Inspirace na květnové výlety!

Venku už počasí…no nádherné! Taky z toho máte takovou radost, jako já? A právě to skvělé počasí a nádherná příroda přímo vybízí k výletům. Proto vám chci dnes přinést inspiraci – na květnové výlety! Kousek od Brna, v mém milovaném Znojmě, se totiž právě během května koná několik zajímavých akcí, které by vás, věřím, mohly zaujmout… :) Víc se dočtete v mém článku!

O Znojmu jako o nádherném městě, které stojí za to navštívit, jsem vám na blogu už několikrát psala. Sama mám k tomuto městu hodně blízký vztah, kousek odtud totiž pocházím – a právě Znojmo je dle mého názoru i jedním z nejhezčích měst v naší zemi. Stojí rozhodně za výlet – a to hlavně teď, když už je venku krásně a my si můžeme užívat příjemného jarního počasí.

Z Brna to máte do Znojma doslova coby kamenem dohodil – necelou hodinku cesty. Takže – Znojmo je výborným tipem třeba i na jednodenní výlet. 
Inspiraci na výlety do Znojma vám chci dát i v rámci svého článku – během tohoto měsíce se tu totiž bude konat celá řada akcí, které stojí za pozornost. Které to budou?

Celý květen se ve Znojmě již tradičně ponese v duchu Májových slavností. Na návštěvníky čeká celkem sedm akcí různého charakteru. Něco je však všechny spojuje – kultura a kvalitní gastronomie.

Přehlídka dechových hudeb – 1. května

Přehlídka dechových hudeb se v letošním roce odehraje ve společenském centru Dukla. „Letos  jsme dali přednost uzavřeným prostorám. Počasí bývá v tuto roční dobu ještě nevyzpytatelné a věříme, že pro starší publikum budou prostory společenského centra pohodlnější,“ objasňuje změnu místa konání František Koudela, ředitel Znojemské Besedy. Programem provede osvědčený Karel Hegner, začátek je naplánován na 13. hodinu a těšit se můžete na dechové hudby Bludověnka, Šardičanka, Amatéři z Dobšic, Stříbrňanka a Dubňanka. Vstupné zůstává neměnné 100 Kč a je možné ho zakoupit v předprodeji na Turistickém informačním centru Obroková nebo na www.vstupenkyznojmo.cz

Dny partnerských měst – 4. – 5. května

Dny partnerských měst se budou letos konat ve dnech v pátek 4. a v sobotu 5. května, tradičně na Horním náměstí. Po oba dny se budou moci návštěvníci seznámit s gastronomií a kulturou partnerských měst města Znojma. V rámci kulturního programu vystoupí také Big Band Znojmo pod vedením Karla Fojtíka nebo hudební uskupení VOKAP. Ve stancích budou mít návštěvníci možnost ochutnat tradiční italské speciality, rakouská vína nebo slovenské sýry.

Znojemský Majáles – 7. května

Pro mladé publikum připravila Znojemská Beseda spolu se studenty znojemských škol na pondělí 7. května Znojemský Majáles.
Ze studentského programu si určitě nenechte ujít mladou kapelu Suede, vzniklou speciálně pro tuto událost. Čeká nás i nová trasa průvodu škol.  Z programu Znojemské Besedy se můžete těšit na zvučná jména mladé hudební scény jako Lipo, Lake Malawi, ATMO music nebo Ego. Na stage se vystřídají moderátoři Láďa Koubek, Šimon Král a Ondra Urban. Novinkou bude Shootcam, který návštěvníkům Majálesu vytvoří 5ti sekundové video, které jim bude zasláno e-mailem a budou ho moci sdílet na svých sociálních sítích. „V případě, že své video označí hashtagem #znojmochutna, budou mít možnost si i zasoutěžit. Nejoriginálnější video totiž získá vstupenku na Znojemské historické vinobraní 2018,“ doplňuje Koudela.

Jarovín Rosé – 7. května

V pondělí 7. května však neožije jen Horní náměstí. V tento den se nám navíc zarůžoví i ulice Obroková. Současně s Majálesem bude totiž probíhat oblíbená přehlídka růžových vín, klaretů a sektů – Jarovín Rosé.  V letošním roce navíc bude tato akce podporovat Mamma HELP – neziskovou organizaci sdružující pacientky s rakovinou prsu.

Festival vín VOC Znojmo – 8. května

8. květen je v kalendáři Májových slavností pevným datem konání Festivalu vína VOC Znojmo, který uvede nově certifikovaná vína se značkou VOC. Program festivalu nebude probíhat pouze na Horním náměstí, znovu se rozšíří také do tzv. odrůdových ulic. Těšit se můžete na folklór i klasickou moravskou cimbálovou muziku. Den plný vynikajícího vína doplní jedinečná gastronomie a speciality z Pohořelického kapra. Návštěvníky z Brna jistě potěší posílené autobusové spoje a rodiny s dětmi uvítají dětský koutek.

Muzejní noc – 18. května

Na cestu časem se vydáte 18. května v rámci Muzejní noci, která tímto tématem připomene 140. výročí muzea. Připraven je bohatý program pro celou rodinu. Navštívit bude možné všechny objekty Jihomoravského muzea a navíc i Expozici pivovarnictví.

Garage design – 18. – 19. května

Pátek 18. a sobota 19. květen je termínem konání 6. ročníku přehlídky originální autorské tvorby Garage Design, na jehož organizaci Znojemská Beseda spolupracuje s občanským sdružením Umění do Znojma. Garage Design se i letos odehraje na Horním náměstí, kde budete mít možnost nákupu originálních výrobků přímo od designérů a připraveny budou i workshopové dílny pro děti i dospělé. Páteční program obohatí koncert pouliční hudby.

Více informací získáte na www.znojemskabeseda.cz, kde najdete kompletní program a na www.znojmocity.cz nebo www.muzeumznojmo.cz

Tak co říkáte – Znojmo k návštěvě během května přímo vybízí! A z tak pestré nabídky mnoha akcí je určitě snadné si vybrat… :)