Nejkrásnější kuchařky – 2. díl

A je tu druhý díl našeho slibovaného „kuchařkového speciálu“. Pokud stejně, jako my, máte rádi netradiční a originální recepty v ještě originálnějším knižním pojetí – čtěte dál:)

Musím se ale hned na úvod přiznat – já, na rozdíl od Terezy, jsem kuchař amatér. Sice doma vařím a vaření mě i baví (samozřejmě v závislosti na tom, jak se mi vše daří:), ale nejsem do vaření takový ten „nadšenec“. Mám spoustu svých oblíbených receptů, které ráda vařím, ale že bych se zbytečně pouštěla do nějakých experimentů, kde je výsledek značně nejistý, to raději ne…

No a právě z toho důvodu, že se obávám neúspěchu a často i větší katastrofy v případě nových receptů, musím spoléhat na „berličky“ v podobě kuchařských knih. Ráda si jimi listuji a prohlížím obrázky, bohužel, často mě už jen toto odradí od dalších kroků, které by vedly k samotnému výsledku daného receptu:)

A proto i kuchařka, podle které se nakonec rozhodnu něco uvařit, mě musí už od prvního pohledu zaujmout a oslovit. A tak, jak mám ráda neobvyklé trendy v módě, kosmetice a životním stylu obecně, tak mě dokážou upoutat i originální kuchařky.

Konec řečí – jdeme na moji slíbenou recenzi:

Photo 22.10.14 19 38 22

První kuchařka, která je zajímavá už jen samotným názvem, mě skutečně oslovila. I když – právě podle názvu je určena pro někoho úplně jiného, než jsem já:) Jmenuje se totiž: KUCHAŘKA PRO MÉHO MUŽE, autorkou je Veronika Zemanová

kuch7

Kniha má nádherné zpracování, pestré, vtipné, zkrátka takové, že Vás bude celým svým obsahem bavit. Je psána pro autorčina muže Filipa (ale obecně pro věchny muže), kteří jsou si svým postojem k vaření a prostoru kuchyně obecně, značně nejistí.

kuch8

A i když se jedná o muže – mnoho autorčiných postojů a rad se dá aplikovat právě i na mě a můj vztah k vaření. Takže, ideální kniha pro mě:)

Vtipný je i obsah kuchařky, kde zjistíte, jak jsou jednotlivé recepty rozdělené do sekcí podle typu jídel – pobavily mě už jen názvy – „MUŽ VAŘÍ PRO SEBE“, „MUŽ VAŘÍ PRO KAMARÁDY“, „MUŽ VAŘÍ PRO ŽENU“, „MUŽ SI UTAHUJE OPASEK“ – saláty… zkrátka je vidět, že se v knize musí jednoznačně zcela přehledně vyznat.

Obsah knihy

 

Photo 22.10.14 14 33 38

Všechny recepty jsou psané absolutně srozumitelně, prostě tak, aby je pochopil i takový chlap, který vařečku a hrnec vidí pomalu poprvé v životě. Je tedy jasný autorčin záměr – aby i takový muž, který se kuchyni doposud vyhýbal obloukem, byl schopen uvařit si zajímavá a kvalitní jídla (mezi které ohřáté párky, horká voda na kafe a vrchol kulinářského umění – tousty – rozhodně nepatří), a to sám, bez pomoci.

kuch9

Všechny návody jsou tedy psány krok za krokem v jednoduchém slova smyslu, suroviny, které jsou potřeba, jsou snadno dostupné a samotný postup zaručuje kvalitní a plnohodný výsledek (ne, opravdu se nemusíte obávat, že Vaše drahá polovička v zápalu boje vaření vyhodí kuchyň do povětří).

kuch4

kuch3

Prostě a jasně – fakt dobrá kuchařka. Pro muže a i pro ty z nás, pro které není vaření a vše kolem něj „jen tak“. A mimochodem, tip na super dárek – třeba od „Ježíška“:) 

Photo 22.10.14 20 28 04

Druhá kniha, která mi hned na první pohled „padla do oka“, byla další kuchařka určená „někomu“. Ovšem v tomto případě má s celkovou koncepcí na míle daleko od té „Pro mého muže“. Jedná se o KUCHAŘKU PRO BÁJEČNÉ TCHYNĚ od Heleny Chvátalové.

Kol†üky bez kynut°

Tato kniha je totiž už takovou tou – dle mého pohledu – vysoce odbornou kuchařkou, kde najdete takové ty všelijaké domácí dobroty, které jíte většinou je z dílen Vašich babiček. Jsou to všechno jídla, která jsou opravdu prověřená, poctivě udělená a hlavně, moooc dobrá!

Photo 22.10.14 20 31 24

Pro mě je v případě této knížky ale jedno jasné – já podle ní fakt vařit nebudu. Prostě toto je přesně ten typ vaření, který sice bezmezně obdivuju, ale v životě (dobře, možná tak za 30 let, když všechno dobře půjde:) se ho nenaučím. Vyžaduje totiž jednu vlastnost, kterou já příliš neoplývám – a to notnou dávku trpělivosti:))) A taky čas, který tchyně a babičky, na rozdíl od nás, pracujících matek, mají.

Photo 22.10.14 20 30 13

Už podle obsahu je jasné, že se podle této kuchařky naučíte dobře vařit. Nechybí všechny zaručené klasiky a další dobroty, které už  podle názvu stojí za to vyzkoušet. Zkrátka, jako bych četla poctivý repertoár z kuchyně mojí babičky:)

Kremrolky maminky Dvoż†kovā

I samotné názvy jídel – „PLNĚNÉ OŘECHY PODLE MILUŠKY“, „JABLEČNÉ ŘEZY PANÍ CHARVÁTOVÉ“, nebo „MOJE KYNUTÉ TĚSTO“ svědčí o tom, že recepty jsou prověřené letitou praxí a budou stát za vyzkoušení.

Photo 22.10.14 20 30 35

Pokud Vás láká poctivá a tradiční kuchyně, je tato kniha jasná volba:) Já ji raději přenechám zkušenějším – v tomto případě, mé milované tchyni;)

1. díl našeho KUCHAŘKOVÉHO SPECIÁLU si prohlédněte zde: NEJKRÁSNĚJŠÍ KUCHAŘKY – 1. díl

Obě tyto kuchařky zakoupíte v e-shopu nakladatelství SMART PRESS (odkaz: SMART PRESS).