Travel Diary: Čína – Hong Kong

Jsem tu se slibovaným článkem o cestě po Asii! ;) Původně jsem myslela, že dojmy a zážitky ze všech procestovaných destinací sepíšu do jednoho článku, ale bylo by to…opravdu velmi dlouhé. :) Tak jsem se rozhodla rozdělit článek na tři části, dle jednotlivých zemí. Ten dnešní bude o Hong Kongu, kde jsem strávila týden. Hned na úvod – je to zcela jiný svět, než ten náš, ve kterém žijeme. Hong Kong je obrovská „džungle“, kde jsou vidět extrémní rozdíly mezi chudými a bohatými. Je to město, které nikdy nespí, kde je znatelně cítit dopad konzumní společnosti. Ale – Hong Kong rozhodně stojí za to vidět, zažít, ochutnat. Budete na to celý život vzpomínat… Pokračování níže… ;)

Hong Kong byl druhá zastávka v naší třítýdenní cestě po Asii – přesunuli jsme se sem z Dubaje a řeknu vám, proti Dubaji, kde je luxus cítit na každém kroku, byl Hong Kong místem zcela opačným. Ovšem, i tak na mě hned v prvním dojmu toto město silně zapůsobilo.

První, co mě ohromilo – už při cestě z Hong Kongského letiště – a to byla noc, byly obrovské, vysoké mrakodrapy, které byly všude. Doslova nalepený jeden na druhý, sahající až do oblak. Naprostá většina těchto mrakodrapů byly byty. Maličké, bez balkónu, lidé měli často pověšené prádlo na šňůře jen tak, z okna. Bylo vidět, že každý centimetr místa k životu se v tomto městě počítá.

Ano – o tom je Hong Kong na prvním místě. Je to naprosto přelidněný prostor, kde ten, kdo má kde složit hlavu a má vlastní domov, byt, si žije velice dobře. Zkrátka, určitě si vybavujete články o tom, jak Číňané žijí – v miniaturních bytech, nebo často dokonce „kontejnerech“, kde je jen postel… Tak v Hong Kongu to vidíte na vlastní oči.

Hned druhý den našeho pobytu zde jsme si šli prohlédnout legendární „Monster Building“, budovu, která je ohromná, děsivá a jsou v ní právě tyto miniaturní byty.

V Hong Kongu jsou části, kde je skutečně cítit bída a chudoba. I když – ve srovnání třeba s New Yorkem, rozhodně tu nevidíte na ulicích tolik žebráků, jako právě v NY. Jiný režim je holt jiný režim.

Oproti chudým čtvrtím jsou v Hong Kongu i čtvrti skutečně luxusní. Není neobvyklé tu vidět v těsné blízkosti nablýskaný mrakodrap, kde sídlí firmy a obchody zvučných jmen a hned vedle polorozpadlý dům plný mrňavých bytů, kde z oken visí prádlo…

Hong Kong je důkazem naprosto konzumního vrcholu společenosti. Všude je spoustu obchodů, stánků, trhů, kde seženete absolutně cokoliv. I největší a nejvíc neuvěřitelné „blbosti“, které možná budete znát z asijských eshopů, typu „Wish“. Zkrátka, v Číně se vyrábí snad všechno, to jistě dobře víte. :)

Co mě překvapilo – jídlo. Na jídlo jsem se do Číny moc těšila, ovšem snad na výjimku jedné jediné restaurace to nebylo dobré. Ať jste si dali cokoliv, často jste v jídle našli náhražky – třeba místo rybího masa podivné „rybí koule“, které, dle mého názoru, neviděly rybu ani omylem. :) Zkrátka – v ohledu jídla se zde jede obecně na kvantitu, ne na kvalitu.

Na ulicích najdete spoustu stánků, kde se můžete najíst – ovšem neměli jsme odvahu si tu něco dát. Hlavně, cestovaly s námi i děti. Není neobvyklé vidět v nabídce jídel grilované slepičí pařáty, celé husy, slepice, ovčí penis, nebo ovčí oči – to bylo dokonce na jídelníčku v restauraci.

Co mě také překvapilo – Číňané. Oproti Japoncům je zde vidět markantní rozdíl v kultivovanosti obou národů. Zatímco Japonci jsou milí, skromní, slušní, tak Číňané mají své zvyky – je pro ně například normální hlasitě krkat, nebo prdět na veřejnosti. :)))

A další poznatek – berte v potaz, že anglicky se tu nedomluvíte téměř nikde. A také, nic si nepřečtete. :)

Co v Hong Kongu vidět, dělat? Je toho spoustu a doporučuji si na to vyčlenit alespoň 4-5 celých dnů. Hong Kong vám ukáže, že nic není nemožné a budete se často divit, žasnout. :) Počítejte také s tím, že Hong Kong je obrovský, takže cesty taxíkem z bodu A do bodu B zaberou také dost času. Mimochodem, jízda taxíkem je tady zážitek, jezdí tu opravdu stařičká auta. Když se vám do kufru nevejdou zavazadla, řidič je přichytí gumou a jede se. Naprosto normální věc. :)

Takže, co zde vidět?

Ostrov Lantau – jede se sem lanovkou, je to samostatný ostrov kousek od Hong Kongu. Na tomto místě můžete vidět sochu sedícího Buddhy, je to největší socha Buddhy na světě. K vidění tu jsou také chrámy, volně chodící krávy a v létě se tu můžete koupat na krásných plážích.

Victoria Peak – nejvýše položené místo s rozhlednou na Hong Kong, jede se sem jednokolejkou. My měli bohužel smůlu, když jsme vyjeli na vrchol, byla mlha a nešlo nic vidět.

Kowloon – je to vůbec nejhustěji obydlená čtvrť na světě. Stojí za to vidět.

Central – hezká, nová a nablýskaná čtvrť, s celou řadou obchodů, trhů.

Promenáda Tsim Sha Tsui – zde jsme bydleli, je odtud nádherný výhled na druhý břeh Hong Kongu.

Ocean Park Hong Kong. Je to sice zábavní park, ale je tu VŠE :) Zoo, akvária, nejrůznější atrakce, delfinárium, kolotoče. Největší zajímavostí na tomto parku je, že to jsou dva parky, každý na jiné straně ostrova a spojuje je lanovka – už samotná cesta touto lanovkou je mega zážitek. :) Kdo se bojí výšek, jako já, tak si užije. :)

V Hong Kongu je spoustu míst, která stojí za to vidět. Záleží, co máte rádi. My toho prozkoumali spoustu, včetně potravinových trhů, to byl také zážitek. ;)

Hong Kong jsem si vždy přála vidět – je to město, jako žádné jiné. Udělalo dojem a jsem ráda, že jsem měla možnost být na pár dnů součástí toho divokého mumraje zde. Pokud nad návštěvou Hong Kongu zvažujete – vřele doporučuji.