Velký průvodce světem kabelek!

Víte, že i ve světě kabelek existuje systém a řád daný typem a „střihem“? Máme pro Vás speciální průvodce, díky kterému zjistíte, jaké kabelkové poklady vlastně doma máte!

Stejně, jako je tomu ve světě módy a oblékání, kdy jednotlivé outfity a modely přesně spadají pod určité kategorie a stylové názvy, je tomu tak i u kabelek – podle typů a tvarů mají také svá jména – zejména podle slavných značek, které s daným modelem přišly a ve světě kabelek absolutně prorazily.

Pro inspiraci jsme sáhly k italské značce CARPISA, která navrhuje krásné, kvalitní, designově zajímavé a cenově stále dostupné kabelky. Modely pro přirovnání jsme vybíraly z nového lookbooku aktuální kolekce jaro 2015.

car2

Celá „typologie“ kabelek tedy vychází hlavně z jejich tvarů a módních labelů, které za designem dané taštičky stojí. Začneme vše říkajícím názvem:

1. AKTOVKA

Je to kabelka, která svým tvarem připomíná klasickou aktovku. Nicméně nečekejte nudný look, jaký většinou dřív aktovky měly. Kabelky typu aktovek koupíte v různém provedení a zpracování – a také ve výrazných barvách, přesně, jak je tomu v případě tohoto modelu od CARPISY. Dámská kabelka „aktovka“ má jednak krátké ucho – nosí se převážně v ruce – ovšem i dlouhý popruh, díky němuž ji můžete pohodlně nosit i přes rameno. Jedná se spíš o větší tašku, do které se Vám vše pohodlně vejde.

BS361301S15_ROSSO_big

 

2. ALMA

Název „Alma“ pochází právě od módního tvůrce, který s designem této kabelky přišel. V tomto případě to nebyl nikdo menší, než světoznámý módní gigant Louis Vuitton. Jedná se o kabelku s velmi nadčasovým designem, který je moderní a populární už několik let. Typ Alma se opět nosí nejlépe v ruce a typově ji vystihuje oblý tvar a menší, krátké držadlo, které je umístěno uprostřed kabelky. Součástí může být také delší popruh. Rozhodně model, který je dobré mít doma, protože jen tak z módy nevyjde, to si buďte jisté, milé dámy.:)

BS361702S15_BLELT-VR_big

 

3. BAGUETTE

Opět naprosto charakteristická kabelka, za jejímž vznikem stojí módní dům Fendi. Jak už název napovídá, jedná se o malou, obdélníkovou kabelku, která se hodí na okázalejší události (a méně se do ní vejde). Kabelka se může nosit buď v ruce, v podpaží, nebo – pokud má popruh – i přes rameno. Oblíbená taška, se kterou se setkáte velmi často a rovněž by měla být Vaší povinnou kabelkovou „výbavou“:)

BC359602S15_BLELT-NR_big

 

4. BIRKINKA

Říká Vám její název něco? Věřím, že ano:) Jedná se snad o nejznámější (a také asi i nejdražší) kabelku na světě. Za jejím designem stojí světoznámá značka Hermes, která kabelce propůjčila jméno podle herečky Jane Birkin, na jejíž popud vlastně tento typ kabelky vznikl – požadovala luxusní tašku, do které se ale vše pohodlně vejdte. „Birkinka“ se stala doslova ikonou – a její tvar okopírovalo s větším či menším úspěchem mnoho značek. Uznejte ale sami – tato Birkinka od CARPISY je velmi povedená:)

BS361705S15_BN-MST_big

 

5. BOWLING BAG

Kabelka inspirovaná lookem tašky na bowling. Kdo by byl tušil, že právě z této jasně účelové tašky jednou vznikne velmi oblíbená image kabelky? Bowling bag – tato kabelka má zaoblený tvar, typická jsou krátká ucha a seženete ji v elegantním, či více sportovním provedení (výjimkou nejsou ani „bowling bagy“ od známých spotovních značek, jako je třeba Adidas). Tady je naše přirovnání – opět k modelu z jarní kolekce značky CARPISA.

BS362302S15_ROSSO_big

 

6. HOBO BAG

Hobo Bag znamená větší taška, do které se toho spoustu vejde. Má středně dlouhé ucho, díky němuž ji lze nosit přes rameno. Taška má víceméně uvolněnější design a sportovní charakter.

BS357101S15_MASTICE_big

 

7. MESSENGER

Kabelka typu „messenger“ má do větší délky nastavitelný popruh, díky němuž ji lze nosit křížem přes rameno. Máte tak obě ruce volné a kabelka drží tam, kde má. Díky tomuto stylu nošení je právě „messenger“ velmi oblíbený. Dá se sehnat v mnoha typech provedení i v různých velikostech. Věřím, že právě takový typ už máte doma:)

BS356703S15_CORALLO_big

 

8. TOTE BAG – SHOPPER

Jak už název napovídá, jedná se o hodně velkou tašku, která ovšem stále ještě nepostrádá punc elegance. Tote Bag (neboli shopper) Vám nabídne spoustu úložného prostoru. Taška má i dvě větší uši, můžete ji tedy nosit přes rameno. Ideální na nákupy! V nové jarní kolekci od CARPISY najdete několik verzi „shopperů“ – nám nejvíc padla do oka tato, v námořnické modré – co na ni říkáte?

BS361701S15_BLELT-VR_big

Přečtěte si naše starší články o kabelkách CARPISA – ZDE.

Obchod CARPISA ve zcela novém a jedinečném konceptu najdete v Brně v Olympii.

ODKAZ: CARPISA OLYMPIA/FACEBOOK
ODKAZ: CARPISA/WEB