Vliv tenisu na moderní módu

Každý z nás má ve svém šatníku nějaký sportovní kousek – legíny, tenisovou sukni, tenisky, větrovku, a to nemusí být nutně sportovcem. Sportovním oděvům se kdysi říkalo oblečení, ve kterém mohly ženy jen sledovat. Jak se časy změnily, že?

Počátky tenisové hry se dají vysledovat až do 12. století, kdy se hra „jeu de paume, což by se dalo přeložit jako „hra o dlaň“, podobala spíše házené. Od ní byla odvozena hra s raketou a míčem. Moderní verzi tenisu a jeho pravidla stanovil Walter Clopton Wingfield v roce 1973, kdy vydal na hru i patent. Hrálo se s míček z gumy, který byl pokrytý bílým flanelem. Hráči také hráli v bílém oblečení a ženy musely nosit dlouhé nařasené sukně a korzety, což bylo pro hru logicky příšerně nepohodlné. K zásadnímm změnám v tenisové módě došlo pak právě díky ženám.

Největší díky patří Suzanne Lenglenové, která na začátku minulého století vyhrála šest titulů ve Wimbledonu a začala navrhovat elegantní a praktické tenisové kostýmy pro ženy. V prosinci roku 1926 si vysloužila i pozornost módního časopisu Vogue, kde byly publikovány fotografie Suzzane, jak pózuje ve svých moderních tenisových outfitech. Nosila šik čelenku na hlavě a na kurt se odvážila vstoupit v oranžové barvě. Díky svojí excentričnosti se stala hvězdou nejenom proto, že byla světovou jedničkou, ale také kvůli svému jedinečnému stylu, jenž její příznivci obdivovali.

Válka bohužel přerušila tenis a s tím i vývoj sportovní módy. Po jejím skončení se na druhé straně planety ve Spojených státech amerických objevila další ženská hvězda, která posunula tenisovou módu dál a přiblížila ji k modelům, které se už hodně podobají těm dnešním. Řeč je o Pauline Betzové, jenž hrála v krátkých šortkách, skládaných sukních a topech bez rukávů, což doladila kšiltem. Na výslunní se udržela impresivních třináct let. Oblečení se během 60. až 80. let výrazně měnilo, co se týče střihu a materiálů, které se neustále vyvíjely a začaly se globálně používat v běžném oblečení na volný čas. Oděvy začaly být prodyšnější, pružnější začala převládat loga značek a také tenisových sponzorů.

Kdo by si pomyslel, že tenisová móda bude mít tak obrovský vliv na módu budoucnosti. Je to zároveň odraz naší společnosti, jenž ukazuje, jaký pokrok udělala co se týče předsudků a omezení. Zajímavá a hravá móda, která se začala odvážněji vyvíjet od osmdesátých let měla vliv na hráče, hráčky, ale také fanoušky, jenž byli ovlivněni tím, co vidí na kurtech. Mnozí z nás se chtěli stát příští tenisovou hvězdou, i když si nakonec zvolili jiné povolání a tenis zůstal láskou v podobě rekreačního sportu. Příkladem je umělecký sklář Leon Jakimič nebo hráčka pokeru Muskan Sethiová. Dokonce Anna Wintourová, editorka módní bible Vogue zmínila, že kdyby nebyla novinářkou, hrála by tenis.

                 

Ne každý může být nadcházející Andre Agassi, Steffi Graffová, Serena Williamsová nebo Rafa Nadal, ale mnozí z nás čerpáme módní inspiraci, zatímco sledujeme napínavý tenisový zápas.

A právě zmíněná Serena Williamsová se svojí sestrou Venus přinesly neskutečný šmrnc do tenisové módy kromě toho, že jsou neuvěřitelně talentované sportovkyně. Už v devadesátých letech, kdy Serena měla ještě smlouvu se společností Puma, upoutala pozornost barevnými copánky nebo korálky ve vlasech. Postupně začala hrát v kompletech výrazných a živých barev s nápadnými vzory. Serena miluje kombinézy a mimořádně krátké sukně či trička, dokonce vysoké boty, které vytváří dojem podkolenek. V roce 2013 hrála na Wimbledonu dokonce ve sportovním saku Nike. Svoji lásku ztělesnila vytvořením vlastní módní značky.

Módní trendy se promítají do sportovního oblečení pro amatéry a do haute couture také. Poslední kolaboraci v tenisovém stylu má na svědomí slavná Donatella Versace, které se spojila s populárním japonským labelem Sacai, aby společně vytvořili kolekci elegantní avšak nadčasovou.

Trendy s mění a v poslední dekádě jimi jsou především udržitelné materiály, používání odpadů v podobě rybářských sítí, rozdrcených starých tenisek, ze kterých vznikají nové moderní materiály, jenž nezahlcují naši planetu, ale zároveň jsou funkční a vypadají moderně. Tenis byl dlouho ovlivňovaný módou, ale jak je vidět, tenis už řadu let naopak módu ovlivňuje. Síla tenisu přesahuje hranice kurtu.

Zdroj obrázku: vectorfusionart / Shutterstock.com