Rozhovor: Milan Polák

Milan Polák – charismatický, cílevědomý, inspirativní. Člověk, který založil náš nejlépe prosperující eshop s módními značkami – DIFFERENT.cz, podnikatel s neutuchajícím entuziasmem, oblíbený blogger, příležitosný model a v neposlední řadě manžel a tatínek rozkošné holčičky Melisky. Muž, o kterém byste rozhodně měli vědět – a kterého byste také měli poznat. Třeba prostřednictvím tohoto rozhovoru!:)

Ahoj Milane, předem děkuji za rozhovor. V roce 2008 jsi založil eshop DIFFERENT.cz, který nabízí zajímavé a atraktivní (nejen) módní značky. Jak vlastně nápad k realizaci tohoto projektu vznikl?
Ahoj. Já jsem do podnikání na internetu začal nakukovat už v nějakých 16 letech, kdy jsem na tátovo jméno pracoval pro jednu společnost z USA a tvořil pro ně webové stránky. Oni si mysleli, že je dělá táta a já měl skvělou brigádu z pohodlí domova :)

A založení Differentu pak bylo propojení mého podnikatelského ducha, mé lásky k módě, setkání se s mou současnou manželkou a společnou domluvou, že už by to v naší zemi chtělo trošku rozvířit ty nudné módní vody. A tak vznikl nejprve www.DifferentFashion.cz a pak jsme od spekulanta koupili jednodušší doménu www.Different.cz, která přesně vystihuje, jak to chceme dělat. Trochu jinak a zábavně ;)

milan-sako

S jakými značkami jsi na DIFFERENT.cz začínal? A proč právě s těmito?:)
Úplně první byla španělská značka Desigual. Té jsem si náhodně všimnul na jednom focení a domů přiletěl s hlavou plnou nápadů a názorem, že něco takhle barevného a zajímavého na našich ulicích chybí.

Žena se nadchla podobně jako já a bylo to. Pár telefonátů, studentský úvěr v bance, první kamenný obchod, další zajímavé značky jako třeba brazilské plastové boty Melissa a hlavně e-shop. Takhle začala jízda, která věřím, že ještě zdaleka nekončí…

 

Eshop se ovšem postupně rozrůstá také s nabídkou mnoha dalších, nových značek. Podle čeho vybíráš ty, které zařadíš do Vašeho „portfolia“?
Dnes máme v portfoliu 21 skvělých a originálních světových značek, protože z Differentu hodláme vybudovat největší e-shop se zajímavými světovými značkami. Letos zase hledáme nové větší skladovací prostory a sídlo firmy, protože se chystáme expandovat do dvou dalších zemí a už se zase nevejdeme.

Lehoulince začínáme pokukovat po námluvách s případným investorem, který by si všimnul toho velkého potenciálu v nás a chtěl jít „do světa“ s námi.

Zásadní ale zůstává, že vždy chceme být „different“, a tak i značky, které do portfolia vybíráme, nesmí být nudné a obyčejné. Obyčejné značky neumíme a ani nechceme prodávat – nebaví nás.

Different.cz už navíc není jen módní e-shop. Natáčíme k němu naši módní internetovou televizi Different TV (DifferentTV.cz), píšeme náš módní magazín (Different.cz/magazin).
Budujeme také největší českou encyklopedii módních značek na ModniZnacky.cz a spustili jsme třeba e-shop s elegantními pánskými doplňky Alfons.cz. Takže se nenudíme a je stále co dělat. Ale nás všechny v Differentu naše práce baví ;)

 

Mnoho let jsi pracoval také jako model – sama si Tě z přehlídek pamatuju:) Věnuješ se ještě i této kariéře?
Já si Tě samozřejmě také pamatuji :) Modeling byla moje srdcovka a asi právě modeling ve mě tu lásku k módě budoval. Bez něj by tedy možná nebyl ani Different.cz :) Navíc jsem v něm potkal spoustu lidí a dnes mých skvělých přátel. A celé to prostě byla jedna velká zábava a o tom přeci život hlavně je.

Jen časově už není možné jezdit na castingy a věnovat se mu naplno. A tak už spolupracuji jen se stálými klienty (teď už většinou přáteli), když potřebují odejít přehlídku nebo něco nafotit či natočit a hodí se jim zrovna takový starší pardál :)

Milane byla móda a svět kolem ní vždy to, čemu jsi se chtěl věnovat? Co Tě na práci v oblasti módy nejvíc baví?
Móda mě bavila vždy a právě asi díky modelingu jsem se k ní dostával stále blíž. A musím říct, že mě baví čím dál více.
Z toho vlaku už nejde vystoupit a já vím, že móda se už s naším životem bude nějak propojovat stále. Ať už pracovně nebo jen tím, že se prostě budeme rádi hezky oblékat.

1559483_775246982518271_7309584382148071950_o

Coby model působil jsi také v zahraničí? Co považuješ v této „branži“ za svůj největší dosažený úspěch?
Pár modelingových výletů jsem podniknul, ale jen po Evropě. Nikdy jsem nebyl takový ten správný cestovací model :) A to jsem několikrát měl už skoro zabalené kufry do Asie, kde mi říkali, že díky mým hodně světle zeleným očím (ne, nejsou to čočky) tam mám šanci trošku uspět :)

Ale vždy jsem to vzdal z důvodu, že jsem zároveň studoval vysokou školu a strašně se bál, že jakmile ji přeruším, tak už ji nedodělám. Znám se :)

A tak jsem stále říkal, že do Asie odletím hned po vysoké. Jenže Different.cz jsme zakládali, když jsem byl ve čtvrťáku, a pak už jsem si na několik měsíců v kuse nemohl dovolit firmu opustit.

