Plánujete miminko?

Jak možná víte, pokud pravidelně sledujte můj blog, věnuji se zde i různým „rodičovským a maminkovským tématům“. Sama mám dvě děti a tak mě i tyto oblasti přirozeně zajímají – a ráda  inspiraci pak předám dále, také vám. Nedávno jsem měla možnost dozvědět se velice zajímavé informace o novém „prediktivním genetickém testu“ PANDA, který může být opravdu velmi přínosný pro ty, kdo plánují miminko. Tento jedinečný test, který mohou podstoupit jak jednotlivci, tak lidé v páru, může odhalit případné riziko komplikací s otěhotněním, v průběhu těhotenství, nebo riziko početí postiženého dítěte. Víc v mém článku…

Moc dobře si vzpomínám na dobu, kdy jsem byla těhotná a čekala jsem svého prvního syna. Vzpomínám si právě i na ty přirozené obavy, zda miminko bude v pořádku, zdravé – věřím, že stejné pocity prožívají asi všichni rodiče. Samozřejmě jsem se v té době informovala o všech možných vyšetřeních a testech, které mohu v době těhotenství a které by mohly odhalit případné postižení, nebo vady.

Musím sama říct, že jsem v tomto velice zodpovědná a naprosto důvěřuji medicíně. V dnešní době je už tolik možností a je opravdu dobře, že se případné postižení dítěte dá odhalit včas. A teď to jde ještě dokonce dříve. Rodiče, kteří plánují miminko, totiž mohou podstoupit nové, speciální “prediktivní genetické testování” . Tento nový test kompatibility nesoucí název „PANDA“ (panelová diagnostická analýza), určený přímo pro páry plánující společného potomka, je možné podstoupit nyní na brněnské klinice reprodukční medicíny Repromeda.

Medicína jde obrovským tempem kupředu a v současné době jsou pro rodiče, kteří plánují potomka, k dispozici nové možnosti, které pomohou odhalit případné komplikace, nebo rizika.
O testu PANDA, který provádí nyní nově na klinice Repromeda, jsem se dozvěděla nedávno – a i když s manželem už asi miminko neplánujeme, chci vám o tomto testu napsat i zde, na blogu. Věřím, že vás, co dítě plánujete, by něco podobného mohlo oslovit.

Co to tedy „test PANDA“ je?

PANDA představuje nové prediktivní genetické testování sloužící k testování jednotlivců, ale i párů plánující společného potomka. PANDA dokáže zjistit, zda u dvojice existuje riziko komplikací s otěhotněním, v průběhu těhotenství, nebo riziko početí postiženého dítěte.

Kdo se může nechat testovat?
Testování je vhodné nejen pro páry využívající pomoci asistované reprodukce, ale i pro ty snažící se o dítě spontánně, což je rozhodně důležitá informace.

Přestože se žena i muž cítí a vypadají zdraví, mohou být přenašeči genetické nemoci. Tato nemoc se může následně projevit u jejich potomka. PANDA dokáže tyto případné genetické vlohy k nemocem stejně jako vrozené sklony k potrácení odhalit. Tento panel umožňuje rovněž předpovídat vývoj embrya a poskytnout důležité informace o případné odezvě vaječníků ženy na hormonální stimulaci, nebo o rizicích spojených s podáváním hormonální substituční terapie po zavedení embrya.

Pacienti si mohou nechat vyšetřit od deseti až po tisíce genů. PANDA umí diagnostikovat trombofilní mutace a onemocnění jako je cystická fibróza, spinální muskulární atrofie, hluchota a syndrom fragilního X. Díky výsledkům tohoto genetického testu je pak možné získat potřebné odpovědi týkající se příčin neplodnosti žen i mužů a přizpůsobit pacientům léčbu ještě více na míru.

Pokud se u páru zjistí, že je rizikový, je vhodné využít tzv. preimplantační genetické testování (PGT) embryí, nechat si otestovat embrya ještě před zavedením do dělohy.

Za sebe mohu zcela upřímně říct, že pokud bychom miminko plánovali, rozhodně bych toto prediktivní genetické testování chtěla podstoupit. Myslím, že každý krok, který můžeme učinit, abychom měli zdravé dítě, je krokem správným.

A jaký je váš názor?