Představuji: Retro Muzeum Na Statku

V Brně máme jedno velmi zajímavé a unikátní muzeum, o kterém rozhodně musíte vědět! Jmenuje se „Retro Muzeum Na Statku“ a jedná se o vůbec největší retro muzeum se zaměřením na období od 50. do 90. let. Pan majitel je nadšený sběratel mnoha věcí, které dobře známe z našeho mládí a dětství – obdivovat tu můžete více než 25 000 exponátů v několika budovách, za zmínku rozhodně stojí i největší sbírka trabantů v ČR! Zajít si sem je obrovský zážitek, opravdu se ve vzpomínkách až vrátíte do minulosti a připomenete si, jak jste žili v mládí a dětství. Prohlížet můžete historické automobily, retro nábytek, hračky, kočárky, ale i nádobí, sportovní vybavení, drogerii a dokonce i potraviny. Zkrátka, do Retro Muzea Na Statku vám vřele doporučuji zajít! Víc v mé následující reportáži se spoustou fotek… 

Mnozí dnes už s nostalgií vzpomínáme na doby našeho mládí a dětství – možná už se nám ani nevybavuje, co vše jsme doma měli, čím jsme byli obklopeni. S úsměvem našim dětem vyprávíme, jak jsme „sbírali céčka, hráli si s hliněnými kuličkami…“.

I v ohledu dnešní doby, která je plná technických „vychytávek“ a vymožeností, nám to přijde až neuvěřitelné, jak se vše změnilo a ty poklady z našeho mládí a dětství v podstatě úplně zmizely. A komu by se nechtělo se s nimi znovu setkat, zavzpomínat a třeba i povykládat svým potomkům o tom, jak jsme se vlastně tenkrát měli? :)

Přesně to můžete znovu zažít – můžete se setkat s tolika věcmi, které budete jistě dobře znát. Víte, že v Brně máme vůbec největší retro muzeum – Retro Muzeum Na Statku – zaměřující se na období od 50. do 90. let?
Jak jsem zjistila, pro mnoho lidí i z Brna je právě toto muzeum stále neznámé, což je opravdu obrovská škoda! Sama jsem tu byla už dvakrát, pokaždé to byl zážitek! A vím, že se sem budu vracet, vezmu svou rodinu a přátele, protože tyto unikátní expozice zkrátka musí vidět všichni!

Retro Muzeum Na Statku celé vybudoval pan majitel, který je neskutečný „srdcař“, milovník všech dávných a historických věcí, tedy zejména těch z období od 50. do 90. let. Celé muzeum, expozice s rodinou sám vybudoval, rekonstruoval mnohé z věcí a vytvořil tak jedinečnou sbírku exponátů, které nemají v rámci celé naší země obdoby.

V Retro Muzeu Na Statku si můžete prohlédnout více než 25 000 v několika budovách, za zmínku rozhodně stojí i vůbec největší sbírka trabantů v ČR!

Najdete zde opravdu neskutečné sbírky mnoha věcí, které budete jistě dobře znát, vrátí se vám ve vzpomínkách, v zážitcích… Je to opravdu až emotivní zážitek, kdy objevujete přesně to, co jste měli doma, co jste jedli, s čím jste si hráli…

Objevíte zde třeba televizi, vysavač, pračku…které dnes vypadají ve srovnání s jejich moderními nástupci až komicky. :) Zavzpomínáte na hračky, které jste milovali a neznali jste tenkrát lepší! Mně se ve vzpomínkách vrátil i prací prášek, se kterým jsme kdysi doma prali, pobavila mě i sbírka dávné drogerie – mýdel, zubních past, toaletního papíru (jasně, byl to ten skládaný – pamatujete? :).

Jedinečná je tu i sbírka kočárků! A já věřím, že zde najdete i ten, ve kterém jste jezdili i vy, nebo v něm dokonce vozili i svoje děti. Já tu ten svůj objevila!

Pány a kluky určitě nadchne i sbírka automobilů, mezi kterými nechybí samozřejmě i legendární vůz VB! Moje děti se mimochodem v této expozici nejvíc divily tomu, že auta našeho mládí neměla ani bezpečnostní pásy a dokonce ani klimatizaci!

Ano – děti! Vezměte je do Retro Muzea Na Statku! Možná si říkáte, že je to neosloví, protože tyto věci už nepamatují. Ovšem, vy jim můžete přiblížit, jak jste žili, když jste byli v jejich věku! Děti dokonale pochopí, jak jde pokrok rychle kupředu.
Děti žasnou, že jsme psali dřív na psacím stroji (kluci se mě ptali – „kde má ta věc monitor?“), že televize byla tak obrovská „skříň“ a že v autě žádné dětské autosedačky rozhodně nebyly… :)

O Retro Muzeu Na Statku bych vám tu mohla napsat ještě tolik, protože na mě udělalo obrovský dojem. Ale myslím, že nejlepší bude, když se sem půjdete podívat. Stojí to za to! A mimo to, pan majitel je úžasný, provede vás tu, povídá si s vámi, dozvíte se mnoho zajímavostí. Retro Muzeum Na Statku vzniklo se zapálením a láskou a je to zkrátka poznat.

Otevřeno tu mají každou sobotu a neděli, od 10. do 18. hodiny.

Retro Muzeum Na Statku najdete v Brně – Dolních Heršpicích na ulici Pěstitelská 24.

ODKAZ: RETRO MUZEUM NA STATKU / web
ODKAZ: RETRO MUZEUM NA STATKU / facebook