Travel Diary – Benátské ostrovy: Lido, Murano, Burano & Benátky

Letošní plány na cestování se podřizovaly aktuální situaci vzhledem ke koronavirové epidemii. Ač jsme během tohoto léta měli v plánu navštívit zcela jiná místa, vše bylo vždy nakonec úplně jinak. A tak i plánovanou a dvakrát přeloženou cestu na Island jsme museli nakonec posunout na příští rok (kvůli povinné karanténě) a vyrazili jsme sami s manželem procestovat Benátské ostrovy. A nakonec jsme toho vůbec nelitovali, protože jsme objevili tak krásná a klidná místa, o jejichž existenci jsme vůbec netušili – patří mezi ně hlavně barevný ostrov v Benátské laguně – Burano. Víc v dalším díle mé cestovatelské rubriky…

Bez cestování si život neumím představit, zážitky z cest, poznávání nových míst, kultury…to jsou jedny z těch cenných zkušeností, ze kterých čerpám a žiji vždy dlouho.

Bohužel v dnešní době je cestování značně komplikované – ne do každé země se dostanete a pokud ano, hrozí často karanténa, přísná opatření a v některých případech i povinné testování na Covid19. Názor na to celé máme asi každý svůj, někdo to bere jako přehnané, někdo jako nutné… Můj názor je následovat zdravý rozum, nepodstupovat zbytečná rizika, nechodit do přeplněných míst, barů, klubů… Ale cestovat se opravdu dá, pokud vyberete vhodné místo.

My místo plánované cesty na Island odjeli autem do Itálie. Autem raději – míst, kam se dostanete teď letecky a bez nutnosti testování, či karantény, v Evropě opravdu už moc není. Navíc, před odjezdem jsme si oba s manželem pro jistotu nechali v Brně udělat testy na Covid19 (pokud vás zajímají podrobobnosti o průběhu testování, jak to celé funguje, stačí napsat – mohu k tomu poskytnout víc informací ;).

Zpátky do Itálie – vybrali jsme coby „ubytovací destinaci“ pro nás do té doby neznámý ostrov Lido, ležící asi 15min trajektem od Benátek, které z tohoto ostrova i vidíte.

Důvod – krátká cesta (z Brna cca 750km), krásné pláže a možnost koupání a spousta zajímavých míst k vidění v okolí.

Po cestě tam jsme přespali v horách, v Tarvisiu – upřímně, je zde taková ponurá atmosféra, lidé nosí všude (uvnitř i venku) roušky. Ano, je tu cítit, že tato oblast byla covidem opravdu hodně postižená. Všechny nařízení vždy samozřejme zcela respektujeme.

Druhý den jsme pokračovali směr Benátky – těsně před vjezdem do Benátek se dáte na trajekt, který jezdí po půl hodinách a i s autem trajektem pokračujete směr ostrov Lido. Doba plutí je cca 15-20 minut, proplouvá se přímo kolem Benátek, které si můžete během cesty prohlédnout. ;)

Ostrov Lido je sám o sobě krásné místo, klidné, je zde všude pořádek a co nás nejvíc překvapilo, nejsou zde typicky italské přelidněné pláže – deštníky a lehátká v mnoha řadách.

Všechny pláže na ostrově mají malé plážové domečky, které si pronajmete. Tím máte určité soukromí a klid. Po celé délce pláže je to všude stejné.

Z ostrova se dostanete snadno do Benátek, buď lodním taxi, vodní MHD, my měli pravidelný spoj přímo z hotelu, jezdila loďka kažou půl hodinu.

Do Benátek si odtud můžete zajet na výlet, večeři, procházku… Ač se všude píše, jak jsou Benátky teď vylidněné, rozhodně to tak není. Je tu určitě méně lidí, ale liduprázdo určitě ně…

Na ulicích nosí roušky jak kdo… Co nás překvapilo, tak bez roušek tu opravdu často potkáte starší italské občany, což je vzhledem k prožité situaci s podivem. Do vnitřních prostor se bez roušek nedostanete, a to i bez povinné aplikace desinfekčního gelu na ruce.

Benátky jsou krásné, kýčovité, určitě aspoň jednou za život by je měl vidět každý. Městečko na vodě, spousta restaurací, barů, kaváren, obchodů…

Ovšem, mnohem více, než samotné Benátky, nás zaujaly dva menší ostrůvky, které jsme také navštívili…

První z nich – ostrov Burano. To byla taková nádhera! Maličký ostrůvek se šikmou kostelní věží a hlavně, každý domeček zde měl úplně jinou barvu, doslova pastva pro oči!

Bylo zde opravdu málo lidí, uličky úplně prázdné, pár lidí jen na náměstí. Je tu nespočet malých ulic, zákoutí – vše je dokonale barevné, klidné a čisté.

Burano je také známé pro výrobu krajek, můžete se zde podívat i do míst, kde se krajky šijí, navíc je tu nabízí v mnoha obchůdcích.

Za mě nádherné místo, které chci ještě někdy rozhodně vidět!

Druhý ostrůvek – Murano. Murano je velmi známý pro výrobu skla – sklo tu koupíte snad v každém obchodě. Máte možnost se podívat i do výrobny skla, což jsme udělali i my.

Ve sklárnách se přesvědčíte, jak sklo vzniká, jakým způsobem se fouká – je to super zážitek to celé vidět.

Samotný ostrůvek Murano je také krásný, ale víc na mě zapůsobilo Burano.

Ostrůvků je v Benátské laguně mnoho, známé je i Torcello…

A jeden tip na závěr – po cestě tam/zpět projíždíte kolem velkého outletového centra v Noventě, super nákupy! Je to outlet stejného řetězce, jako v rakouském Parndorfu, najdete zde obrovské množství značek a hlavně, fakt výborné ceny! ;)