Chystáte se na ples? A víte, co na sebe?:)

Taková Popelka to měla s výběrem šatů celkem jednoduché. Stačily kouzelné oříšky a bylo vystaráno. Bohužel, v pohádce nežijeme a výběr toho NEJ outfitu na ples je čistě a jen na nás. A ruku na srdce, máte doma ve skříni z čeho vybírat? 

Pokud mám mluvit za sebe – kdyby se na ples chodilo v džínách, mám vystaráno:) Zásobu mám slušnou a rozhodně bych si nějaký slušný styling sama vytvořila. S plesovou róbou je to podstatně horší. Doma mám asi dvoje šaty, které jsou už nějaký ten pátek out. A vůbec, tušíte, v  čem se vlastně na ples chodí – abyste dodžely, milé dámy, určitá pravidla? No, není to jen tak:)

ples1

Takže – rozhodnete se jít na ples, ovšem co na sebe – „babo raď“. Pokud máte na daný ples pozvánku, může Vám být v mnohém nápomocná, často zde totiž stojí, jaký outfit se od Vás očekává – zda slavnostní, formální, nebo výjimečný.

Základem Vašeho plesového modelu by měly být:

– společenské šaty (malé večerní anebo velké večerní)
– lodičky s uzavřenou špičkou anebo páskové boty na úzkém podpatku
– punčochy
– malá kabelku (psaníčko)
– šperky

ples3

Řiďte se tím, co máte na pozvánce. Ta vám napoví, jestli se shánět po malých večerních šatech anebo po velké róbě. 

Na klasické plesy si obvykle vystačíte s malou večerní toaletou, tedy s úzkými pouzdrovými šaty bez rukávů, které sahají těsně pod kolena. Takovéto šaty můžete zkombinovat s kabátkem dlouhým do pasu, případně dlouhým po okraj šatů. Nezbytností jsou punčochy a lodičky na úzkém podpatku s uzavřenou špičkou. Vše doplňuje malé kabelka. Barvu zvolíte podle charakteru akce (na komorní černé, barevné na ostatní). Další skutečností je, že pokud si dáma na klasický ples zvolí velké večerní šaty, bude okrasou celého plesu.

ples4

Muž se obléká do společenského obleku, který by měl barevně ladit s oblečením své partnerky. Obleky by měl být z jednoho materiálu, jedné barvy, a to tmavé. Košile by měla být také jednobarevná, stejně jako motýlek či kravata. Na ples se vhodnější motýlek. Boty vybíráme společenské, šněrovací, které jsou jen asi o odstín tmavší než -li oblek. Ponožky jsou pro muže největším úskalím, správně zvolené ponožky by měly být jednobarevné a jít tón v tónu s oblekem. Možná vás to překvapí, ale ideální barvou není černá, jako spíše tmavě modrá. Na to, že byste si vzali košili s krátkým rukávem raději rychle zapomeňte! Slavnostní vzhled obleku navýšíte přidáním tradičních doplňků jakými jsou například: vesta, kapesníček do klopy a manžetové knoflíčky.

Smoking je nezbytnou součástí velkých večerních příležitostí a gala večerů. Jak takový smoking ale vypadá?
Smoking je formální večerní oblek, který bývá výhradně černý anebo v barvě tmavé modři. Jedinou dobrou volbou košile je jednobarevná bílá, přičemž má dvojité manžety a frakový límeček. Ke smokingu náleží výhradně motýlek. Jeho další nezbytnou součástí je vesta nebo hedvábný smokinkový pás, který kromě klasické černé barvy může být i vínový anebo lahvově zelený.
Boty jsou lakované a na šněrování, ponožky hedvábné černé. Vhodným doplňkem jsou bílé rukavice a případně i klobouk.

Velká večerní toaleta. Róba, která má zvýraznit ženskou krásu a šarm. Oblečení dámy jsou tím pravým šperkem mužovi garderoby. Platí zde nepsaný zákon o délce šatů až po špičku střevíčků, avšak mladé a odvážné dívky si mohou dovolit i kratší míru. Dlouhé šaty, někdy s vlečkou se neobejdou bez hlubokého dekoltu. Rukávy zde také budete hledat marně, ty nahrazují elegantní rukavičky v barvě šatů. K šatům náleží lodičky na vysokém podpatku, šperky slazené s šaty a psaníčko. Nezapomeňte na punčochy! Dekolt si můžete zahalit lehkým přehozem.

ples2

 

zdroj: jaktak.cz

A kde v Brně vlastně ty nejkrásnější šaty sehnat? Investovat do nákupu vlastních můžete, ovšem, za nás radíme, nějaké si vypůjčit, protože věřte, že budete chtít jít na každý ples v něčem jiném. Už pro Váš vlastní pocit jsou vypůjčené krásné šaty tou nejlepší volbou:)

Zde máte několik půjčoven, kde seženete krásné plesové šaty:

SVATEBNÍ RÁJ

SVATEBNÍ SALON NAIVE

SALON BELLA

SALON PALOMA