Protože můžu – stylová vinárna & kavárna v centru Brna! Znáte?

Kam v centru Brna na dobré víno, kávu, někam, kde to má své jedinečné kouzlo? Určitě bych vám doporučila právě vinárnu & kavárnu Protože můžu, kterou najdete na Starobrněnské 12. Už v 17. století zde býval vinný šenk a ta dávná historie tu na vás opravdu znatelně dýchá. Dáte si zde výborné víno, k tomu něco dobrého, zajímavostí je pak i možnost zapůjčení vybavených piknikových košů s připravenými specialitami a novinkou jsou pak i výborné míchané drinky „To Go“, které si můžete odnést s sebou a vychutnat třeba doma, na soukromé party, nebo v kině… :) Zkrátka, vinárnu Protože můžu znát musíte, tady si to zamiluje snad naprosto každý! Víc v následujícím článku.

V Brně je celá řada krásných míst, která musíte znát – některá z nich vznikla a otevřela pro veřejnost teprve nedávno a protože o nich třeba ještě nevíte, zaslouží si víc pozornosti. Přesně to se týká právě i vinárničky Protože můžu, která otevřela na konci minulého roku, před Vánoci.

Ale jak jistě dobře pamatujete, následovala období lock downů, kdy se veškeré provozy, obchody a služby pro veřejnost zcela uzavřely. A na tak zajímavá a jedinečná místa se proto možná i lehce zapomnělo…

Vše se naštěstí vrátilo k normálu před prázdninami a nyní je i vinárna a kavárna Protože můžu opět v běžném provozu – a já vám ji moc ráda připomenu. Má to tady totiž obrovské kouzlo – daném už samotným místem, kde se vinárna nachází. 

Kavárna & vinárna Protože můžu se nachází na Starobrněnské 12, v historickém domě, který byl postaven v době gotiky již někdy po roce 1300, následně byl dostavován a přestavován.

V první půlce 17. století na domě hospodařil Jiří Kamenský, který se 12. srpna 1625 stal brněnským měšťanem. Za 30 moravských zlatých mu byl udělen vinný šenk. Poté dům vlastnil Caspar Steinmas, uvedený mezi nejvýznamnějšími měšťany, kteří přečkali obležení města 1645 (1655 byl pohřben v kostele sv. Jakuba). Od roku 1764 asi do roku 1818 na domě hospodařil Anton Wossauch, který nechal dům přestavět na nájemní pavlačový dům s velkým vinařským sklepem. K roku 1775 patřily k domu četné vinohrady a již zmíněný vinný šenk v domě.

V závěru loňského roku se na tomto místě otevřela velmi útulná, stylová kavárna s vinárnou Protože můžu – prostory jsou opravdu nádherné, s citelným dotekem dávné historie domu. Zkrátka, je to tu přímo jako dělané právě na posezení u vína, se sklenkou likéru, či na dobrou kávu.

K vínu si můžete dát i něco dobrého – v nabídce jsou třeba vynikající paštiky z Němčiček, k nim dostanete oblíbené pečivo od William & Thomas Artisian Bakery…

Mimochodem, právě tato vinárna je skvělá i pro uspořádání nejrůznějších akcí – třeba soukromých oslav, setkání, nebo vánočních večírků, které je rozhodně dobré už nyní začít plánovat!

Jakoukoliv akci, včetně vánočních večírků, vám tu rádi připraví na klíč.

Jak jsem už zmínila v úvodu, vinárna Protože můžu nabízí i několik zajímavostí a dalších služeb – jednou z nich je třeba možnost zapůjčení piknikových košů – o tom jsem vám zde mimochodem už psala, více ZDE.
Koše si můžete vybrat podle velikostí a samozřejmě si také máte možnost zvolit, jaké dobroty chcete připravit s sebou.

Jak tato služba funguje?
Je to jednoduché – stačí sledovat Facebookové stránky Protože můžu. Zde najdete informace k zapůjčení košů a také k tomu, jaké dobroty si do koše můžete vybrat. 

Dále si do koše vyberete jídlo – vybíráte z celkem čtyř položek – A, B, C, D.
A – slaná jídla – sendviče, obložené bagety, talíře s dobrotami – sýry, uzeniny, pršuty…
B – sladké varianty – panacotty, brownies, palačinkové špízy…
C – ovoce, nebo zelenina.
D – pochutiny, chipsy, sladké nebo slané oříšky…

Koš si můžete vzít s sebou třeba do parku, kamkoliv na výlet, nebo i domů – třeba na víkend. Můžete si vychutnat víkendový oběd zcela jinak, než jste zvyklí. ;)

Další novinkou, o kterém vám musím napsat, je nabídka míchaných drinků „To Go“! Právě tyto drinky si teď můžete v kavárně & vinárně Protože můžu kdykoliv objednat, případně i rovnou vyzvednout! 

Je to super nápad, kdy si můžete s sebou odnést některé z velmi oblíbených míchaných drinků a koktejlů, které znáte z barů! Tyto drinky si můžete dát kdekoliv chcete – doma, na večírku, venku s přáteli, nebo třeba i v kině, které je z kavárny kousek (ve Velkém Špalíčku).

V nabídce je nyní 9 druhů drinků a najdete mezi nimi všeobecně velmi oblíbené typy, jako jsou Margarita, Sex na pláži, Cosmopolitan, nebo White lady…

Drinky tu mají ve dvou velikost a i cenově jsou fajn – vyjdou vás rozhodně levněji, než když si je dáte v baru. ;)

Míchané drinky „To Go“ jsou ve stylových skleněných lahvičkách, zdobené vlastní etiketou – mimochodem, jsou i super a originálním dárečkem! Můžete je donést jako pozornost z posezení v této stylové vinárničce, třeba partnerovi, nebo kamarádce. ;)

A sama potvrzuji, drinky chutnají skvěle! Vydrží vám doma v ledničce minimálně dva dny.

Zkrátka, vinárna & kavárna Protože můžu si vaši pozornost i návštěvu zaslouží. Má to zde svůj styl, kouzlo, velmi milou atmosféru…nebude se vám chtít odcházet!

Kavárnu & vinárnu Protože můžu najdete v centru Brna na Starobrněnské 12.

ODKAZ: PROTOŽE MŮŽU / facebook
ODKAZ: PROTOŽE MŮŽU / instagram