Travel Diary: dovolená na lodi!

Měla jsem možnost strávit neskutečnou dovolenou na lodi Symphony of the Seas, která je momentálně vůbec nějvětší výletní lodí na světe. Dnes mám pro vás v mé cestovní blogové rubrice článek s mými dojmy, postřehy – už mi celá řada z vás psala dotazy, které se dovolené na lodi týkají – tak věřím, že vám je v článku všechny zodpovím… :) Hned na úvod – čeká vás tolik zážitků (nejen) na lodi, nová místa, která uvidíte, že  budete mít až problém to všechno vstřebat. A mořská nemoc? Tak té se bát rozhodně nemusíte. ;) Pro mě to byl jeden z nejhezčích týdnů v životě – čtěte dál a dozvíte s proč… ;)
O dovolené na výletní lodi jsme s rodinou uvažovali už před pár lety, ale vždy jsme se báli jedné jediné věci – že budeme mít mořskou nemoc a budeme několik dnů trpět. Zažili jsme cesty malými loděmi, které se houpaly a byla to doslova hrůza. Ovšem je fakt rozdíl loď pro 50 lidí a obrovská loď pro 9000, jakou jsme pluli nyní.
Letos jsme se rozhodli takovou dovolenou zkusit, i proto, že jsme se dozvěděli, že po Středozemním moři pluje nová, největší loď na světě, Symphony of the Seas, která po prázdninách z Evropy odplouvá a bude plout trasy v Karibiku a Americe (loď patří americké společnosti Royal Caribbean).
Vyplouvali jsme z Barcelony, kam jsme přiletěli z Vídně už den před naloděním, abychom měli ještě čas Barcelonu alespoň trochu vidět, což se nám podařilo – sice to byly jen dva necelé dny, ale i tak jsme viděli dost, a to i díky vyhlídkovému autobusu (formou hop on – hop off).
Čekalo nás sedm dní strávených na lodi a každý den zastávka v jiném městě. Vyplouvali jsme z Barcelony, pokračovali do Palma de Mallorca, dál do Marseille, italské La Spezie, Říma, Neapole a jeden celý den loď plula bez zastavení, i přes noc, zpět do Barcelony.
Pluje se vždy v noci a ráno se vzbudíte a jste v jiném městě, přístavu, což je samo o sobě neskutečné. Máte možnost z lodi kdykolik odejít a kdykoliv se můžete vrátit. Báli jsme se toho, aby celé každodenní naloďování bylo bez front a přílišné organizace, ale vše šlo každý den doslova jak po másle. Žádné čekání, jen musíte mít u sebe kartičku, která prokáže vaši totožnost a to, že na loď patříte.
Skvělé na tomto druhu cestování je mimo jiné to, že vidíte opravdu hodně míst – a vytvoříte si názor, obrázek, kde se vám líbí a kam byste se třeba chtěli vrátit. Učarovala nás La Spezia v Itálii, malebné městečko Manarolla poblíž, krásná byla Palma De Mallorca, svoje kouzlo měl i Řím, nebo Neapol, co nás ale vyloženě zklamalo, byla Marseille – špinavá, pocit ne úplného bezpečí…
Pobyt na lodi byl ve všech ohledech dokonalý. Bylo toho zde tolik, co dělat a jak trávit čas! Kolotoče, tobogány, skluzavky, minigolf, dokonce lední kluziště, obchody, spoustu restaurací, vyžití pro děti a hlavně, stále nějaký program – muzikály v divadle, kino, show ve skocích do vody, lední revue – až bylo těžké si vybrat, kam jít… :)
Na lodi jsme neustále žasli, co všechno je možné vytvořit – na palubě nechyběl třeba i Central Park s více než 2000 stromy, kolotoče, kluby, fotbalové hřiště a dokonce celá nemocnice (kterou jsme díky synově rozseklé hlavičce museli navštívit :).
Nejvíc úchvatné ovšem byly večery na kajutě, kdy jsme se na balkóně kochali mořem okolo, zapadajícím sluníčkem, tichem – a dokonce jsme několikrát viděli i skupiny delfínů, kteří plavali vedle lodi.
Zkrátka, neskutečný zážitek, který už teď víme, že si chceme zopakovat. Na jiné trase, jiném okruhu a třeba zase jiné lodi. Stojí to za to – a pokud i vy nad podobným stylem dovolené uvažujete, opravdu vřele to doporučuji, věřím, že budete také nadšení!