Travel Diary: Seychely

Několik z vás mi psalo o článek s tipy na cestování na Seychely – tak tady je, v rámci mé cestovatelské rubriky Travel Diary. Na úvod napíšu – Seychely nás velmi mile překvapily, procestovali jsme tu 4 ostrovy a na mnoha místech jsme objevili opravdový ráj na zemi. Seychely jsou skvělé v tom, že tu najdete nádherné pláže, ale zároveň můžete cestovat a poznávat mnohá další úžasná místa – určitě doporučuji půjčit si zde auto a poznat z ostrova, kde budete, co nejvíc! Na to, že jsou Seychely blízko Afriky – tak například pro srovnání se Zanzibarem, nebo Maledivami, které jsou odtud “kousek” a kde jsem rovněž byla, jsou Seychely poměrně vyspělé, dobrá ekonomika této země je opravdu znatelná. Seychely jsou rájem na zemi, setkáte se tu s úžasnou kreolskou kuturou, gastronomií a velmi milými lidmi. Víc v následujícím článku…
O cestě na Seychely jsme uvažovali už pár let. Dříve jsme létali poměrně často na Maledivy, které jsou odtud poměrně “kousek” a Seychely nás lákaly také. Rozdíl proti Maledivám je tu poměrně markantní, zatímco na Maledivách trávíte opravdu celou dovolenou na velmi malém ostrově (i když skutečně nádherném) a po pár dnech zjistíte, že není tak moc co dělat, tak Seychely jsou mnohem větší. Hlavním ostrovem na Seychelách je Mahe a celý ostrov je skutečně velký – kolem dokola ho autem projedete po klikatých silnicích asi za hodinu. Pro srovnání – ostrov na Maledivách obejdete PĚŠKY průměrně za 15 minut. :)
K hlavnímu ostrovu Mahe patří celá řada dalších kouzelných ostrovů – Praslin, Silhoute, La Dique a mnohé další.
Cesta – na Seychely se dá nejlépe dostat buď přes Dubai, nebo Katar. Takže letecky ideálně s Emirates, nebo Qatar Airways. My letěli s Emirates přes Dubai – z Vídně do Dubaje 5h, pak 2,5h na přestup a 4h na Mahe. Odtud pak buď autem (do destinace přímo na Mahe), nebo lodí, či malým letadlem, nebo vrtulníkem.
My si 10 denní dovolenou rozdělili s ubytováním na dvě části, tu první jsme strávili na ostrově Praslin, který je mnohem menší, než Mahe. Sem jsme se dostali z Mahe malým letadlem, zpět na Mahe pak vrtulnikem. Druhou část dovolené jsme byli pak už na ostrově Mahe.
Celou dovolenou jsme si plánovali sami, bez cestovky. Létáme bez cestovky všude po světě, za nás je to lepší, kdy si vše můžete zvolit podle svého přání.
Praslin nás zaujal víc, než Mahe, je menší a jsou tu kouzelné pláže. Bydleli jsme v maličkém rezortu, kde bylo asi 5 bungalovů a celkem nás tu bylo 10 hostů, což bylo kouzelné – člověk tu byl všude sám a mohli jsme si tu nádheru kolem opravdu moc užívat. Tento rezort (jmenoval se Chateau de Feullie) byl úžasný v každém detailu, byl odtud výhled na moře, několik krásných bazénů a hlavně, božské domácí jídlo. V případě zájmu vám na ubytování pošlu odkaz. :)
Na Praslinu jsme si na všech 5 dnů půjčili auto a každý den jsme navštívili jiné místo, jinou pláž. Jeli jsme i trajektem na výlet na ostrov La Dique, kde jsme si půjčili kola a pláže procestovali na kolách, což byl také zážitek. :) Na tomto ostrově jsou kola hlavním dopravním prostředkem. :)
V případě auta – jen upozorňuji, že na Seychellách se jezdí vlevo (a řížení je rovněž naopak – ale zvykenete si rychle ;).
Naprosto kouzelný byl ostrov Grande Soeur (Big Sister), kam jsme měli celodenní výlet. Ostrov je to velmi malý a opuštěný, je tu náderná pláž, hezčí jsem v životě neviděla. :) Bylo nás tu na výletě asi 8 a celý ostrov jsme měli jen pro sebe. Pokud plánujete cestu na Seychely, tento ostrov musíte vidět!
Jinak moře je tu bohaté na podmořský život – takže ráj pro potápěče, ale dost toho uvidíte i se šnorchlem. Jsou tu mořské želvy, mnoho druhů ryb…zkrátka je se pod vodou na co koukat. :)
Druhou část dovolené jsme strávili na ostrově Mahe, ve větším hotelovém rezortu – kde to mělo také své kouzlo.
Na Seychellách je úžasná fauna i flora – je tu několik přírodních parků, kde uvidíte nádherné rostliny, květiny, palmy – roste tu i zdejší unikátní Coco de Mer, druh kokosového ořechu, který uvidíte jen na Seychelách.
Co se zvířat týká, je tu také poměrně živo, více, než třeba na Maledivách. K vidění jsou netopýři, papoušci, ještěrky, exotičtí šneci, zvláštní druhy ježků, nosálové a také – pavouci, a to opravdu obrovští. Těch tu bylo spoustu (to bylo něco na mě :))). Jedná se o pavouka jménem “banana spider”, i s nohama má průměr klidně i 20cm. Ale není prý vůbec nebezpečný, no doufali jsme v to také. :)
Na Seychellách je proti Zanzibaru, nebo Maledivách – srovnávám opět pro blízkou vzdálenost a mé zkušenosti – poměrně dobrá dostupnost všeho – služeb, jsou tu obchody s jídlem, lékárny a také zdravotní péče na celkem dobré úrovni.
Pozor zde jen na sluníčko, které má opravdu sílu. Speciální očkování do této destinace není třeba.
Mohla by vás zajímat i opatření ohledně covidu. Aktuálně je nutné očkování, PCR test, pojištění proti covidu (pokud dostanete v této zemi a trávíte zde karanténu), dále vyplnění formuláře pro přílet sem, na základě kterého obdržíte svůj QR kód, tím se prokážete při pasové kontrole. Neočkovaní musí nastoupit po příletu do karantény, s nutností absolvování dalšího PCR testu. Ten je nutný i pro cestu zpět – zařídí vám ho obvykle na ubytování, buď přímo na hotelu, nebo ve městě.
Seychely nás nadchly, je to nádherné místo, kde jsem se přesvědčila, že ráj na zemi opravdu dnes ještě existuje.
Pokud vás k této destinaci cokoliv zajímá – pište!