Rozhovor: Tommaso Maccari Malquori – restaurace Pescatore

O restauraci Pescatore jsem vám tady, na blogu už psala – je od loňského podzimu nově otevřená na Štefánikově 1 a nabízí hlavně rybí speciality a plody moře. Já restauraci vyzkoušela a musím říct, že mi chutnalo. A protože mě o této restauraci zajímalo víc, zeptala jsem se na pár otázek přímo majitele, pana Tommasa Malquori. Tady je můj rozhovor… ;)

Dobrý den, ráda bych se Vás zeptala, proč jste se rozhodl v Brně otevřít restauraci zaměřenou právě na rybí pokrmy a plody moře?
Hlavně proto, že jsem právě v Brně i já sám hledal jídla, která by mi nejvíc připomínala moje dětství – moje rodina vždy milovala moře, můj děděček byl námořníkem, vyrůstal jsem u pobřeží.
Když jsem se přestěhoval do České republiky, chtěl jsem tu najít to, na co jsem byl zvyklý z domova – Itálie. A mimochodem, právě jídla z ryb a plodů moře jsou i zdravá a měli bychom se je všichni naučit jíst…

Už jste měl před tím, než jste otevřel Pescatore, nějakou jinou restauraci – právě v Brně?
Ne, já sám jsem původně fotograf, ale spolu s mým společníkem jsme měli sen, že právě takový projekt – restauraci – vytvoříme.

Co Vás vlastně přivedlo do Brna?
Moje cestovatelská vášeň. Miluji cestování, ale tak trochu jinak, než klasický „turistický stereotyp“. Procestoval jsem toho spoustu. V dnešní době je právě cestování mnohem snažší, lidé mají v tomto ohledu až neomezené možnosti.

Zpátky k Vaší restauraci Pescatore – nabízíte převážně rybí pokrmy a plody moře. Podle Vašeho názoru, myslíte, že lidé u nás, v České republice, v Brně, jsou zvyklí na tato jídla a mají je rádi? Jak vím, je pořád hodně lidí, kteří vnímají tato jídla snad až exoticky… :)
Dobrá otázka. Jasně, toto je samozřejmě risk v podnikání. Ale, tato kuchyně má opravdu pestrou a velkou historii, je pestrá, chutná, zdravá a věřím, že si k ní lidé dokáží najít cestu – ti, kteří jí doposud nepropadli.

Máme na naši restauraci v Brně dobré odezvy. Je tu spoustu restaurací zaměřujících se na asijskou kuchyni, mexickou, burgery…což je také poměrně exotické. Tak proč ne právě rybí restaurace? :)

Kdo ve Vaší restauraci sestavuje pokrmy, kdo je výmýšlí?
Menu jsem sestavil osobně já sám a připravuje hlavně sestra Marcella, která je původně ze Sardinie – kde je to co se kuchyně týká opravdu vyhlášené.

Pro Vaši rybí restauraci – stejně, pro jakékoliv další, je určitě také důležitá čerstvost surovin. Prozradíte, odkud je berete?
Samozřejmě se řídíme tím, jak ryby zpracovávat, uchovávat, v tomto se, řekl bych, velmi dobře vyznáme. Pro suroviny využíváme ryby ze španělského, holandského i italského rybolovu. A také bereme od Ocean48.

Jak byste vy sám popsal styl jídel, která ve Vaší restauraci nabízíte? Je to středozemní kuchyně?
Asi stručně jako výborně a kvalitně připravené rybí pokrmy. Což je, myslím, naprosto výstižné.

Kromě rybích jídel, nabízíte i nějaká „bez ryb a plodů moře“?
Samozřejmě – ale většina lidí opravdu přichází právě na rybí jídla.

Kromě nabídky jídelního lístku, připravujete také jídla pro denní menu?
Ano, moc rádi chystáme právě denní menu, je to pro nás určitá výzva a baví nás. Každý den nabízíme 4 jídla pro denní menu – jedny těstoviny, jeden pokrm s masem, jedno vegetariánské jídlo a jedno rybí jídlo.

Které jídlo byste nám Vy sám doporučil z nabídky jídelního lístku ochutnat?
Já sám miluji celého mořského ďasa připravovaného v alobalu v troubě. A také chobotnici na tři způsoby – vařenou, grilovanou a smaženou.

Chystáte v restauraci nějaké zajímavé novinky, akce? Na co se můžeme těšit? :)
Jak určitě víte, my, Italové, máme rádi zábavu – a proto máme v restauraci speciální místnost, kde se mohou naši hosté bavit, zpívat karaoke, je tu i domácí kino a dokonce i virtuální realita. Na jaře se můžete těšit také na ochutnávky vín… Opravdu se máte na co těšit. ;)

Děkuji za rozhovor a ať se daří.

Restauraci Pescatore najdete na Štefánikově 1.

ODKAZ: PESCATORE / facebook