Volvo-campaign

Sleduji Tě na Tvém profilu na Instagramu, kde je vidět – soudím dle Tvých outfitů – že máš módu a hezké oblékání rád…:) Jaký styl v módě je Ti nejbližší? Co Ty sám nosíš nejraději?
Já mám rád všechno hezké. Dokážu se nadchnout hezkou židlí, střechou na domě, designovým hrnečkem na kafe nebo krásným pohledem na zasněžené hory. Ale fakt nadchnout :)

A módu beru tak trochu jako vizitku každého z nás. To, jak nás okolí vnímá, začíná často tím, jak vypadáme, jak se o sebe staráme a co máme na sobě. Asi je to trošku povrchní, ale pak je tedy povrchní i mít doma něco designového, jíst v hezké restauraci nebo si koupit trošku lepší auto.
Navíc já to beru tak, že žijeme jen jednou a přeci nechceme ten život prožít ve vytahaných teplákách s názorem, že je nám fuk, co si o nás ostatní myslí.

 

Milane založil jsi také svůj osobní blog milanpolak.cz – co Tě k tomu vedlo? Přece jen, můžu bloggerů zase tolik není…:)
Tak prvotně jsem měl občas potřebu se někde tak trošku vybrečet a nebylo moc kde. A tak jsem založil svůj osobní blog. Je to takový deníček mých zážitků a názorů většinou z módního světa.

K tomu lidi už mají rádi Different.cz a já nechci být anonymní majitel, který je někde zalezlý v koutě, a kterému nemůže nespokojený zákazník ani vynadat. Tu firmu jsme vybudovali od nuly a plánujeme budovat dál. A já chci, aby lidé věděli, kdo za tím vším stojí, komu mohou navrhnout nějaké zlepšení, které by si přáli a nebo koho mohou třeba i pochválit.

Ve finále celý Different.cz jsme MY, naši zákazníci a pár krásných kousků oblečení. A celý ten vztah může skvěle fungovat jen tehdy, když lidé budou vědět, že my uděláme vše pro jejich spokojenost a oni si u nás budou rádi dělat radost.

 

O čem Tvůj blog v první řadě je? Co chceš jeho prostřednictvím čtenářům sdělovat? Jaká témata Tě baví a o jakých rád píšeš?Nejčastěji píšu o módním světě a zážitcích z něj. Třeba když jsem byl nedávno na Fashion Weeku v New Yorku, tak to bylo ideální téma na článek.

A pak o věcech, které mi během mé cesty životem vkročí do cesty a mám pocit, že je škoda, že je neděláme. Třeba, když chci někde ženě podržet dveře, a tak přidám do kroku, abych byl u dveří dřív a ona mi div nevynadá.

A tak jsem napsal články „Pravidla gentlemanů, kterými se už příliš neřídíme“ a „Chovejte se jako dámy, když z nás chcete gentlemany„. A asi si to lidi potřebovali přečíst, protože jeden má 27tis lajků na Facebooku a druhý 12tis.

 

Všimla jsem si, že se na svém blogu věnuješ možná i lehce kontroverzním tématům – viz. Tvůj článek o fejkových kabelkách, nebo o samozvané „módní guru“ Františce Čížkové…:) Právě tyto články ovšem vyvolaly, co jsem si všimla, velký zájem u čtenářů – a pobavily i mě:) Kde bereš inspiraci a náměty?
Kontroverzní témata se mi občas povedou. Občas i trochu nechtěně, jako třeba právě článek „Proč nekupovat fejkové kabelky„. Mně přijde normální, že chlubit se fejkem je prostě trapné. Ale ten článek má 9500 sdíleni na Facebooku a stále se šíří internetem dál. Takže to asi bylo trochu kontroverzní téma.

Ve finále mi šlo ale o to, že se dá dnes koupit spousta krásných kousků levnějších značek a není nutné si u vietnamců koupit padělek, podporovat tak černý trh a ještě se u toho tvářit, že je to normální.

 

Není to tak dlouho, co jsi se stal poprvé tátou – máš krásnou holčičku Melisku:) Jaké změny ve Tvém osobním a třeba i pracovním životě Ti přinesla tato krásná, nová životní role?
Spoustu změn. Ty začátky nebyly jednoduché, protože najednou se v našem dost pracovně vytíženém životě objevil malinký člověk, kolem kterého se začal točit celý náš svět. Největší poklona v tomhle ale patří mé manželce, která tím bruslí tak, že kdyby šlo o mistrovství světa v krasobruslení, tak bude určitě na bedně.

Snažím se teď lépe plánovat čas, ruším nesmyslné stále dokola se opakující „obchodní“ schůzky a snažím se skoro neprokrastinovat, abych byl co nejvíce s malou, protože roste fakt rychle a já bych o to strašně nerad přišel.

final-8639web

Milane máš nějaký sen, kterého bys chtěl ve svém životě dosáhnout? Ať už se týká Tvé práce, nebo soukromého života…
S věkem se moje sny stávají takovým malým klišé. Chtěl bych, dělat vždy to, co mě alespoň z části baví a chtěl bych aby celá moje rodina byla zdravá a šťastná. Chtěl bych mít kolem sebe lidi, kteří mě budou posouvat dál, se kterými se nasměju a budu rád trávit čas. Nic složitého, ne? :)

A chtěl bych, aby si tohle uvědomili všichni. Protože sedět doma s lahváčem u TV a nadávat na všechny, že můžou za naše zpackané životy, to umí každý…

Děkuji Ti za rozhovor.

I já Tobě děkuji a abych nezapomněl… Buďte different ;)

 

ODKAZ: DIFFERENT FASHION/web
ODKAZ: DIFFERENT FASHION/facebook