V centru Brna na nám. Svobody máme pivovar – v domě U Tomana!

Na blogu jsem vám už představila nový dům U Tomana, který najdete přímo v samém srdci Brna, na nám. Svobody. Svým hostům nabízí krásnou restauraci, jsou tu i stylové a designové apartmány – ovšem, to není vše! Věděli jste, že je tu i pivovar, kde se vaří vlastní „Tomanovo pivo“? Víc vám právě o tomto pivovaru dnes napíšu – čtěte dál!

Musím sama uznat, že koncept domu U Tomana opravdu nemá obdoby. Tento unikátní prostor je jedinečný jak svou vlastní, bohatou historií, tak i službami, které nabízí. Jak jsem už napsala, najdete zde stylovou restauraci, opravdu nádherné apartmány a co víc, je tu i vlastní pivovar, kde se vaří pivo!

V přízemí Domu U Tomana najdete minipivovar a v 1. patře pak beerhouse, kde se vaří zcela nová značka brněnského piva – Tomanovo pivo. Dáte si tu například Tomanovu 12%, Emanuelovu 10% či Žofiin speciál a další pivní speciality, navíc, beerhouse nabízí hostům také vynikající jídla určená právě k pivu.

Velkou zajímavostí je pro hosty nejen umístění vlastního minipivovaru ve sklepě domu, ale současně zabudování varny piva přímo vedle baru v restauraci.

Myšlenka postavit pivovar přišla s možností koupit a zrekonstruovat dům U Tomana, který za první republiky byl vyhlášený svou výrobou zákusků a vařením dobré kávy. Od počátku měli majitelé záměr navázat na tradici slavného domu a opět poskytnout centru města gastronomický provoz a produkty vlastní výroby. A tak přípravy domu směřovaly ke třem hlavním směrům tohoto záměru – ubytování, restaurace a pivovar.

Během stavebních příprav se majitelé ocitli v situaci, kdy zůstali s myšlenkou na pivovar sami. Čas plynul a pánové se už už rozhodovali myšlenku vlastního pivovaru opustit, když jim shoda okolností přivedla do cesty sládka a technologa M. Hrubeše, který v oboru pivovarnictví podniká už pár let. Po rychlé telefonické domluvě následovala ještě rychlejší setkání, protože čas tlačil a na rozhodnutí bylo opravdu za minutu dvanáct. Pak vše začalo běžet jak na drátku.

Můžeme říci, že jak se zažehnalo „nevzniknutí“ pivovaru, přišla druhá otázka, jak sehnat dobré sládky pro tento pivovar. Otázka, která je stejně stěžejní pro budoucnost jako dobrý dodavatel a konzultant při výstavbě pivovaru. Připravilo se výběrové řízení, kde hlavní kritéria byla spolehlivost, serióznost a hlavně filozofický náhled na výrobu piva. V dnešní době, skoro nemožné požadavky.

Ale podařilo se! A to v podobě osoby sládka Jana Křišíka, který svou osobností plně vyhovoval všem nárokům pro pozici prvního sládka pivovaru. Přišel v momentě, kdy pivovar byl skoro hotový a okamžitě se zapojil do přípravy budoucího charakteru piva. Dohoda a představa majitelů se sládkem M. Hrubešem byla, že člověk, který přijde, bude mít možnost připravit receptury piva podle vlastních představ za jeho dohledu. Ovšem spolupráce obou sládků předčila očekávání, protože oba měli stejný pohled jak se má pivo vařit a jak má pivo vypadat. Do toho o něco později přišel poslední člen pivovarského týmu Martin Smolík, dlouholetý kamarád Honzy a triumvirát týmu pivovaru byl hotov.

A protože si všichni tři pánové padli do noty profesně i lidsky, odrazilo se to na chuti vyráběných piv, za která se U Tomana nemusí stydět.

Portfolio piv tvoří světlá 10° a 12° a tmavá 11°, všechna plzeňského typu. Názvy piv jsou jména bývalých obyvatelů domu.

Pro oživení stálého sortimentu se vaří i další speciální piva.

Pivovar je postaven tak, aby ležení a zrání piva mohlo být dlouhé a nemuselo být kráceno. Pro poctivost řemesla je podřízeno vše a sládci neustále diskutují jak a co zlepšovat, kde jsou rezervy, co se objevilo nového v pivovarském světě.

A co vy – už jste pivo v domě U Tomana ochutnali? Já ano a musím říct, že je výborné! Zkuste ho také! ;)

ODKAZ: U TOMANA / web

ODKAZ: ZAŽIJ BRNO U TOMANA / facebook