Už jste slyšeli o EMS tréninku? Vyzkoušela jsem ho ve studiu Wanderfit!

Měla jsem možnost vyzkoušet jedinečný druh cvičení zvaný „EMS trénink“ (ve zkratce Elektro Myo Stimulace), který je založený na působení slabých, ale velice častých elektrických impulzů. Díky těm se ve vašem těle aktivují opravdu všechny svalové skupiny, které často nemáte možnost při běžné pohybové aktivitě zapojit. Toto cvičení má celou řadu výhod – mimo jeho velkou efektivitu je to i fakt, že tento trénink cvičíte pouze 20 minut, 1x týdně. A hned na úvod musím napsat – myslím, že toto je to pravé cvičení přesně pro mě! ;) A věřím, že by něco takového mohlo oslovit i vás! Víc v dnešním článku! ;)

Přiznám se hned z úvodu – já a jakékoliv cvičení, to byl vždy doslova „oříšek“. :) Jednak z důvodu mé poměrně velké vytíženosti, kdy jsem nebyla schopná si udělat dostatečný čas, abych chodila například do posilovny cvičit alespoň 3x týdně – aby to mělo nějaký efekt.

Dále se přiznávám, zcela bez mučení :), cvičení ve fitku mě nikdy moc nebavilo. Ať jsem zde dělala cokoliv, nikdy to nebylo „ono“.

A tím posledním – a možná pro mě i největším problémem bylo, že mi i přes nízkou zátěž poměrně rychle sílila dolní polovina těla. Což ve výsledku znamenalo to, že i když jsem pravidelně třeba jen 20 minut běhala po páse, po dvou měsících jsem díky nárůstu svalové hmoty měla problém obléci kalhoty…

Což vždy vedlo k tomu, že jsem cvičení po nějaké době nechala. Mrzelo mě to, ale prostě jsem si k tomu nenašla cestu. A že jsem druhů cvičení vyzkoušela už opravdu hodně!

Až jsem dostala možnost otestovat právě EMS trénink, v brněnském studiu Wanderfit, které najdete na ulici Milady Horákové 25. Narovinu, byla jsem i k tomuto cvičení z počátku skeptická a hlavně, obávala jsem se nepříjemných pocitů ze zmiňovaných elektrických impulzů.

Cvičení jsem si šla nejdříve nezávazně vyzkoušet – jen pro můj vlastní, osobní dojem. Ovšem – ten byl opravdu perfektní! Elektrické impulzy, které cítíte, nejsou nijak nepříjemné, je to o subjektivním vnímání. Nebolí, pocitově bych to přirovnala k lehkému mravenčení.

Co mě nejvíc překvapilo, tak druhý den, po zdánlivě snadném tréninku, mě svaly bolely, jako po námaze. Co bylo ale skvělé, tak mě bolely takové svaly, které je u běžného cvičení opravdu obtížné procvičit – třeba svaly hýždí, nebo zádové svaly.

Musím vám ale napsat, co to cvičení EMS vlastně je a na jaké bázi funguje:

EMS, tedy elektrická stimulace svalů, je pojem, který se několik desetiletí používá v medicíně v rehabilitaci a rekonvalescenci. Pomocí slabých, ale velmi častých elektrických impulzů jsou svaly aktivovány stejným principem, jako je aktivuje přirozeně tělo. Jen daleko častěji, než jsme schopni dokázat vůlí. Touto aktivací dochází buď k uvolnění zatuhlých svalů, nebo k jejich posílení.

Komplexní elektro-myo-stimulace pracuje až s 10 dvojicemi elektrod, kdy je každá dvojice umístěna na pravé a levé polovině těla. Impulz tak proběhne ve všech svalech „po cestě“ z jedné poloviny těla na druhou a ne jen v místech umístění elektrod. Proto jsme schopni touto metodou aktivovat celé tělo, všechny svaly. A to dokonce i ty, které standardně neumíme vůlí zapojit či je potřeba složitých cviků a dlouhého učení, jak je zapojit.

Efektivita nespočívá jen v zapojení skutečně celého těla najednou, ale i na množství svalových stahů, zpevnění a uvolnění, a tím pádem jejich aktivaci a posílení v čase. Vůlí dokážeme poslat signál svalům, aby se zpevnily, přibližně jednou za sekundu. S pomocí EMS to tělo zvládne 85× za sekundu. Svaly takto procvičíme velice rychle a efektivně a zároveň dostatečně intenzivně, aby „trénink“ nastartoval procesy v těle, které vedou k jeho celkovému zpevnění, svalové vyrovnanosti a zvýšené spotřebě energie, o které ještě bude řeč.

Co je na EMS tréninku dále perfektní – cvičíte pouze 20 minut, 1x týdně. A to je čas, který si na cvičení dokážeme najít naprosto všichni, tomu věřím. :) Tento krátký čas cvičení a jeho týdenní interval je daný vysokou zátěží na svaly, který EMS trénink má. A věřte, že i v klidovém režimu, po tréninku, naše tělo funguje ve zvýšeném energetickém režimu.

Další výhodou je, že na cvičení EMS tréninku nic nepotřebujete – nic si nemusíte do studia Wanderfit nosit s sebou. Dostanete zde oblečení na cvičení – cvičí se v elastickém tričku a krákých kalhotách, na nohy dostanete ponožky. Na tento „úbor“ vám pak trenér dá vestu a pásy, na kterých jsou připnuté elektrody.

Ve studiu cvičíte sami, maximálně ve dvou lidech – takže pozitivem je i soukromí a individuální přístup.

Já byla z prvních dvou lekcí opravdu nadšená – i pocitově, druhý den po cvičení, bylo znát, že svaly opravdu dostaly zabrat. :) Budu chodit na EMS trénink do studia Wanderfit nyní pravidelně – takže se s vámi budu dělit o dojmy, jak cvičení zvládám, vnímám a hlavně, jaký má efekt! ;)

Studio Wanderfit najdete v Brně na ulici Milady Horákové 25.

ODKAZ: STUDIO WANDERFIT / web
ODKAZ: STUDIO WANDERFIT / facebook
ODKAZ: STUDIO WANDERFIT / instagram