obchodů, kaváren, cukrárnu, ale i služby… Všechny jednotky, prodejci, poskytovatelé služeb jsou zde sestaveny a vybráni tak, aby svou nabídkou zapadali do celkového stylu a konceptu pasáže. I díky tomu má právě tato pasáž svou charakteristickou atmosféru, kdy každý z obchodů, či služeb, které zde najdete, je jedinečný, jiný a stojí za bližší seznámení.

I já vám tu do budoucna napíši o jednotlivých obchodech něco víc, ovšem nyní, a to jen okrajově – co v pasáži Alfa najdete?

Alfa je v současnosti hrdým sídlem brněnského HaDivadla (divadlo se nachází v původních prostorech kina, které bylo v provozu do roku 2003), dále zde můžete nalézt hudební klub Metro Music Bar, kavárnu a celou řadu dalších zajímavých míst a obchodů.

Za zmínku určitě stojí obchod s květinami a doplňky Sikora Flowers – aktuálně tu pořídíte přenádherné a stylové vánoční dekorace, ozdoby a doplňky.

Svůj nezaměnitelný styl má také Knihkupectví Michala Ženíška, mají tu velký výběr mnoha netradičních knih a pokud toužíte po tom, sehnat nějaký „knižní poklad“, moc rádi vám tu vyhoví. :)

Oblíbenou prodejnou v Alfa pasáži je pak rozhodně také Litex Brno, oblečení od českých designérů a tvůrců pak koupíte v obchodě Šťastná chvíle.

Originální textilní tvorbu pořídíte také v obchodě Mimapaint. Textil, ale i doplňky, kabelky, peněženky…koupíte v obchodě Kasha.

V Alfa pasáži pak najdete v Brně již 3. provozovnu vyhlášeného Cukrářství Martinák, skvělé čokolády, kávu, nápoje…si dáte v Čokoládovně Minach

Vánoční dárkové balíčky, značkové nápoje…tu pořídíte v prodejně DIOS.

Jak jsem zmínila v úvodu, aktuálně je Alfa pasáži i kouzelná vánoční atmosféra – nechybí vánoční výzdoba a určitě si musíte prohlédnout nádhernou vánoční vesničku, která je umístěna uprostřed pasáže.

Tato vesnička je pohyblivá, hraje a je to doslova pastva pro oči! Věřím, že hlavně dětem se určitě bude líbit, zastavte se podívat!

V Alfa pasáži pak najdete i několik vánočních stánků, většina byla přesunuta z trhů na Zelném trhu.

Ve stáncích tu nakoupíte například levandulové produkty od Levandulova.cz, dále produkty z chilli, diáře, zápisníky, notesy…

Zastavte se do Alfa pasáže – vychutnat si vánoční náladu a atmosféru. A třeba tu pořídíte i hezké dárky pro vaše blízké!
Alfa pasáž najdete v centru Brna, na Poštovské 8c.

ODKAZ: ALFA PASÁŽ BRNO / web
ODKAZ: ALFA PASÁŽ BRNO / facebook
ODKAZ: ALFA PASÁŽ BRNO / instagram