Travel Diary: Abu Dhabi

Před pár dny jsem se vrátila ze zemí Pohádek tisíce a jedné noci, ze Spojených arabských emirátů, kde jsem tentokrát měla možnost navštívit kromě Dubaje i jiné emiráty. Podívala jsem se na poušť v Ománu a také, procestovala jsem největší emirát – Abu Dhabi, který jsem díky průvodkyni i lépe poznala. Právě o Abu Dhabi, nesmírně bohaté zemi, kde nic není nemožné, bude i další díl mé cestovatelské rubriky. :) Třeba vás inspiruje právě k návštěvě tohoto kouzelného emirátu. ;) A když by vás cokoliv, co v článku nenajdete, zajímalo, pište… :)
Abu Dhabi je největším emirátem ze sedmi emirátů, který tvoří Spojené arabské emiráty. Na hranice Abu Dhabi se z Dubaje dostane poměrně rychle, asi půl hodiny jízdy autem. Přechod hranic poznáte opravdu velice snadno, protože ten rozdíl je opravdu hodně vidět. Ač se to zdá neuvěřitelné, Abu Dhabi, země v poušti, je “zeleným emirátem” – na rozdíl od Dubaje, kde na strom a kousek trávy narazíte jen zřídkakdy. Abu Dhabi si zakládá na tom, aby bylo všude zeleno – sází stromy, palmy, dokonce každý strom tu má své vlastní číslo. Vláda Abu Dhabi má do budoucna plán změnit klima země, právě i díky většímu množství rostlin.
Proti Dubaji je Abu Dhabi mnohem více bohatší zemí. Na rozdíl od Dubaje, kde zásoby ropy už prakticky nejsou, má Abu Dhabi dost ropy na dalších 100 let. Země je nesmírně bohatá, své bohatsví ovšem moc neřeší – a na rozdíl od Dubaje tu tolik neinvestují do cestovního ruchu. V Abu Dhabi mají na všechno dost času, nikam nespěchají a zemi budují pomalu.
Nejdůležitějším šejkem Abu Dhabi byl šejk Zayed, který celou zemi sjednotil a dokonce, každému místnímu obyvateli dal zdarma dům, elektřinu a vodu – aby se země civilizovala. Ještě v 60. letech tu žili beduíni a od civilizace to tu mělo dost daleko… :) Šejk Zayed už zemřel, ale s jeho jménem se setkáváte doslova na každém rohu, a to nejen v Abu Dhabi, ale i v Dubaji.
Abu Dhabi se rozkládá na několika ostrovech, které jsou vzájemně spojené mosty. Na rozdíl od Dubaje je tu od sebe vše dost daleko, takže když chcete vidět více zajímavostí, zabere to hodně času. A co v Abu Dhabi vidět?
Nejblíž od Dubaje najdete Ferrari World – zábavní park kde se vše točí kolem Ferrari. Pro děti absolulní nutnost vidět, hlavně kluci ocení. :)
Pokud vás zajímá umění, v Abu Dhabi je velké množství muzeí – poslední “Louvre” – stejné, jako Louvre v Paříži, tu bylo otevřené nedávno.
Zajímavá je i “heritage village” – což je muzeum, kde se máte možnost seznámit s místní kulturou, uvidíte, jak žili zdejší obyvatelé, kde bydleli opravdu zajímavé to vidět.
V Abu Dhabi dávají rádi na odiv své bohatství, takže velké množství významnějších staveb je zdobeno pravým zlatem – třeba jako jeden z nejdražších hotelů na světe, Emirates Palace. Kousek od něj je i šejkův palác, opět dokonalá a nádherná stavba, dovnitř se ale nepodíváte, není to možné.
 
 V Abu Dhabi jsou vidět i obrovské kontrasty. Nádherné, luxusní mrakodrapy, vedle kterých jsou malé domečky, rybářské lodě… Co mě tu překvapilo je naprosto nádherné, azurově modré moře, mnohem hezčí, než v Dubaji.
Co v Abu Dhabi rozhodně musíte vidět, je Sheik Zayed Grande Mosque – velká mešita, o rozloze pěti fotbalových hřišť, která je jedním z divů světa a je opravdu přenádherná, celá bílá, se zlatými prvky – samozřejmě z pravého zlata. :) Do mešity se neplatí vstupné, je ale dobré rezervovat si svůj čas příchodu, protože v případě velkého davu lidí tu můžete čekat – a to v obrovském horku není úplně ideální. :)
Do mešity mají vlastní vchod muži, vlastní ženy – a ženy se musí pohybovat po mešitě zahalené. Oblečení k zahalení vám tu půjčí. Dále, po mešitě se musí chodit bosí, nesmíte se s partnerem držet za ruce.
Proti Dubaji je v Abu Dhabi méně lidí, je tu mnohem větší klid a také, je tu o něco levněji. Je to emirát, který se teprve rozrůstá, vzniká a věřím, že za několik let bude díky svému nesmírnému bohatství i o krok před Dubají… :)