Trápí vás bolavá záda z dlouhodobého sezení u počítače? Mám pro vás 4 tipy, jak se jich zbavit!

 Dlouhé hodiny strávené za psacím stolem vás mohou pěkně potrápit a pocítí to zejména vaše záda. Dříve nebo později se dostaví nepříjemná bolest, která vám znesnadní běžné fungování. Existuje však hned několik rad a triků, jak zádům ulevit, které můžete hravě zakomponovat do svého (nejen) pracovního života. Jaké to jsou?

Během dne měňte polohy

Vaše záda mohou pěkně zatuhnout i přesto, že se celý den snažíte o správné držení těla. Proto byste měli jeho polohu během dne střídat. V ideálním případě to může vypadat tak, že po určitém časovém úseku, který by neměl trvat déle než hodinu, vstanete a půjdete se na několik minut projít nebo se lehce protáhnete.

Pravidelně sportujte

Bolest zad může pramenit i z nedostatečného pohybu. Pravidelná sportovní aktivita má totiž hned několik benefitů, ze kterých můžete čerpat. Nejen že pravidelným cvičením posilujete ochablé svaly nebo zlepšujete fyzičku, ale takový trénink po dlouhém dni v kanceláři vás rovněž dokáže zbavit přebytečného stresu.

Různé výzkumy ukazují, že na bolest zadpozitivní vliv například běh, chůze nebo jízda na kole, a to ve střední intenzitě. Zaměřit se můžete také na speciální cviky pro protažení či zpevnění svalů kolem páteře.

Vyzkoušejte jógu

Jóga nabízí nepřeberné množství cviků, které vám mohou pomoci ulevit od bolesti zad. Kromě toho, že se jedná o vysoce efektivní cvičení, je jóga také skvělým nástrojem pro redukci stresu. Skrývá v sobě nejen posilování, ale také protahování a různá dechová cvičení. Jógou se tak můžete příjemně naladit před náročným pracovním dnem nebo se k ní uchýlit po dlouhém dni stráveném za počítačem.

Pokud se s jógou rozhodnete začít, rozhodně nejprve zavítejte na vedené lekce, kde vám lektor nebo lektorka vysvětlí správnou techniku cviků. Špatným provedením si totiž můžete snadno uškodit.

TIP: Už jste slyšeli o office józe? Jedná se o jednoduchá cvičení, která hravě zvládnete i vsedě nebo vestoje vedle stolu. Office jógu můžete zařadit i do běžného pracovního dne a ulevit tak svým zádům.

Vsaďte na ergonomické pomůcky

Bolest zad velmi často způsobuje nevhodná pracovní židle. Při jejím výběru se tedy zaměřte na to, aby měla nejen nastavitelnou výšku, ale i dostatečnou hloubku a šířku sedátka. V ideálním případě zainvestujte do ergonomické židle, která má i speciální opěrku na bedra a hlavu. Právě prohýbání v oblasti bederní páteře během sezení je častým původcem bolesti zad. Stejně tak si můžete pořídit speciální nafukovací míček, který umístíte do oblasti bederní páteře a který brání případnému prohýbání.

Před použitím léčivých přípravků si vždy pečlivě přečtěte příbalovou informaci. O případných rizicích a nežádoucích účincích se poraďte s lékařem nebo lékárníkem. Používejte pouze v souladu s uvedenými pokyny. Nesprávné použití může mít škodlivé následky. Pokud příznaky přetrvávají, obraťte se na lékaře.

Žádné informace uvedené na těchto webových stránkách nejsou určeny pro účely diagnostikování ani předepisování léků. V případě záležitostí spojených s péčí o zdraví se obraťte na svého lékaře.