Travel Diary: Fuerteventura

Mám pro vás opět malý výlet za naše hranice – a to v rámci dalšího dílu mé cestovatelské rubriky Travel Diary! Tentokrát se s vámi podělím o dojmy a zážitky z ostrova Fuerteventura, který patří ke Kanárským ostrovům. Strávila jsem tu s dětmi a kamarádkou nádherný týden, ostrov jsme procestovali doslova křížem krážem, viděli jsme tolik míst, pláží a zajímavostí! Na úvod musím napsat, Fuertenvetura je místem kontrastů, najdete tu pláže s bílým pískem a tyrkysovou vodou, ale i černý sopečný písek a strmé útesy, které lemuje nespoutaný oceán a divoké vlny. Fuerteventura je rájem surfařů, golfistů, ale nadšení zde budou i všichni milovníci nádherné přírody. Proti Tenerife, nebo Gran Canarii je Fuerteventura poměrně pustá a bez zeleně, ale právě tento její syrový ráz si nás získal. 
A co vy, byli jste na Fuerteventuře? Jak se vám tu líbílo?
Víc v mém následujícím článku i se spoustou fotek…
Když jsme se rozhodovali, kam vyrazit na jarní prázdniny, padla volba právě na ostrov Fuerteventura. Ještě jsme tu nebyli, z Kanárských ostrovů máme už procestované Tenerife i Gran Canarii, ale Fuerteventura mě lákala už delší dobu.
Vyrazili jsme sem na týden, s kamarádkou a dětmi. Letěli jsme z Vídně společností Austrian, cesta zabere kolem cca 5 hodin. Což je poměrně dost, ale dá se to v pohodě zvládnout. :) Letiště leží kousek od hlavního města Puerto de Rosalia, odkud se maximálně do hodiny dostanete do všech koutů ostrova.
Fuerteventura je druhý největší ostrov Kanárského souostroví, ale už od prvního dojmu poznáte, že tu převládá pustina a pouště. Zatímco třeba Tenerife je krásně zelený ostrov, zde se se zelení opravdu téměř nesetkáte, tedy kromě hotelových resortů. Ale jak píšu v úvodu, i pouště, hory, sopky…mají hodně co do sebe a je co obdivovat.
My bydleli v oblasti Caleta de Fuste, kousek od letiště. Vybrali jsme hotel, kde nechyběl vyhřívaný bazén – oceán, který obklopuje všechny Kanárské ostrovy je téměř celý rok pořádně studený a na koupání není, tedy pokud nejste pořádně otužilí. :) I proto má většina hotelů vyhřívané bazény.
Počasí je na Fuerteventuře teplé – my zde byli na začátku března a teploty přes den šplhaly i ke 30 stupňům. Akorát – na Fuerteventuře hodně fouká, takže můžete mít pocit, že je chladno. Večer se pak ale budete divit, jak jste se na sluníčku spálili – pozor na to. :)
Polohu našeho ubytování ve střední části východních pobřeží jsme víc než uvítali. Foukalo zde nejméně z celého ostrova a hlavně, bylo to skvělé strategické místo na výlety – ty jsme podnikli jeden den na jih, jeden den na sever a pak na směrem do vnitrozemí a na západ. Do všech nejvzdálenějších koutů ostrova to vždy byla maximálně hodinka jízdy.
Půjčit si auto je zde opravdu skvělý nápad, tedy pokud nedáváte přednost tomu strávit týden válením se u bazénu, což rozhodně není náš případ. :) Miluji aktivní druh dovolených, takže vidět vždy co nejvíc z daného místa!
Auto jsme si půjčili z autopůjčovny přímo na hotelu, ale na mnoha místech ostrova si můžete do autopůjčovny zajít přímo.
Co na ostrově vidět?
Přímo v oblasti, kde jsme bydleli, můžete navštívit úchvatný přírodní bazén – mělké skalní jezírko přimo u útesů. Vydejte se sem za odlivu, kdy je mělké a dá se v něm vykoupat.
Na severní části se nachází překrásné písečné duny Corralejo – budete se tu cítit doslova jako na nedaleké africké Sahaře. Na dunách se můžete projít, můžete si tu půjčit i čtyřkolky a zajet do vzdálenějších oblastí.
Úchvatné je, že duny Corralejo lemuje tyrkysově zbarevený oceán – už jen ten barevný kontrast je nádherný. Tato místa jsou vyhledávané surfaři, hodně tu fouká a jsou velké vlny.
Kousek od severního městečka Corralejo se pak nachází i poměrně ukrytá “popcorn beach”. Stojí za to vidět – kamínky na plaži jsou totiž čistě bílé a tvarem připomínají popcorn. Nikdy jsem nic takového nikde neviděla.
Po cestě zpět na jih se můžete zastavit i do skalního města Barranco de Cho Cruz – jen pozor, cesta sem je po nezpevněné silnici, kde nikoho jen tak nepotkáte.
Pokud se vydáte do vnitrozemí a na jih – krásná zastávka je v Los Molinos, kde jsou obrovské útesy. Dostanete se až na vrchol, kdy je pod vámi nespoutaný oceán.
Ve vnitrozemí se pak určitě zastavte do malebné historické vesničky Betancuria! Budete obdivovat zdejší architekturu, posedět můžete v některé ze stylových hospůdek a restaurací.
Odtud je to pak jen kousíček do soutěsky Las Penitas. Připravte se ale na cca 3km cestu do vnitrozemí, kdy musíte překonat nerovný terén, stoupání – není to zde nic pro ty, kdo nemají rádi výšky. Ač to na mých fotkách úplně nevypadá, jdete opravdu vysoky, pod vámi je propast. Nikde zábradlí, nebo cokoliv, co by vás při pádu chránilo. No, já se bála, přiznávám. :)
Za výlet pak stojí i oblast Ajuy, kde se nachází přímo u moře skalní okno Arco del Jurado. Cesta sem je opět po nezpevněné silnici, ale vyplatí se – vidět něco takového je zážitek.
Směrem na jih pak stojí za to vidět krokodýlí skálu Crocodile rock u městečka La Pared.
A doporučuji pak zajet i do jižního městečka Morro Jable – na nákupy, do restaurací, je to tu moc hezké. Kousek odtud se pak nachází i pláž Sotavento, která je přirovnávána ke Karibiku. Je nádherná, jen tu opravdu hodně fouká. :)
Fuerteventura je nádherná, je tu co vidět – nadšení budou milovníci přírodních krás, těch je tu nespočet. My byli nadšení i z toho, že nikde nebylo moc turistů a lidí – na všech výše uvedených místech jsme byli téměr sami.
Fuerteventura si nás získala, je to kouzelné místo, které stojí za to navštívit!