Tip na skvělou knížku (nejen) pro milovníky napětí – ZOE od Dity Čikovové

Blíží se doba dovolených, na kterých celá řada z nás obvykle sáhne po dobré knize. Hledáte tip, kterou knížku letos s sebou přibalit do kufru? A nebo si ji přečíst i doma? Mám pro vás jedno doporučení! Sama jsem nadšenou čtenářkou už od dětství, v posledních letech miluji hlavně detektivní žánr. I proto jsem přijala nabídku přečíst novou knihu ZOE od autorky Dity Čikovové z Kuřimi. Jedná se o Ditinu prvotinu, ovšem opravdu skvělou! Troufám si tvrdit, že na české literární scéně máme velmi nadějnou novou autorku! Pokud také milujete napětí, záhady, které se v barvitě popsaném ději pomalu rozplétají – rozhodně si knihu ZOE přečtěte, bude vás bavit! A určitě vás potěší zasazení příběhu i do známého prostředí Brna. Víc v mé následující recenzi. 

Sama knihy miluji už dětství, jsou pro mě příjemným relaxem, únikem z reality, kdy si ve své vlastní fantazii vždy představuji celý děj. Proti filmům jsou pro mě knižní příběhy vždy přesně takové, jaké si je vykresluji já ve své mysli, podle barvitého popisu autorů.

Co se žánrů týká, poslední roky jsem věrna hlavně detektivním zápletkám. Miluji zapeklité příběhy policejních vyšetřovatelů v knihách Roberta Bryndzy, Bernarda Miniera, úchvatné jsou i psychologické romány od B. A. Paris…

Zkrátka, špetka napětí a nevyřešené záhady, to je moje! Ráda dám i v oblasti knižních novinek na doporučení a sáhnu i po knihách od českých autorů. Upřímně, z hlediska detektivních románů mě jich zatím moc neoslovilo – ovšem, kniha ZOE od autorky Dity Čikovové zcela předčila moje očekávání!

Čtenáři – znáte ten pocit, že knihu nemůžete odložit z ruky, dokud se nedozvíte „jak to tedy vlastně bylo“? Tak přesně to je i případ knihy ZOE – alespoň, já to takto tedy měla – šla jsem spát snad ve 2h ráno! :)))

O čem kniha ZOE je? 
To vám přece nemohu do detailu prozradit a ochudit vás o zábavu!

Ovšem, pár drobností napsat mohu… Hlavní hrdinkou knihy je sedmnáctiletá dívka ZOE, studentka gymnázia, pro níž jsou největším koníčkem koně – miluje je, jezdí do stájí a tráví s nimi hodně času. Relativně poklidný život ZOE ovšem změní nečekaná událost, na procházce se totiž stane svědkem vraždy.

To pořádně „zamíchá kartami“ ve sledu následujících událostí v Zoině životě. Pachatel je totiž vysoce postavený člověk z politických kruhů a svědectví ZOE je pro něj samozřejmě velkou překážkou. Následuje zapeklité řešení celé situace, kdy čtenář není ochuzen o mnoho zajímavých zvratů, ale i milostné vzplanutí.

Co na knize z pozice čtenáře velmi oceňuji – barvité a pestré vylíčení situací, postav, ale i prostředí. Máte tak opravdu dokonalý popis děje, který si snadno představíte. Potěšilo mě také, že příběh knihy se rozjíždí velmi dynamicky, bez vleklých a nudných pasáží. Dramatická zápletka váš čeká brzy, už na začátku!

Knihu rozhodně uvítají i náctiletí čtenáři, kteří se dokáží velmi dobře ztotožnit s hlavní hrdinkou. Ovšem, i mezi staršími si kniha ZOE určitě najde své příznivce!

Já jsem měla radost i ze zasazení příběhu do známého prostředí – našeho Brna. :)

ZOE od Dity Čikovové pobavila, zaujala a hlavně, četla se opravdu skvěle! Pro milovníky detektivní beletrie moc fajn kniha.
Mimochodem, kniha má i lehce otevřený závěr – Dita Čikovová právě dokončuje volné pokračování, máme se na co těšit! :)

Knihu ZOE koupíte například v knihkupectví Kosmas pod tímto odkazem, dále na dobre-knihy.cz, nebo ZDE.

ODKAZ: KNIHA ZOE / facebook
ODKAZ: DITA ČIKOVOVÁ, KNIHA ZOE / instagram