Travel Diary: Mallorca

Jak jsem slíbila, tak také plním… ;) Představuji Vám novou blogovou rubriku „Travel Diary“, s mými osobními tipy a dojmy z cest, z destinací a míst, která jsem sama procestovala. Vy sami mi často píšete o doporučení, kam se vydat – tak třeba Vám právě tato rubrika ulehčí rozhodování. A naopak – já budu ráda zase o Vaše postřehy, které by mohly nasměrovat zase mě. Dnes to bude – tadááá – o Mallorce! Toto místo jsem navštívila naposledy a jak se mi zde líbilo? Čtěte dál!

Moje dojmy z Mallorcy jsem pro Vás „sesumírovala“ už na cestě zpět, hezky v letadle, co si budeme povídat, ono se o všem píše mnohem líp a snadněji, když jsou dojmy tak nějak „čerstvé“…:)

Na Mallorcu jsme se letos s rodinou vydali vůbec poprvé. Vybírali jsme letní dovolenou podle několika faktorů. 1. nechtěli jsme letět moc daleko 2. chtěli jsme vidět něco nového a poznat místa, kde jsme nebyli 3. hlavně žádné pláže ala „Bibione“ 4. pokud možno, co nejhezčí moře.

S manželem jsme zavzpomínali na naše „mladá léta“ (no jo, oběma nám je 35 let, tak se na mládí holt už vzpomíná… :), na dobu, kdy jsme jezdili na Ibizu (jasně, jak jinak, než hlavně „pařit“). Na Ibize – kromě klubů a celkem rušného života, bylo i nádherné moře – takové to tyrkysově modré, které Vám připomíná snad i Thajsko, Malledivy, Bali, prostě všechny ty hoodně daleké destinace.
Ovšem – Ibiza není pro dvojku malých kluků (našich dětí) úplně ideální místo, proto jsme zapřemýšleli nad sousedním ostrovem, nad Mallorcou, která je, co se krajiny týká, dost podobná.

Dovolené si vybíráme už pár let „na vlastní pěst“. Tedy, žádné cestovky. Hezky koupíme letenky a pak hotel a jedeme. A tak jsme to udělali i s Mallorkou. Nastudovali jsme různé recenze, tipy a doporučení na internetu a vybrali jsme hotel na severovýchodním pobřeží, konkrétně v Cala Mesquida. Podle recenzí to zde vypadalo klidně a hlavně, tak krásná přídoda!

Co jsme věděli hned, ještě před odletem – chtěli jsme si tu půjčit auto a ostrov procestovat. Nečinné ležení na jednom místě, týden, to není nic pro nás.
Auto jsme si tedy zarezervovali hned před odletem s tím, že jsme si jej vyzvedli po příletu, už na letišti. Na hotel jsme se tak vydali už sami, půjčeným autem.

Mallorca má opravdu nádhernou přírodu, kamenitou, všude skály, duny… Co mě hned překvapilo, všude, kudy jsme projížděli, je úžasně čisto.

Hotel jsme měli tedy v destinaci Cala Mesquida, což je velmi malé letovisko, konkrétně složené z pouhých 3 hotelů. A ta příroda okolo! Až jsem se divila, že se všude dalo chodit – na skaliska, kde jste mohli sledovat příboj moře, nebo pěšky, na pěší túry do pouští. Příroda opravdu až panenská. Jediné, co se dalo „vytknout“ – poměrně velké vlny, byl tady ráj surfařů.

Autem jsme si udělali pár fajn výletů – pokud na Mallorcu cestujete, určitě nevynechejte Dračí jeskyně v Porto Cristu. Jsou to přírodní jeskyně – Vy jdete asi hodinku nádhernými jeskyněmi v podzemí, všude jsou krápníky a na konci největší podzemní jezero na světě. Fakt nádhera.:) Coby vyvrcholením je pak živý koncert – právě u tohoto podzemního jezera. Vhodné i pro děti – koncert trvá asi 20 minut, tak se to pro ně „dá vydržet“… :)))

A kam dál? Pokud hledáte fakt krásné pláže – na Mallorce je jich spoustu. My zajeli do Cala Barca, jsou tu útesy, tyrkysové moře, dá se i šnorchlovat a potápět. Nádherné pláže jsme objevili i o kousek dál, u S’Amarador.

Pokud máte rádi krásnou architekturu a městečka, zajeďte si na západní pobřeží (autem to všechno dáte „křížem krážem“ i za hodinku, hodinku a půl). Na západě to jsou města Valldemossa, Deia a Fornalutx.

Doporučuji i krásné akvárium v hlavní městě v Palmě – Palma Acquarium!

Co na Mallorce ochutnat? 
Je zde tradiční španělská gastronomie – tedy, hlavní slovo má PAELLA – tu si můžete dát skoro na každém rohu. Můj favorit je ta z černé rýže (paella negra) – je to rýže obarvená sépiovým inkoustem. Určitě ochutnejte i místní sýry, taktéž výborné, pak nejrůznější druhy tapas, mořské plody, ryby, sušené šunky, nebo tradiční španělskou česnekovou majonézu aioli, ta nemá chybu ;)

Mallorca si mě opravdu získala – hlavně tou svou panenskou a čistou přírodou. Dvě hodinky letu od nás a ocitnete se rázem v jiném světě. Jen opravdu doporučuji – vybírejte místa s menším turistickým ruchem, to za to rozhodně stojí – a půjčte si auto ;)