Znáte „super potraviny“?

V dnešní doslova „džungli“ stravovacích trendů se není jen tak vyznat, souhlasíte? Neustále přichází nové a nové pojmy, pod nimiž se skrývá další řada návyků v oblasti zdravého životního stylu. Já Vám dnes chci představit ten, který mě více než zaujal – a hlavně, kterému sama skutečně věřím.

Dnes se můžete vydat různými směry v oblasti jídla a stravování – a abych byla upřímná, ani já nevím, zda jsou, či nejsou správné…

Však si sami vzpomeňte, jak před mnoha lety začal trend „vegetariánství“ a nastal velkým boom všech sójových produktů, které byly „zaručeně zdravé a ty správné“. Sledovala jsem to celé docela intenzivně, ještě v době, kdy jsme měli obchod se zdravou výživou. Vegetariánství se mně doposud vyhnulo, i když, z etického hlediska mi je nesmírně líto a vadí mi celý proces chování, transportu a zabíjení zvířat… Abych byla upřímná, maso pro mě není důležité a jím ho málo, jen jednou za čas, i když ryby do jídelníčku zahrnuji téměř pořád.

Pak se k nám dostala další větší vlna trendu jménem „veganství“. Být veganem je pro mě už absolutně nemyslitelné, protože mléčné výrobky i vejce mám ráda, i když si při jejich výběru velmi potrpím na kvalitu. Vyhýbám se všem chemikáliím a „éčkům“.

Další směr, kterého jse si také už určitě všimli, je tzv. RAW FOOD. Raw food, neboli syrová strava, jsou potraviny, které jsou připravovány při teplotním zpracování max. do 42 stupňů. Právě maximálně do této teploty zůstanou při zpracování zachované všechny důležité živiny, vitámíny a prospěšné látky.
Jaký je můj osobní názor na „raw food“? Mnoho potravin typu „raw“ jsem ochutnala – jsou dobré a věřím, že jsou pro tělo opravdu velmi přísnosné. Vynikající jsou třeba různé sladkosti – kde jsou použité oříšky, semínka, datle… Zpracování je opravdu šetrné, navíc výrobek neobsahuje bílý cukr, kterému se kategoricky vyhýbám:) Ovšem – stravovat se pouze v režimu „raw“ bych asi nedokázala. Raw potraviny se staly ale už nedílnou součástí mého jídelníčku, protože jsou kvalitní, zdravé a chutnají dobře:)

935897_496642303723289_395784847_n-830x306

Pokud je i Vám „raw stravování“ sympatické – tak doporučuji nakupovat tyto dobroty v obchodech SKLIZENO – mají zde opravdu obrovskou nabídku nejrůznějších raw potravin.

253317_496749400379246_225112116_n

Síť obchodů SKLIZENO jsme Vám už u nás na blogu představily (více si můžete přečíst ZDE). Prodejny SKLIZENO nejsou bioprodejnami nebo obchody se zdravou výživou, jak je známe. V nabídce najdete především nešizené potraviny, které bez ohledu na značku či nálepku splňují ty nejvyšší nároky na kvalitu. V sortimentu tedy najdete především výrobky, které neobsahují žádná „éčka“ nebo jejich nutné minimum. SKLIZENO navíc podporuje menší a regionální farmáře, pěstitele a dodavatele – což je filozofie, která je mi velmi sympatická.

A právě v obchodech SKLIZENO, kam chodím pravidelně nakupovat, jsem si všimla produktů s označením „super potravina“. A protože jsem zatím byla v tomto směru naprostý laik, začala jsem se o super potraviny víc zajímat. A právě tento „trend“ – jestli se to tedy tak dá vůbec označit – je mi velmi blízký.

Photo 08.06.15 10 03 08

Co to vlastně „super potravina“ je? Jedná se o takové potraviny, které obsahují mimořádné množství prospěšných látek, mají velké výživové vlastnosti a jsou pro naše zdraví velmi cenné. 

Co je typické pro produkty, které jsou označovány jako SUPER POTRAVINY?
– PŘÍRODNÍ a bohatý zdroj nutričních látek
– PROSPĚŠNÉ lidskému zdraví
– PŘIROZENÉ a šetrné zpracování bez vysokoteplotních (RAW) a chemických úprav

Photo 08.06.15 10 03 22

Mezi „super potraviny“ tak patří třeba mladá pšenice, kakaové boby, konopný protein, mladý ječmen, naklíčená pohanka, mandlová mouka,  ale třeba také semínka chia, nebo goji (kustovnice čínská)…

Photo 08.06.15 10 04 42

Photo 08.06.15 10 05 27

V obchodech SKLIZENO najdete tedy velký výběr právě těchto „super potravin“. Vyrábí je např. firma ISWARI, která nabízí i skvělé snídaňové směsi, která jsem si oblíbila právě já.

Photo 08.06.15 10 03 40

11329810_381984605329174_5966461591587929023_n

Právě tyto snídaňové směsi vyřešily můj dlouhodobý problém – co vlastně snídat. Tyto směsi obsahují samé super potraviny, navíc mají nízký glykemický index (tzn. že neobsahují rychlé cukry a na dlouhou dobu Vám dodají energii). Jedná se o jemně pomletou směs, kterou si můžete vybrat z několika příchutí. Přidáte buď vodu, nebo rostlinné, či obyčejné mléko, smícháte s trochou směsi – vznikne Vám skvělá kaše, která je nejen moc dobrá, ale opravdu Vás po ránu doslova „nakopne energií“.

Více si o značce ISWARI můžete přečíst ZDE.

ODKAZ: ISWARI/web, ISWARI/facebook

Photo 08.06.15 10 03 33

Photo 10.06.15 7 48 07

Super potraviny jsem tedy zařadila do svého každodenního jídelníčku. Mám dobrý pocit, že dělám to nejlepší pro své zdraví a mému tělu dávám jen to, co si zaslouží:) Určitě vyzkoušejte, myslím, že to stojí minimálně za to:)

Další super potraviny ze SKLIZENA si prohlédněte ve fotogalerii – a ještě lépe, stavte si nějakou tu „super dobrůtku“ koupit;)

ODKAZ: SKLIZENO/web

ODKAZ: SKLIZENO/facebook

V Brně najdete prodejny SKLIZENO na těchto místech:

SKLIZENO – BRNO, Josefská 14
SKLIZENO – BRNO, U RONDA, Křídlovická 47
SKLIZENO – BRNO, KAMECHY, Říčanská 970/23
SKLIZENO – BRNO, U SEMILASSA, Palackého třída 93
SKLIZENO – BRNO, Dvořákova 10
SKLIZENO – BRNO, Campus, Netroufalky 770

Kromě Brna má SKLIZENO své prodejny také v Praze a v Olomouci. Více informací naleznete na oficiální webu značky.