Reportáž: moje komplexní vyšetření zraku

Zrak považuji za nejcennější lidský smysl a snažím se o jeho zdraví pečovat – i v rámci preventivních prohlídek a vyšetření. A protože u nás v rodině bohužel máme i dědičné vady a onemocnění zraku, rozhodla jsem se podstoupit komplexní, preventivní vyšetření zraku, a to na brněnské klinice Neovize. Právě tato klinika se zaměřuje hlavně na operativní odstranění dioptrií a jsou tu ve svém oboru opravdoví mistři. Svoje vyšetření a jeho průběh vám dnes přiblížím ve své reportáži. Třeba se necháte inspirovat – ať už k preventivnímu vyšetření, nebo právě k odstranění dioptrií zákrokem – opravdu se není čeho bát… :)
Když se nad tím zamyslím, jsou oči opravdu tím nejcennějším smyslem, díky kterému vnímáme naprostou většinu podnětů z našeho okolí. Proto bychom o svůj zrak měli nálěžitě pečovat, měli bychom ho chránit a starat se o něj.
Ač mě naštěstí žádné velké problémy se zrakem netrápí, rozhodla jsem se nedávno podstoupit preventivní, komplexní vyšetření očí. Důvodů bylo hned několik – jedna jsem těžký alergik a projevy alergií trápí hlavně mé oči. Dále, po 35 roce jsem měla pocit, že občas oči příliš mhouřím – hlavně, když se stmívá a já řídím. Jsem každý den v autě, jezdím opravdu hodně – a tak je pro mě naprosto zásadní dobře vidět. A nebyla jsem si jistá, zda třeba už nepotřebuji brýle. Posledním důvodem bylo to, že máme v rodině onemocnění, které je dědičné – moje teta má zelený zákal, a proto se i ostatním členům rodiny doporučuje preventivní vyšetření, aby se případně toto onemocnění vyloučilo.
Svoje preventivní vyšetření jsem podstoupila na brněnské oční klinice Neovice, kterou jsem vám mimochodem na blogu už představila.
Oční klinika Neovize se zaměřuje zejména na ambulatní odstranění dioptrií, ale nejen na to – poskytují zde péči v širokém spektru, zahrnující jednak zmiňované operace dioptrických vad, šedého zákalu, sítnice, keratokonu či plastické operace horních víček, ale i odborná oční vyšetření a preventivní prohlídky.
Jak moje komplexní preventivní vyšetření probíhalo? 
Oceňuji, že na klinice Neovize si zakládají na tom, aby vyšetření bylo důkladné. Pokud se tu rozhodnete podstoupit odstranění dioptrií, opravdu poctivě a hloubkově vás tu vyšetří. Na vyšetření si tu proto připravte více času – oproti jiným očním klinikám, kde vyšetření probíhá maximálně hodinu, vás tu vyšetřují i tři hodiny, či více.
Pacienty tu neoperují za každou cenu – může se stát, že pro někoho, kdo se chce zbavit dioptrií, nakonec laserová operace není vůbec vhodná, proto je vyšetřování tak důkladné. Nicméně, i když není vhodná laserová operace, může být indikován nitrooční zákrok s výměnou čočky –  najdou tu to správné řešní pro každého.
Moje vyšetření začalo na přístroji jménem „autorefraktokeratotonometr“ – na tomto přístroji se měří dipotrie – refrakce, keratometrie – zakřivení rohovky a provádí se také tonometrie, tedy měření nitroočního tlaku. Vyšetření nebylo nijak bolestivé, nebo nepříjemné a zabralo několik minut.
Po tomto vyšetření jsem se na chvíli posadila v čekárně a poté jsem pokračovala k optometristce. Tady bylo vyšetření již na delší dobu, kontrolovalo se vidění do dálky a na blízko – je to takové už, pro mnoho z nás známé, vyšetřování formou zakrývání jednoho oka, tím druhým čtete na přístroji na druhé straně místnosti písmena.
Dále se u optometristky měří astigmatismus, dominantní oko, kontroluje se barvocit a také, provádí se test binokulárního vidění.
Toto vyšetření je opět nebolestivé, pro pacienta nijak nepříjemné.
V čekárně mi pak setřička provedla test slzivosti – toto vyšetření už pro mě tak příjemné nebylo – mám hodně citlivé oči a každý cizí předmět v oku mi hodně vadí. Vyšetření probíhalo tak, že sestřička pod spodní víčka zasunula speciální papírky – asi na 5 minut. Oči po chvíli začaly samovolně slzet.
Následně mě pak vyšetřila paní docentka Skorkovská – jednalo se o vyšetření na štěrbinové lampě, kde se kontroloval přední segment oka a oční pozadí.
Přední segment oka mi nakonec optometristka vyfotila – na spodním víčku jednoho oka mám drobou cystu, která se bude muset sledovat.
Závěr byl pro mě příjemný – dozvěděla jsem se, že moje oči jsou naprosto zdravé a fungují tak, jak by měly. Dioptrie pro mě zatím nejsou potřeba a nezjistila se naštěstí ani žádná vada a onemocnění.
Jsem ráda, že jsem svoje vyšetření podstoupila právě na oční klinice Neovize, mají zde moji naprostou důvěru a považuji zde lékaře za špičku v tomto oboru. Pokud bych měla podstoupit v budoucnu třeba právě odstranění dioptrií – rozhodně bych se svěřila do péče Neovize.
Pokud tedy i vy hledáte tu nejlepší péči pro svůj zrak, máte pro Neovizi moje velké doporučení. :)

Oční kliniku NeoVize najdete v brněnské poliklinice Viniční, v 1. patře.

ODKAZ: NEOVIZE / web
ODKAZ: NEOVIZE / facebook