Reportáž: vyšetření zraku v optice APIA

Nedávno jsem absolvovala zajímavé vyšetření zraku a ráda vám zde o tom napíšu – myslím, že právě takové vyšetření bychom měli občas podstoupit asi všichni, bez ohledu na to, zda máme s očima problémy, nebo ne. Zrak je jedním z nejcennějšího na našem zdraví a určitě bychom se o něj měli patřičně starat. A jak známo – prevenci je fajn nepodceňovat… :)

I když je pravda, že – díky bohu – nevnímám sama s očima zatím žádné potíže, rozhodla jsem se, že si nechám zrak zkontrolovat odborníky. Tedy to, jak vidím a zda nepotřebuji brýle. Přece jenom, už mi není dvacet, ba dokonce ani třicet a i věk je jedním z aspektů, který hraje u zhoršování zraku svoji roli.

Navíc, pracuji denně několik hodin u počítače, což, jak je známo, očím také neprospívá. A dobře vidět, to je pro mě opravdu zásadní – třeba i z toho důvodu, že trávím hodně času v autě, za volantem, a proto si musím být jistá, že je můj zrak v pořádku.

Zcela upřímně – k očnímu lékaři, na zrakové vyšetření, bych asi nešla, přece jenom, ruku na srdce, k lékaři většinou jdeme až v momentě, kdy nás něco konkrétního trápí. Proto jsem uvítala, když jsem se dozvěděla o možnosti nechat si zrak zkontrolovat v oční optice APIA, o které jsem vám mimochodem na blogu psala. Tuto optiku jsem v brněnské Olympii navštívila už létě, kdy jsem tu vybírala sluneční brýle.

Brněnská optika APIA je nejdéle fungující oční optikou v Brně, byla otevřená už v roce 1994 a své dobré jméno, postavené na kvalitních službách a široké nabídce kvalitních brýlí, si drží dodnes – a to na dvou pobočkách, v centru na Masarykově a nyní také v OC Olympia.

V optikách APIA pracují skuteční odborníci, s optickým vzděláním, tedy optici a optometristi – můžete si tak být jistí, že zde brýlím a obecně zraku opravdu rozumí.
Na obou pobočkách optiky APIA provádí právě i kontrolu zraku – tedy měření – dozvíte se tak, zda brýle potřebujete a jak silné. Vyberete si tu pak rovnou i obroučky a brýle Vám připraví.
Na každé provozovně je optická laboratoř/dílna, kde provádí opravy brýlí a zhotovení brýlí i na počkání.

A jak taková kontrola zraku probíhala? 

Samotné vyšetření zraku v optice APIA má několik částí a probíhá na několika přístrojích.

Prvním je tzv. autokeratorefraktometr – tento přístroj dokáže s velkou přesností odhalit, zda vaše oči potřebují dioptrie, či nikoliv.

Vyšetření trvá pár minut a je zcela bezbolestné.

Druhý přístroj, který se používá, je „foropter“ – ten je nejpřesnějším přístrojem na měření astigmatismu. Cílem vyšetření na tomto přístroji je rovněž přesné stanovení potřebných dioptrií.

Daší částí vyšetření je kontrola zraku pomocí projekčního optotypu. Tento přístroj je velice funční a dokáže odhalit celou řadu očních vad.

Kvalita vidění se vyšetřuje na dálku a v případě zájmu také na blízko, nicméně, kvalita vidění na blízko se do věku 45 let běžně nevyšetřuje.

Moje vyšetření zraku dopadlo dobře, dozvěděla jsem se, že ovšem zřejmě časem budu potřebovat slabé dioptrie na dálku.

V optice APIA jsem si rovnou vyzkoušela i některé dioptrické brýle, respektive obroučky. Zcela upřímně – právě brýle, ať už dioptrické, nebo sluneční, se mi líbí, beru je i jako módní doplněk.
Pokud dioptrické brýle potřebujete – mám pro vás pár fotek pro inspiraci, jaké krásné v této optice mají.

A mimochodem – pokud dioptrie nepotřebujete, ale brýle – obroučky se vám líbí, můžete je nosit i tak, jen s čirými skly, právě jako jedinečný módní doplněk… ;)

Spoustu fotek z mého měření zraku a také, krásné dioptrické brýle, si prohlédněte i ve fotogalerii.

Oční optiku APIA najdte v centru, na Masarykově 18 a také v OC Olympia Brno.

ODKAZ: OČNÍ OPTIKA – web / facebook

ODKAZ: ORIGINÁLNÍ BRÝLE.CZ – eshop / facebook