Travel Diary: Maledivy

Nový rok jsem přivítala v ráji zemi, na Maledivách. Pár z vás mi psalo o článek právě o této nádherné destinaci, o tipy, kam se zde vydat, na jaký ostrov, co vidět, co si vzít s sebou a co naopak určitě nechat doma. Tak tady je – v rámci mé cestovatelské rubriky Travel Diary! Dnes tedy, vzhůru na Maledivy! :)

Na Maledivy jsem se díky souhře šťastných náhod podívala poprvé v roce 2000, a to hned 2x. Zájezd sem jsem vyhrála v jedné soutěži ;) a pak i díky této soutěži jsem zde byla celý měsíc na soustředění světové soutěže Miss World. A můžu říct, že už tenkrát si mě tento kout země získal a věděla jsem, že se musím vrátit.

Od té doby jsem tu byla několikrát, pokaždé na jiném ostrově. Důležité je hned v úvodu zmínit, že ať vyberete jakýkoliv ostrov, s jakýmkoliv počtem *, budete nadšeni. Zdejší krajina, moře, ostrovy, klima, jsou geniální sami o sobě. Luxusní hotel k vaší spokojenosti rozhodně nebude potřeba.:)

Jak se na Maledivy dopravit? Lítá přímý spoj Austrian Airlines z Vídně, letí se cca 9 hodin, přímo na letiště v hlavním městě Male. Druhou variantou je letět přes Dubaj, kde přestoupíte. Do Dubaje buď z Prahy, nebo Vídně s Emirates, nebo nízkonákladovou a levnější FlyDubai.

Časový posun je na Maledivách +4 hodiny. Připravte se, že podnebí je zde stále po celý rok, každý den kolem asi 30°C. Některé měsíce z roku jsou deštivější, ale i když prší, je stálá teplota a deště nikdy netrvají dlouho. Enormní je zde vlhkost, ale já to vnímám příjemně – vlhkost dosahuje až 80%.

Co si určitě nechejte doma – teplé oblečení. Žádný dlouhý rukáv tu potřebovat nebudete. Stačí plavky, trička, šortky, lehké šaty a pokrývka hlavy. A taky, dobrý krém na opalování. Jste tu blízko rovníku, takže sluníčko je opravdu silné a spálíte se raz dva.

Letiště je na samostatném ostrově u hl. města – Male. Odtud se na váš rezort dopravíte třemi způsoby – dle vzdálenosti od letiště. Buď člunem, nebo hydroplánem, nebo vnitrostátní linkou. Za sebe – rozhodně doporučuji vybrat takový rezort, který je dostupný člunem, nebo hydroplánem. Vnitrostátní linka vás po přistání zdrží na další 4 hodiny – což je po dlouhém letu fakt nic moc. Musíte znovu projít letištním procesem, odbavením, čekáte na letadlo… Mám tuto zkušenost a od té doby už nikdy.

Na každém ostrově se nachází pouze jeden hotel / rezort. Nejedná se o žádné hotelové domy, ale o komplex bungalovů, buď na souši, nebo vodní vily – přímo na moři. Záruka je – ve všech mých zkušenostech – budete si tu připadat téměř sami. Přelidnění na plážích rozhodně nehrozí. Máte garantovanané soukromí a klid.

Moře má cca stejnou teplotu jako vzduch, můžete se koupat v klidu celý den. Je to tu přímo ideální pro děti, a to i pro ty malé – každý ostrov má velký atol, takže žádná hloubka, naopak, v některých místech je vám voda po kolena, a to i daleko od ostrova.

Moře je ideální pro potápění a šnorchlování. Každý rezort nabízí i výuku potápění. V moři uvidíte obrovské množství ryb – až si budete připadat jako v akváriu. Nechybí tu exotické druhy ryb, rejnoci, obří želvy, ale i žraloci – k pláži připlouvají malí a jsou plaší – nemusíte se ničeho bát. :)

Co se jídla týká, každý ostrov většinou disponuje několika restauracemi, klasickými a i v bufetovém stylu. Kuchyně tu bývá mezinárodní, ale převažují vlivy indické, čínské a thajské kuchyně, za mě mňam. ;)

Základní surovinou typicky maledivské kuchyně je tuňák – ve všech podobách. K snídani s vajíčky, k obědu v polévce, zkrátka, tuňák je všude. :)

Na jaké rezorty se vydat? Já navštívila tyto – a všechny doporučuji: Kihaad (pozor, ten je právě na cestu vnitrostátní linkou), Conrad – má podmořskou restauraci, Anantara Dhigu – skvělý pro děti, Bandos, Sun Island.

Zajímá vás o Maledivách něco víc? Klidně pište, ráda zodpovím! :)