Recenze & doporučení – kniha JÍDLOTOPIS: Jídlo jako radost. Neblbni s dietami – jez dosyta

Ráda bych vám doporučila formou mé recenze jednu nesmírně inspirativní a zajímavou knihu – jmenuje se JÍDLOTOPIS: jídlo jako radost. Neblbni s dietami – jez dosyta. Knížku sepsaly a připravily nutriční terapeutka a osobní trenérka Pavla Matoušková a Andrea Šromová – v knize najdete spoustu rad, návodů, postupů a tipů, jak se vyznat a zorientovat v „džungli“ všech možných diet, stravovacích režimů a návyků. Kniha vás nasměruje, jakou cestou se v ohledu správného a zdravého stravování vydat, co, jak často a v jakých porcích jíst. Zároveň tato kniha obsahuje spoustu receptů, které jsou právě v ohledu zdravého stravování vhodné. Víc v následujícím článku…

POZOR – pokud si knihu objednáte, zadejte na eshopu kód MISA15 a získáte slevu 15%!

Pokud jste laikem v oboru, stejně, jako jsem já, určitě mi dáte za pravdu, že vyznat se ve všech těch „zaručených návodech, postupech, dietách a stravovacích režimech“, to je opravdu nesmírně těžké. A pokud vám někdo, kdo tomu všemu opravdu dobře rozumí neporadí, je až nemožné se v tom všem zorientovat.

Chci mluvit ze své vlastní zkušenosti – v ohledu stravovacích směrů, ale i diet, jsem toho totiž vyzkoušela, řekla bych, opravdu hodně…

Vždy mi byla velice blízká cesta zdravého životního stylu. Můj táta byl lékař, gastroenterolog a maminka výživová poradkyně, měli jsme i obchod se zdravou výživou. A tak jsem v prostředí, jak se zdravě stravovat, také vyrůstala – a mnoho dobrých rad, principů a zásad jsem si osvojila i od rodičů.

Nikdy jsem neřešila žádný váhový problém, nadváhu, problém s příjmem potravy…až do doby, kdy jsem otěhotněla. Když jsem čekala prvního syna, těžko říct proč, ale přibrala jsem šílených 38kg. A to hubnutí po porodu šlo fakt hodně těžko.

A to byl jen krůček k tomu, abych začala zkoušet různé diety, měnila stravovací návyky a začala „experimentovat“.

Diet jsem vyzkoušela víc, některé fungovaly, jiné ne, ovšem – zcela vždy to vedlo k tomu, že se mi kila vrátila zpět. Tím jsem pochopila, že držet diety je opravdu nesmyslné.

Klíčem k úspěchu – co se týká stravování, je jíst. Jíst pravidelně, zdravě, v menších porcích.

A právě návodem k tomu, jak zdravě jíst, jídlo si užívat, vychutnávat a hlavně, nehladovět, je zmiňovaná knížka JÍDLOTOPIS: jídlo jako radost. Neblbni s dietami – jez dosyta.

Knížku připravily nutriční terapeutka Pavla Matoušková a Andrea Šromová a musím říct, že je to opravdu senzačně sestavená publikace, která i nás, laiky, dokáže nasměrovat na tu správnou cestu. Pochopíte, které potraviny jsou ty nevhodné – průmyslově zpracované“ a které „brzdí“ náš metabolismus, dozvíte se, jak správně jídla sestavovat, v jak velkých porcích a jak často jíst.

Oceňuji hlavně rozumné vysvětlení toho, jak jídlo – zdravé i to nezdravé, funguje na naše tělo. Vše je názorně popsáno na příkladech – zajímavé jsou informace o velikosti a složení porcí. Pochopíte, že pro naše tělo je rozhodně důležité stravu přijímat, než hladovět. Hladověním si naopak můžeme zadělat na velké a vážné problémy. A také, vysvětlí vám, jak důležitý je pro naše tělo pohyb.

Knížka vás bude bavit – je o jídle, které je jednou z radostí našich životů. A je nesmyslné si jídlo odpírat a tím tak trpět. Právě díky této knize se naučíte jídlo milovat, protože pokud si jej budete připravovat správně, tak vás za to vaše tělo jen odmění. Můžete zhubnout, získáte více energie a hlavně, budete zdraví. A to je to nejdůležitější.

Moc zajímavá je i kapitola s osobními zkušenostmi konkrétních lidí, kteří se rozhodli své stravovací návyky změnit.

Mimo praktická vysvětlení toho, jak jídlo na náš organismus funguje, v knize najdete i celou řadu receptů na přípravu jídel. U jednotlivých receptů pak najdete i uvedeno, zda je dané jídlo vhodné pro celiaky, cukrovkáře, lidi s intolerancí bílkoviny kravského mléka, nebo s intolerancí na laktózu.

Brzy se chystám recepty začít testovat, moc ráda se s vámi o to podělím.

Upřímně, tato knížka mě nadchla, ráda si v ní listuji, dozvídám se nové informace a těším se na dobré a zdravé jídlo. Určitě stojí za pozornost!

POZOR – pokud si knihu objednáte, zadejte na eshopu kód MISA15 a získáte slevu 15%!

Knížku JÍDLOTOPIS: Jídlo jako radost. Neblbni s dietami – jez dosyta, koupíte přes web Pavly Matouškové – ZDE. Možný je i osobní odběr na Nových sadech 2.

ODKAZ: JÍDLOTOPIS / web, možnost objednání
ODKAZ: JÍDLOTOPIS / facebook
ODKAZ: JÍDLOTOPIS / instagram