Téma: udržitelná móda!

O článek na téma „fair trade a udržitelné módy“, jste mi už mnohokrát psali – a konečne ho pro vás mám! :) Seznámila jsem se totiž s brněnskou značkou TukTuki, která právě udržitelnou módu nabízí. Co si vlastně pod pojmem „fair trade“ a „udržitelné módy“ představit? Čtěte dál a dozvíte se… :)

Žijeme v naprosto konzumní společnosti, kde peníze a profit jsou pro většinu lidí absolutně na prvním místě. Bez milosti a bez ohledu – na životní prostředí a také, na životy lidí, kteří stojí, s nadsázkou řečeno „na začátku“ výroby – tam, kam mnoho z nás nikdy nedohlédne. Co tím chci říct?

Vezměte si, když jdete do svého oblíbeného módního řetězce, koupit si něco hezkého na sebe. Vyberete z věšáků plných oblečení to, co se vám líbí, zkusíte, zaplatíte a „je to vaše“. Dál nad tím prostě nepřemýšlíte. Jak daný kousek, který si nesete v tašce, vznikl, kdo ho ušil, kde, v jakých podmínkách. Jak vlastně takový člověk, který danou věc ušil, žije? Zamysleli jste se nad tím někdy? Věřím, že většina z vás asi moc ne… O tom ten „konzum“ totiž opravdu je. Chtít, zaplatit, mít. Nic víc, nic míň.

Ošem a také, díky bohu – dnes už stále častěji „prosakuje“ na veřejnost právě téma „udržitelné módy“, které jasně poukazuje na fakt, že za masově nabízenými věcmi ve velkých a notoricky známých řetězcích, není všechno zcela v pořádku a „fér“.

Možná jste už sami postřehli – občas nějaký ten titulek v novinách, jak se vlastně oblečení šije. V rozvojových, chudých zemích, kde je mzda pro lidi doslova pár korun.

Nejvíce oděvů putuje na náš trh z Číny, Turecka, Německa, Polska, Bangladéše a Indie. I přes to, že textilní továrny zvyšují zaměstnanost a poskytují možnost výdělků, pracovní podmínky v nich jsou často velice nedůstojné a mnohdy nebezpečné. Zaměstnanci musí zvládat extrémně dlouhou pracovní dobu, ponižování ze strany nadřízených, chybějící ochranné pomůcky, zákaz sdružovat se a kolektivně vyjednávat či minimální mzdy. Podle údajů organizace NaZemi náleží z celkové ceny výrobku pracovníkům, kteří jej vyrobili, přibližně     1 procento. Asi 80 % ceny připadá oděvnímu řetězci, který jej prodává, 11 % tvoří administrativní náklady a doprava, 8 % je cena materiálu.

Značka TukTuki a další zastánci konceptu spravedlivého obchodování (tzv. fair trade) přitom věří, že systém obchodování s textilem může být nastaven tak, aby z něj těžili všichni včetně dělníků a dělnic.Brněnská značka TukTuki právě tuto udržitelnou, férovou módu nabízí.

U veškerého zboží, které na TukTuki najdete, je garantováno, že bylo vyrobeno bez dětské a nucené práce, šetrně k životnímu prostředí, dělníci a dělnice dostali spravedlivou mzdu a pracovali v bezpečných podmínkách. TukTuki je v kontaktu přímo s producenty zboží, od nichž oblečení dováží. Má tak naprostý přehled o původu zboží a o podmínkách, v jakých vzniklo.

Nabídka na eshopu TukTuki je opravdu pestrá – koupíte tu krásné oblečení, ale také doplňky – peněženky, taštičky, šperky, nebo dokonce kosmetiku.

Za zmínku stojí rozhodně také novinky – oblečení od indické značky No Nasties, které je z organické bavlny a také bylinná kosmetika Nairian z Arménie.

A pozor – krásné věci si tu vyberou také pánové! :)

O každé značce, kterou TukTuki nabízí, si můžete přečíst příběh – odkud pochází, jak vznikla, kdo za ní stojí… Uvidíte, že si k takto koupeným věcem vybudujete zcela jiný vztah… :)

Zamyslete se – není lepší při nákupu oblečení přemýšlet a dívat se trochu „do hloubky“, k původu, podmínkám, jeho vzniku? Představte si sami sebe na druhém konci a věřím, že pochopíte. Fair trade má smysl.

ODKAZ: TUKTUKI – web, eshop
ODKAZ: TUKTUKI – facebook