Rozhovor – Pavla Nováková, Obrazy s Duší

Před časem jsem vám tu představila brněnskou umělkyni, koučku, autorku překrásných obrazů – Pavlu Novákovou. Pavla je nesmírně inspirativní člověk – mimo to, že sama tvoří jedinečná umělecká díla, obrazy, ale i dekorační předměty, nabízí také workshopy a kurzy arteterapie, což je jistá forma relaxace, terapie uměním, malováním. Arteterapii jsem si i sama vyzkoušela a byl to pro mě moc příjemně strávený čas. Při té příležitosti jsem s Pavlou připravila také rozhovor, který tu dnes pro vás mám. Ať se vám hezky čte!

Pavla je autorkou, malířkou a malování se věnuje už pár let. Maluje nádherné obrazy, obvykle abstraktní, které vyjadřují její rozpoložení, náladu, stav mysli…ale i to, pro koho je daný obraz určený, či do jakých prostor. Její obrazy mají z mého vnímání velikou hloubku, atmosféru, příběh a také, duši. I proto svou tvorbu Pavla nazývá “OBRAZY S DUŠÍ“.

Mimo obrazy pak Pavla tvoří také originální a stylové bytové doplňky jako věšáky, zrcadla, dekorační předměty, vázy…

Jak jsem zmínila v úvodu, Pavla nabízí rovněž i workshopy a kurzy malování a také arteterapii – je to skvělá forma relaxace, uvolnění, cesta k psychické pohodě a rovnováze… Máte možnost strávit jedinečný den v ateliéru, vyzkoušíte si, jaké to je malovat obraz na velké plátno, barvami… A navíc, odnesete si s sebou domů svůj vlastní, jedinečný obraz.

Sama jsem si arteterapii u Pavly v ateliéru zkusila – namalovala jsem si svůj první obraz na plátno v životě. A ač jsem měla z počátky obavy, zda mi to „půjde“, nakonec mě to nesmírně bavilo a celkově to hodnotím jako skvěle strávený čas.

S Pavlou jsem tenkrát připravila také rozhovor – a dnes ho tu pro vás mám!

Dobrý den, Pavlo, děkuji za Váš čas a rozhovor. Na úvod Vás poprosím, řekla byste nám pár vět o sobě – představila se čtenářům?
Dobrý den, jsem člověk, který miluje život a vše co dělám, dělám pro radost – ať už je to právě malování obrazů, tvorba pro lidi, nebo právě arteterapie, kdy mohu touto cestou i komunikovat s lidmi.
Malujete krásné obrazy, které můžeme vidět i u Vás v ateliéru… Pavlo, jak byste Vy sama charakterizovala svou tvorbu – co je to za druh, styl umění? 
Upřímně, sama moc nemám všeobecně ráda takové to “škatulkování”. Tedy ani dle směrů malování. Ale konkrétně bych to asi shrnula pojmem “intuitivní malba”.
Prozradila jste mi, že jste se k malování dostala vlastně až náhodou, a to poměrně pozdě, v dospělosti…a že ani jako malá jste neměla tendence vydat se nějakým výtvarným směrem. Co Vás tedy přimělo k tomu začít tvořit a malovat? Je to pro Vás i nějakou formou terapie?
Přesně tak. Zůstala jsem sama s malými dětmi. Nezbyl moc čas na koníčky, sport a tak jsem přemýšlela, co dělat dál… V ten okamžik jsem jsem si vysnila obraz Buddhy – a rozhodla jsem se, že si ho namaluji. Tak jsem zjistila, že si po nocích mohu malovat a že je to pro mě úžasná forma relaxace, kdy nepřemýšlím a jen si užívám přítomného okamžiku. Že to, co maluji, proudí přese mě a já to vkládám na plátno. I když jsem během nocí, kdy jsem malovala, příliš nespala, tak jsem byla neuvěřitelně odpočatá a nabitá energií.
Co Vám bylo tenkrát největší inspirací? Nebo jste vycházela ze svých vlastních nápadů, či momentálního rozpoložení?
První byl právě ten Buddha – to byla konkrétní představa, pak jsem si namalovala anděla. A pak už jsem pokračovala podle pocitů a intuice.
Vy své obrazy nabízíte také lidem, je možné je koupit? Jakým způsobem si mohou zájemci Vaše obrazy prohlédnout, vybrat a pak právě i zakoupit?
Lidé se můžou podívat na mé webové stránky www.obrazysdusi.cz, kde najdou mou kompletní tvorbu, případně na můj Facebook, kde mám rovněž galerii. Nejlepší je ovšem prohlédnout si mé obrazy v reálu, protože hodně pracuji i s 3D pastami, se třpytkami, drahými kameny… Obrazy si tedy nyní mohou lidé prohlédnout v mém ateliéru v Brně – Žebětíně, případně i u mě doma, kde mám také část své tvorby. Určitě je možné domluvit si i individuální schůzku.
Nyní k arteterapii, což je forma terapie malováním. Arteterapii nabízíte jak jednotlivcům, tak i skupinkám, nebo dětem… Pro koho je právě arteterapie vhodná? Musí být člověk, který chce arteterapii vyzkoušet, nějak umělecky nadaný?
Vůbec ne, naopak si myslím, že lidé, kteří jsou nějak velmi umělecky nadaní, už na arteterapie nechodí, nebo nemají tu potřebu. Arteterapie je ideální pro kohokoliv, kdo si chce malování vyzkoušet, kdo chce strávit hezký čas příjemně a jinak. Může to být i prvním krokem pro lidi, kteří uvažují nad tím, že by je právě malování mohlo bavit a chtějí si to zkrátka vyzkoušet.
Arteterapie tedy u vás probíhá formou jednoho dne, v termínech, které máte vypsané na webu?
Ano, termíny mívám vypsané na FB, ale nejvíc se mi osvědčila individuální domluva a k tomu vybírám i termíny dle konkrétních požadavků zájemců, kdy lidé mohou přijít sami, nebo s přáteli… Ale vypíšu i nějaké termíny pro skupinky na podzim. Mimo malování obrazů dělám i další kreativní činnosti, workshopy – třeba tvorbu šperkovnic, váz, krabiček na kapesníky…
Na závěr – jak vás lidé najdou a mohou sledovat i na sociálních sítích, na Facebooku a Instagramu?
Na Facebooku mě najdete pod profilem “Obrazy s duší”, na Instagramu to samé – “Pavla Nováková Obrazy s duší”.
Děkuji Vám za rozhovor a ať se daří.

Pavlu můžete kontaktovat buď telefonicky na čísle +420 724 670 514, nebo mailem: info@pavlaa.cz

Ateliér Pavly Novákové najdete v Žebětíně, na adrese Pod kopcem 1.

ODKAZ: OBRAZY S DUŠÍ & ARTETERAPIE / web, eshop
ODKAZ: OBRAZY S DUŠÍ & ARTETERAPIE / facebook
ODKAZ: OBRAZY S DUŠÍ & ARTETERAPIE / instagram