Můj recept – jarní závitky

Mám pro vás opět recept a inspiraci na jedno z mých oblíbených jídel, které doma často připravuji! Určitě budete dobře znát  z mnoha asijských restaurací – jedná se o “jarní závitky”. Závitky si můžete udělat buď nesmažené, nebo smažené – postup je velice obdobný. Já dávam přednost těm nesmaženým, jsou lehčí a nám doma chutnají víc. Co se náplně do závitků týká, je to samozřejmě na vás – záleží, co máte rádi. :) Já závitky připravuji obvykle s krevatami, masem, nudlemi, čerstvou zeleninou – mrkví, okurkou, ledovým salátem… Mrkněte na můj recept a fotky – inspirujte se a závitky zkuste! Nic na tom není a chutná to skvěle! Děláte je doma také? ;)

Asijská jídla doma připravuji poměrně často, jsou chuťově zajímavá, pestrá a mnohá i velmi zdravá. Jedním z pokrmů, který jsme si oblíbili, jsou právě vietnamské jarní závitky – toto jídlo určitě dobře znáte, nechybí v menu snad v žádné vietnamské restauraci.

I když na první pohled může vypadat příprava poměrně složitě, rozhodně to tak není. Stačí si jen osvojit pár kroků a hlavně, techniku “zabalení”. Tu vám v postupu níže víc vysvětlím. :)

Co se náplně závitků týká, základem jsou rýžové nudle, zelenina – ovšem, přesné složení je na vás. Někdo do závitků dává houby – Jidášovo ucho, možné je použít různé druhy zeleniny, maso, jaké máte rádi…zkrátka, je to na vás. Já vás inspiruji mým receptem – jak si závitky oblíbila moje rodina.

Na přípravu cca 25ks závitků budete potřebovat:

1 balení rýžových nudlí
1 balení rýžového papíru
1 velkou mrkev
1 okurku
25 ks krevet – já používám čerstvé na přípravu sushi, ale můžete krevety také orestovat, nebo se dá použít maso – orestované se sójovou omáčkou
2 hrsti sekaného čerstvého koriandru
hrst na jemno nasekané citronové trávy
Teriyaki omáčku
Sweet Chilli omáčku

POSTUP:

Okurku a mrkev nakrájíme na stejné, cca 8cm dlouhé, tenké nudličky.

Krevety zbavíme ocásků. Ve vroucí vodě uvaříme celé balení nudlí dle návodu. Do uvařených nudlí (jakmile slijeme vodu) přidáme cca 3 polévkové lžíce Teriyaki omáčky a dobře promícháme. – nudle tím tak zlehka ochutíme. Následně dáme nudle vychladnout.

Připravíme si rýžový papír. Ten je v původním stavu velmi tvrdý a křehký. Každý kus papíru těsně před použitím namočíme na cca 20 vteřin ve studené vodě. Následně dáme papír na prkénko, nebo kuchyňskou desku a mokrou rukou papír třeme, až do úplného změknutí. Papír zcela změní svou texturu, je měkký, velmi podajný, ovšem pevný. Pozor musíme dávat na protržení – protrhnout ho může i tvrdý kousek mrkve, takže opatrně. :)

Následně na střed papíru vrstvíme v malé porci nudle, na které dáme 1-2 kousky mrkve, okurku, krevetu, posypeme čerstvým koriandrem a přidáme pár kousků sekané citronové trávy. Následně můžeme přidat i pár kapek Teriyaki omáčky.

Závitky balíme způsobem, že přední okraj přehneme přes směs a dál “motáme”, podobně, jako třeba palačinku. Boční okraje přeložíme a smotáme dovnitř. Důležité je celý závitek “utahovat”, aby vše drželo hezky pohromadě a závitek byl pevný.

Papír při osychání krásně lepí, takže závitek skvěle drží.

Podáváme s omáčkou – výběr je opět na vás, my máme rádi právě Sweet Chilli omáčku. Můžete použít ale kteroukoliv máte rádi – ostrou, s chilli, Teriyaki… ;)

Dobrou chuť! ;)