Reportáž: můj trénink běhání s TRIEXPERTEM!

Rádi běháte, nebo stejně, jako já, s během začínáte? Pokud je odpověď „ano“, nebo, pokud Vás vše okolo běhání zkrátka baví a zajímá, mám pro Vás zajímavou reportáž! Absolvovala jsem totiž osobní trénink běhání s trenérem z TRIEXPERTU – prodejny, kde běhání prostě fakt rozumí! 

Pokud jsou na běhání a vše, co se běhu týká, v Brně někde velcí profíci, je to rozhodně v obchodě TRIEXPERT na Milady Horákové 20. Já Vám o této prodejně už na blogu několikrát psala, protože, právě sem jsem se vydala pořídit si na běhání vhodnou výbavičku.

K nákupu bot zde coby milou (a i velmi účelnou) pozornost získáte 2 poukazy na osobní trénink běhání – s trenérem. Což je super, dozvíte se, jak správně běhat, jakou techniku zvolit a jak postupovat.

A právě tento osobní trénink běhání, s trenérem, jsem absolvovala i já. Moc mě to zajímalo už předem, protože – opravdu jsem si nebyla jistá tím, zda běhám správně. Ono – i když se to možná může zdát coby naprosto jednoduché, i při běhu je důležité prostě vědět „jak na to“.

Jak tedy takový osobní trénink běhání probíhal?

S trenérem se sejdete v předem domluvený čas, přímo v prodejně TRIEXPERT – a časově si vyčleňte hodinku. Skvělé je, že se trenér věnuje po tuto dobu opravdu jen Vám, takto individuální přístup je zkrátka úplně nejlepší.

Společně se přesunete do nedalého Lužáneckého parku, kde je to pro běhání opravdu optimální. Během cesty se Vás trenér zeptá, jak často běháte, jaké jsou Vaše pokroky, co Vás v ohledu běhání trápí a co byste si přáli zlepšit. Zároveň – trenér Vám o běhu řekne důležité informace – čemu se vyvarovat (např. že není dobré své tělo přetěžovat a běhat „na doraz“) a naopak, na co se soutředit.

Já se u běhu nejvíc potýkám s tím problémem, že mě po relativně krátké době, kdy běžím, začíná píchat v boku a na hrudníku a zkrátka cítím, že dál prostě „nemůžu“. Naopak – třeba bolest nohou, celkovou únavu, necítím. Šlo mi primárně tedy o zlepšení výdrže a kondice a zajímalo mě, co dělat, abych se právě nepříjemnému píchání v boku vyvarovala…

Před samotným běháním se rozcvičíte, trenér Vám předvede několik cviků, které je dobré provádět před samotným během. Ukáže Vám tzv. dynamický strečink a běžeckou abecedu – jedná se o sérii jednoduchých cviků, které Vaše tělo připraví na zátěž během.

Během těchto cviků si protáhnete a zahřejete ty části těla, které u běhu zatěžujete nejvíc – tedy jednotlivé partie nohou, chodidla, ale také ruce, ramena…
Cviky jsou jednoduché, provádíte je na trati krátké pár metrů, vždy podle trenéra.

Po rozcvičení, které trvá cca 10 minut, se „jde na věc“, tedy, přímo na běh – běžíte tak, jak jste zvyklí, svým tempem a svým stylem. Trenér Vás během toho sleduje, z různých úhlů. Vzhledem k úrovni mého běhání a tomu, na co jsem sama při běhání zvyklá, jsme se předem domluvili, že cca po dvou minutách běhu přejdu do chůze. Toto je opět zcela individuální – náročnost běhu a tréninku si domluvíte s trenérem dle svých vlastních schopností a toho, na co jste sami zvyklí.

Během chůze, po běhu, mi trenér vysvětlil, co dělám špatně, čeho si na mé techice běhání všiml a co by bylo dobré zlepšit.

Je fajn, že jste pod dohledem skutečného odborníka, tedy někoho, kdo Vám v ohledu správného běhu dokáže dobře poradit. Já jsem se dozvěděla, že bych měla posílit oblast břicha a také dbát na rovné držení těla. Právě ochablejší oblast břicha by totiž v mém případě mohla být právě tím důvodem nepříjemného píchání v boku.

Následoval druhý běh – já jsem se snažila myslet na správné držení těla – a opravdu se to projevilo, uběhla jsem víc, než při prvním běhu. Píchání v boku se nyní už „nedostavilo“ tak brzy, jako při prvním běhu – opravdu jsem se tak přesvědčila, že správné držení těla je v mém případě naprosto zásadní.

Po cca hodince tréninku se vrátíte zpět do prodejny TRIEXPERT, kde Vám trenér na závěr ukáže závěrečný strečink – vhodné protažení po běhu.

Opět se jedná o sérii jednoduchých cviků, které je dobré po běhání provádět z důvodu adekvátního protažení těla.

Za mě rozhodně vynikající zkušenost, která mě při běhání posunula kupředu. 
A pokud Vás běhání baví, zajímá a chcete se zdokonalovat, můžete si jít zaběhat s týmem TRIEXPERTU na tréninky. ;)

Prodejnu TRIEXPERT najdete v Brně, na ulici Milady Horákové 20.

ODKAZ: TRIEXPERT / web, eshop
ODKAZ: TRIEXPERT / facebook