Travel Diary: Blatiny, Devět Skal, Podlesí & Pohádková vesnička a Peklo Čertovina

Cestování je můj obrovský koníček, zábava, potěšení a pořád říkám – peníze utracené za cestování jsou ty nejlépe investované, kupujete si totiž to nejcennější – vzpomínky! Dnes mám proto pro vaši inspiraci další článek v mé rubrice Travel Diary, kdy Vám dávám tipy na místa, která jsem sama navštívila. Dnes vás „virtuálně zavedu“ na mou milovanou Vysočinu, kam jezdím pravidelně každé léto. Kam zde zajet, co navštívit, kde se ubytovat?

K Vysočině mám hodně blízko už od dětství, kdy jsem, coby malá holka, jezdila s rodiči do Svratky, konkrétně do hotelu Žďas – v zimě na lyže, v létě na kola. Dobře jsem to tu poznala a hlavně, prostředí a příroda tady si mě moc získaly. Proto se sem ráda vracím i teď, kdy mám sama své děti. Právě pro ně je tu totiž tolik vyžití!

Na Vysočinu jezdím s partou kamarádek pravidelně, každé léto. Pokaždé ale vybíráme jiné ubytování a tak mám celkem přehled… ;)

Asi nejznámějším – aktuálně – místem pro ubytování (hlavně s dětmi), je vyhlášená pohádková vesnička u hotelu Podlesí. Je opravdu kouzelná, cítíte se tady tak trochu jako v pohádce. Sama jsem tu už bydlela – chaloupky jsou tedy dost malé a vhodnější hlavně pro větší děti / kvůli schodům.

Ovšem – i pokud tady nebydlíte, zajeďte si sem na výlet. Je možné si zajít od vesničky na prohlídku a celé prázdniny tu bývá i program pro děti, třeba divadlo, to se hraje v amfiteátru u hotelu. V hotelu Podlesí se dá samozřejmě ubytovat také.

Doporučuji ale rezervaci včas, je tu dost plno!

Mám vyzkoušený i hotel 9skal – který je přímo u Milovického rybníka. Hotel je po rekonstrukci, pokoje jsou poměrně slušné, kromě toho hotel nabízí i řadu dalších služeb. Fajn jsou i animační programy pro děti.

Pokud dáváte přednost spíš menším penzionkům, z letošní zkušenosti doporučuji Penzion Pod Drátníkem, ten se nachází přímo u známé jízdárny na Blatinách.
Tato jízdárna taky stojí za návštěvu, můžete se tu projet na koních, ponících a je tu úplně boží hřiště pro děti, ty si tu vydrží hrát i dlouhé hodiny.

Na Blatinách určitě zajděte i do pověstné pražírny kávy Hofr, na jejich buchty a koláče! :) A skvěle vaří i „o dům dál“, U Kosků, fakt vynikající podání české kuchyně!

Na výlet z těchto míst můžete zajet např. do Dolní Rožínky, kde je strašidelný hrad Draxmor, nebo do westernového městečka Šikland, i když, zcela na rovinu, tady jsme byli letos dost zklamaní.

Co ale doporučuji úplně nejvíc – u Hlinska, asi půl hodinky od Blatin, je v obci Čertovina Peklo Čertovina. Opravdu stojí za návštěvu, a to pro děti všech věkových kategorií – čerti tu jsou hodní, vyzkoušeno i na malých dětech mých kamarádek… ;)

Určitě je fajn udělat si rezervaci na prohlídku Pekla dopředu, přes jejich web, bývá tu dost plno. Zastavit se můžete na oběd i v Pekelném šenku, restauraci, která je nad Peklem.

Za mě – jedna z NEJ destinací v naší zemi! :)