Denisa Cziglová: Jak to celé přežít a nezbláznit se. Rozhovor, 2. díl.

Denise Cziglové se před několika lety, doslova ze dne na den, změnil život. Lékaři jí diagnostikovali vážné onemocnění, nádor na mozku, který se ovšem rozhodla porazit, zastavit… Denisa změnila celou řadu návyků ve svém životě, změnila stravování a vydala se cestou dnes stále kontroverzní tzv. zelené léčby. Založila si také svůj blog Food Therapy by Denisa – kde se s lidmi dělí nejen o zajímavé recepty, ale hlavně, také o svůj příběh. Dnes mám pro vás pokračování rozhovoru…

První část rozhovoru s Denisou si pak můžete přečíst ZDE.

Kromě “zelené” léčby, Ty jsi vlastně radikálně upravila i jídelníček – o tom je do velké míry Tvůj blog. Jakým stravovacím směrem jsi se vlastně vydala – jsi vegetarián, vegan, stravuješ se raw potravinami…?
Je to vlastně tak trochu na střídačku, nemůžu říct, že bych jedla jen podle pravidel jednoho směru, jsem spíš vegetarián, vyhýbám se cukru, pokud ho potřebuju, doplňuji ho jedině ovocem…

Proč se vyhýbáš cukru?
Protože cukr je to nejhorší, co do sebe člověk může dostat. Cukr je vyloženě živná látka pro rakovinotvorné buňky. Dopřávám si raw dezerty, doslazuji kokosovým cukrem, agáve, kvalitním medem, datlemi. Klasický cukr, třeba čokoláda, mi už nechybí, ale jasně, hned jak jsem ho vysadila, tak mi chyběl a moc.:)

Vysadila jsi ale také mouku…
Lepek je také pro naše tělo víceméně zbytečný. Mouka je přítěží pro naše tělo, nic dobrého mu nepřinese, jenom nás “zaplácne” a jen se po ní tloustne…

A jak to máš s tuky – ty jsi také omezila?
Hodně jím avokádo, saláty s olivovým olejem, každé ráno jím lžičku konopného oleje, abych do sebe nějaké kvalitní tuky dostala. Čeho jsem se nezbavila, jsou sýry – ty občas jím, to je také příjem mého tuku, jinak tučné věci moc nejím. Naopak si dopřávám hodně pohanku, luštěniny…

Změnil se nějak Tvůj zdravotní stav, co jsi takto upravila jídelníček?
Změnil, vůbec, když jsem najela na celou konopnou léčbu a upravila jídelníček, tak se tělo celkově změnilo, vyčistilo… Dobré je také sledovat kyselost organizmu, koupit si pH papírky, každé ráno počurat a sledovat kyselost. Je to z důvodu, že když máme špatné pH, jsme otevření víc všem nemocem, bakteriím, virům.

A čím odkyselit?
Já začínala se šťávami, fajn je také jedlá soda. Určitě je dobré dávat si pozor na smažená jídla, na alkohol.

Můžeš v rámci své terapie a léčby vůbec alkohol?
Ne, občas si dám, málo – ale maximálně víno.

Věříš tomu, že se budeš stravovat v tomto režimu po celý život?
Rozhodně bych chtěla. Chodím každé tři měsíce na kontrolu a ty výsledky jsou pořád dobré, doufám, že pořád budou. Ale člověk nikdy neví a já se snažím pro své tělo dělat maximum, nechci ho zanášet nekvalitním jídlem, pitím. Rozhodně vím, že zcela vynechám cukr.  Ale já jsem s tou stravou teď naprosto spokojená.

Co na to Tvoje okolí – třeba rodiče, prarodiče – ti jsou třeba zvyklí na tradiční a českou kuchyni…
Dřív mým novým návykům moc nevěřili, ale teď, když vidí dobré výsledky, tak už chápou a už mě do masa tak nenutí. :) I babička se naučila třeba zeleninové karbenátky… Ovlinila jsem ve stravování i přítele, ten jí to, co doma vařím, ale samozřejmě, když někam jdeme, tak si to maso rád dá… :)

Co Tě po tom všem, co jsi prožila, co máš za sebou, udržuje psychicky v pohodě? Já Tě vnímám jako pozitivně naladěného člověka, což je až obdivuhodné…
Mně ten můj zdravotní případ ukázal, že život není jen o super kariéře, penězích, není to o tom být sobecká. Život se má žít jinak, máme si ho užívat, protože nikdy nevíte, co bude druhý den ráno. Tak jsem se naučila život užívat, přestala jsem se trápit malichernostma. Mám se ráda – a to je důležité, když se má člověk rád, má rád i své okolí. Jsem také ráda, že díky svým receptům i díky tomu, že píšu o svém případu, můžu povzbudit a inspirovat ostatní. Vždycky se všechny případy dají řešit, vždy se dají najít možnosti, které se mohou zkusit.

Závěrem – řekni nám něco víc o svém blogu, co tady lidi najdou – o čem Tvůj blog je, jak často píšeš články?
Blog Foodtherapy by Denisa
má nyní nové stránky – najdete zde všechny mé příběhy, o tom, co mě potalo. Jsou tu i všechny mé recepty, které vymýšlím – jsou tu luštěninová jídla, sladká jídla – ta bez cukru…

Chtěla bych také rozjet nějaké další poslání – kdy chci víc komunikovat s lidmi, kteří mi píšou, chci je povzbuzovat, sdílet s nimi jejich osud, chci jim ukázat, že nemusí ztrácet naději, chci jim poradit, zkrátka, chci fungovat jako taková psychická podpora, což mě také naplňuje.

Hodně lidí s podobnými problémy, co mám já, mi píše – jsem ráda, že lidé ke mně mají důvěru. Pokud má někdo takový problém – jsem ráda, když mi napíše a já můžu jakkoliv pomoct.

Děkuji za rozhovor :)

 

ODKAZ: FOOD THERAPY BY DENISA / BLOG
ODKAZ: FOOD THERAPY BY DENISA / FACEBOOK