Travel Diary: Triglavský národní park – soutěska Vintgar, jezero Bled

Slibovala jsem vám článek o našem výletu do Slovinska, do Triglavského národního parku, k jezeru Bled a soutěsce Vintgar – tady je! Slovinsko je fajn prázdninovou destinací, ať už míříte k moři, nebo do hor, na své si tu rozhodně přijdete. A mimochodem, zastávku ve Slovinsku můžete zvolit i při cestě někam dál, do Itálie, Chorvatska… My tu strávili pár fajn dnů, když jsme s manželem a pejsky podnikali cestu Slovinsko – Benátské ostrovy a jezero Garda. Ve Slovinsku jsme bydleli u jezera Bled a co nás tu nejvíc nadchlo, tak právě soutěska Vintgar. Čtěte dál…

Do Slovinska to od nás není daleko a pokud cestujete autem k moři, můžete si zastávku právě zde naplánovat. To nejhezčí z přírodních krás Slovinska najdete právě kolem Triglavského národního parku, který je na severu země, kousíček od hranic s Rakouskem.

My si to tu chtěli prohlédnout – jezera Bled, Bohinj a právě soutěsku Vintgar, která je jednou z největších přírodních krás Slovinska. Ubytování jsme byli přímo u jezera Bled. Zcela upřímně a na rovinu, jezero Bled nás zklamalo. Samo o sobě je jezero krásné, ale jsou tu v létě davy lidí, doslova vše přeplněné. Nulová šance si někde sednout, najíst se. A co se nám taky nelíbilo, tak prázdné, vybydlené obrovské hotely z dob 80. a 90. let, které tu přírodní krásu tady doslova hyzdí.

Kolem jezera jsme se akorát prošli, nekoupali jsme se, odradily nás ty zástupy lidí.

Další den jsme podnikli výlet právě do soutěsky Vintgar, která leží jen pár km od jezera Bled, je taktéž součástí Triglavského národního parku.
Samotná soutěska je cca 1600 m dlouhá a rokle dosahuje hloubky místy až 250 metrů. Protéká zde divoká řeka Radovna, která před dávnými roky tuto soutěsku vyhloubila.

Soutěskou vede v její spodní části dřevěná upravená stezka, po které jdete a kocháte se přírodními scenériemi – a je opravdu o co stát. :)

Naše postřehy – vydejte se sem brzy ráno. My tu byli chvíli po deváté a lidí bylo pár – vstup do soutěsky se platí, můžete sem vzít děti, pejsky na vodítku. Pozor – stezka není rozhodně vhodná pro kočárky, invalidy, nebo osoby, které mají pohybové obtíže. Pohodlné boty na sebe a dostatek pití s sebou – cestou je jen jedna zastávka a možnost si něco koupit, bohužel.

Pokud sem pojedete později, vystojíte si před vstupem a pokladnou dlouhou frontu, viděli jsme ji při cestě zpět.

Stezka je jednosměrná, počítejte s tím, trasa je místy (cestou zpět) celkem náročná. Jakmile dojdete na konec stezky, můžete si vybrat mezi dvěmi cestami návratu, obě jsou dost dlouhé. Celý okruh stezkou vás časově vyjde minimálně na dvě hodiny.

Triglavský národní park skrývá další krásná místa, která tu můžete objevovat, třeba kouzelné Bohinjské jezero. Ovšem teď během prázdnin opravdu počítejte, že tu sami rozhodně nebudete.

A co vy – znáte to zde?