Vlastníte nemovitost a řešíte starosti s nájmem a vším kolem? Pak by vás mohla oslovit služba „správy bytů“ – přečtěte si následující rozhovor!

Správa bytů – to je služba s mnoha benefity, kterou mohou využívat vlastníci nemovitostí nejrůznějšího typu. Odpadne vám díky ní mnoho starostí –  neřešíte komunikaci s nájemníky, vyúčtování energií, případné rekonstrukce a další nepříjemnosti. O vše se postará realitní kancelář PK Real Estate, která tuto službu, tedy správu bytů nyní nabízí.
Jaké nemovitosti můžete předat do správy, jaké výhody vám z toho plynou, jak a v jaké výši se nastavují platby nájemného, které vám je vypláceno? Na to i na mnohem více jsem se zeptala pana Vlastimila Pohajdy z realitní kanceláře PK Real Estate!

Rozhovor Vlastimil Pohajda, Správa bytů

  1. Dobrý den, pane Pohajdo, děkuji za Váš čas a za poskytnutý rozhovor. Ten bychom měli věnovat tématu „správy nemovitostí“ což je služba, kterou nově ve Vaší RK PK Real Estate nabízíte. Prosím, pokud sledující vůbec netuší, o co se jedná – zkuste nám tuto službu ve stručnosti představit.
    Dobrý den, děkuji za Váš čas. Ano, v naší kanceláři jsme založili novou službu pro majitele nemovitostí – správu nemovitostí – tedy ze 100% řešíme vše, co se týká pronájmu nemovitosti. Tím hlavním benefitem je úspora času pro majitele dané nemovitosti.
  2. Kdo tedy tuto službu může využít? Pouze majitel nemovitostí předpokládám – a je to nějak omezeno typem nemovitosti, její velikostí, umístěním, atd.?
    Přesně tak, tuto službu mohou využít přímo majitelé nemovitostí, jde o nemovitosti zejména v osobním vlastnictví, určitě jde do správy vzít i nemovitost v družstevním vlastnictví, akorát tedy ten družstevník, který vlastní podíl v družstvě, musí mít svolení družstva. Ale jinak ano, jde o majitele nemovitostí.
    Jinak primární cílíme na nemovitosti v Brně a v bližším okolí, primárně jde o nemovitosti pro residenční bydlení.
  3. V rámci správy nemovitostí se na vás mohou obrátit majitelé jak bytů, tak i domů? Případně i komerčních prostor?
    Jsme schopni vzít do správy i celý bytový dům, jsme schopni vzít do správy rodinný dům, komerční nemovitosti…i pokud třeba někdo ve své nemovitosti provozuje například restauraci… A co se týká velikosti a umístění – i to jsme ochotni s lidmi řešit. Vždy si vysvětlíme s majitelem vhodnost dané nemovitosti k pronájmu, můžeme se dohodnout i na prodeji nemovitosti.
  4. Které nemovitosti do správy neberete?
    Tak primárně se jedná o nemovitosti, jako jsou zahrady, pole, lesy, velké zemědělské usedlosti, nemovitosti typu penzion… Stáří nemovitosti nerozhoduje, jsme schopni ji pomoci klientovi i revitalizovat, rekonstruovat, aby byla nemovitosti vhodná k pronájmu.
  5. Jaké jsou hlavní výhody z vaší služby, které plynou pro majitele nemovitosti?
    Zejména je to čas, který s využitím naší služby výrazně uspoří. Řešíme veškerou komunikaci s nájemníky. Majiteli odpadají i veškeré další starosti – vše řešíme my, tedy vždy v součinnosti s majitelem. Jsme schopni a ochotni jednat i za SVJ místo majitele, můžeme řešit veškerá vyúčtování energií, rekonstrukce, problémy… Majiteli odpadají veškeré starosti.
  6. A naopak, jak službu správy bytů vnímá nájemce dané nemovitosti?
    Pro nájemce může být příjemné to, že pokud bude řešit nějakou příjemnou, či nepříjemnou životní situaci, můžeme mu nabídnout alternativu, třeba v ohledu bydlení, které mu můžeme alternativně pomoci najít. Máme velké portfolio nemovitostí, které může daný člověk využít – k nájmu i koupi.
  7. Pokud se můžeme bavit také o ceně – tak klient si stanovuje výší nájemného, které chce dostávat, ano? K této částce si Vy za RK připočtete svou provizi?
    My si bereme z tržního nájemného 15%. S majitelem nemovitosti se pobavíme o výši nájemného – vzhledem k lokalitě, stavu nemovitosti, vzhledem k aktuální době… Tzn. majitel dostává výši nájemného mínus 15%, dostává 85% nájemného, a to každý měsíc, vždy měsíc dopředu. Smlouva se uzavírá na jeden rok, na dobu určitou, samozřejmě v případě jakýchkoliv situací se lze potkat a vše alternativně řešit.
  8. Nájemce do nemovitostí sháníte Vy? Co když nájemce odstoupí od smlouvy a nemovitost zůstane prázdná – zaniká tímto smlouva s Vaší RK?
    Samozřejmě majitel si může sehnat nájemce sám, ale jinak – jsme realitní kancelář, takže jsme schopni ten byt také obsadit, majiteli samozřejmě pak sdělíme všechny dostupné informace o nájemci.
    My nejsme garantovaný nájem, tedy pokud nemovitost zůstane prázdná, tak majiteli my za naši RK nájem nehradíme. Samozřejmě ale naše služba má být taková, aby se toto nedělo, podnikáme procesy – jsou výpovědní doby, jsou dohody o ukončení, ale s následným třeba dvouměsíčním minimálním nájmem, nebo máme vybranou jistinu, která může pokrýt nájem…
    Ale pokud se stane a byt zůstane prázdny, okamžitě začínáme hledat nového nájemce.
  9. A na závěr, jaký je postup, pokud má klient o službu správy své nemovitosti Vaší RK zájem?
    Budu rád, když se zájemci podívají k nám na web – vše je pod tímto odkazem: PK Real Estate správa nemovitostí, je zde i kontaktní formulář, nebo je možné mě kontaktovat na email, telefonicky: info@pkrealestate.cz, +420 732 992 699.

Děkuji Vám za rozhovor.

Rozhovor si můžete poslechnout i v plném rozsahu na mém Instagramu – pod tímto odkazem.

ODKAZ: PK REAL ESTATE / web
ODKAZ: PK REAL ESTATE / facebook
ODKAZ: PK REAL ESTATE / instagram