Travel Diary – Zakynthos, aneb cestování v době koronavirové

 Přišlo mi mnoho dotazů v souvislosti se zveřejněnými fotkami z dovolené na Zakynthosu – většina z nich se týkala toho, jak se nyní, v “době koronavirové”, vlastně cestuje – jak to vypadá na letištích, na plážích, v hotelu, restauracích… Tak jsem to vše dala hezky dohromady do článku a pokud vás cokoliv, co v něm nenajdete zajímá, napište mi! ;) V krátkosti na úvod – dovolená na Zakynthosu proběhla naprosto hladce, bez žádných problémů a obstrukcí souvisejících s aktuálními opatřeními. Víc informací & fotek níže… ;)
Bez cestování si život neumím představit a upřímně, poslední měsíce, kdy jsme byli v karanténě a doma, byly pro nás, cestovatelské nadšence, celkem “smutné”, ale samozřejmě, zdraví je na prvním místě a tak bylo rozumné si cestovatelské radosti na nějaký ten čas odpustit.
Ovšem, jakmile se opatření začala rozvolňovat, řešili jsme doma, kam vyrazíme na letní dovolenou – k moři. Ze seznamu “bezpečných zemí” jsme vybrali Řecko, konkrétně Zakynthos, kde jsme nikdy nebyli. Řecko máme rádi, už jsme procestovali Krétu, Korfu, pevninské Řecko a Zakynthos lákal zejména nádhernou přírodou, průzračným mořem…
Dovolené a veškeré zahraniční cesty řešíme “po vlastní ose”, tedy zásadně bez cestovní kanceláře. Stejně tomu bylo tedy i tentokrát – letenky jsme koupili zvlášť a přes booking.com také hotel. Vše jsme řešili cca měsíc a půl před plánovaným odletem.
Letět jsme měli s rakouskými Austrian z Vídně.
Jediný problém nastal, když s blížícím se termínem dovolené si hotel přes booking.com stále nestrhl peníze. Snažili jsme se do hotelu dovolat a ověřit si potvrzenou rezervaci, ale marně, číslo bylo hluché. I přes booking.com nám nebyli schopni pomoci. Dva dny před odletem nám z hotelu přišel mail, že z důvodu nízké poptávky po ubytování se hotel rozhodl zavřít. Takže jsme měli dva dny na to sehnat si ubytování jiné, což se v dané destinaci naštěstí povedlo – a jen malý kousek od původního hotelu.
Toto byl ovšem asi jediný problém, který jsme řešili.
Jak to vypadalo na letišti ve Vídni?
Funguje pouze 3. terminál, zavřené jsou i parkovací domy kromě jednoho a celkově je letiště takovým “městem duchů”.
Na letišti je nutné mít nasazené roušky, všude jsou instalované desinfekční gely.
Obchody některé zavřené, stejně tak i mnohé restaurace. Samozřejmě jídlo i pití na letišti seženete. :)
Letadlo bylo překvapivě úplně plné. Na palubě je nutné mít po celou dobu letu nasazené roušky, které odkládáte pouze při jídle a pití. Servis na palubě probíhal normálně, dostali jsme jídlo i nápoje.
Museli jsme také vyplnit dotazníky, kde budeme na Zakynthosu bydlet + veškeré údaje o nás. Tyto dotazníky jsme odevzdávali při příletu.
Na letišti ovšem část cestujících z našeho letadla poslali na krevní testy, které probíhaly přímo v letištní hale. Věřím, že výběr byl namátkový. Naši rodinu nevybrali.
Na hotelu byl poměrně klid, doslova “nikde nikdo”. Hosté začali přibývat až ke konci naší dovolené. V hotelu jsou opět na mnoha místech dezinfekční gely, personál má na sobě roušky, po hostech se roušky nevyžadují.
Trochu jinak probíhá servis jídla. Nejsou klasické “švédské stoly”, jídlo si vyberete a obsluha vám ho dá na talíř. Vše je balené ve fóliích, včetně jednotlivých kusů pečiva na snídani. Ani výběr není asi takový, jaký by byl za běžné situace.
Nicméně, toto jsou věci, které vám dovolenou nekazí. :)
Jinak na plážích, u bazénu, bylo poměrně málo lidí. Ne úplně liduprázdno, ovšem žádné davy.  Což jsme opravdu uvítali. :)
Ve městě byla otevřená jen část restaurací, barů a obchodů. Rozhodně se máte ale kam jít najíst. V restauracích má opět personál nasazené roušky.
Toť asi vše, co se týká omezení a aktuální situace v Řecku vzhledem ke koronavirové epidemii. Z mého pohledu se není čeho bát, ovšem je to můj subjektivní pocit a je na každém z vás, zda vám přijde bezpečné cestovat, či nikoliv.
Zakynthos je opravdu nádherný ostrov, za mě je tím nej z Řecka. Měli jsme celý pobyt půjčené auto a celý ostrov jsme projezdili doslova křížem krážem, viděli jsme vše, co stálo za to. Nádherná a nejznámější je pláž Navagio s vrakem lodi – jistě znáte z fotek.
Za pozornost pak stojí i ostrov Marathonisi, želví ostrov, kam chodí snášet vejce karety obrovské. Obrovský zážitek byl, když jsme se s těmito velkými želvami potápěli.
Doporučuji pak zajet i na Keri Lighthouse, maják, odkud je nádherný výhled na moře.
Krásné jsou i Cave Damianos, jeskyně v lese, opět s krásnou tavernou poblíž.
Půjčovali jsme si také loď, se kterou jsme se plavili kolem pobřeží, což bylo nádherné – na Zakynthosu je spoustu jeskyní, kde se můžete potápět. Je tu dokonale průzračná a čistá voda.
Díky aktuální situaci jsme byli na všech výše uvedených výletech a místech téměř sami, takže jsme si vše mohli vychutnat mnohem víc a lépe. Zakynthos je místo, které stojí za to vidět, pro letní dovolenou je to skvělý cíl. ;)