Reportáž: jak vybrat tu pravou a správnou botu na běhání? Není to jen tak!

Běháte rádi? Já se přiznám – s během teprve začínám, ale o to víc mě to baví a jsem nadšená! A tak to má přece být… :) A protože chci běhat spávně, zdravě, vydala jsem se nedávno pořídit si nové botičky. Právě dobré boty jsou pro celkovou kvalitu běhu naprosto zásadní! Opravdu – je lepší svěřit se do rukou odborníkům, kteří Vám poradí a pomohou vybrat. Tak, jako jsem to udělala já v prodejně Triexpert – jako jediní v Brně tady totiž provádí tzv. diagnostiku došlapu, díky které Vám správné a vhodné boty doporučí. Diagnostiku došlapu jsem tu podstoupila i já, je to nesmírně zajímavé – a tak o tom musím napsat, třeba Vás opět inspiruji… ;) Tady je moje reportáž!

Pokud pravidelně běháte, s během začínáte, nebo jste už velcí profící, rozhodně musíte o značce a prodejně Triexpert vědět. Tady se totiž právě na běhání zaměřují, a to doslova od A do Z. Najdete tu vlastně naprosto všechno, co můžete k běhu potřebovat, tedy krásné a funkční oblečení, doplňky a hlavně, obrovský sortiment kvalitních bot. A co se právě bot týká – rozhodně si tu nechejte s výběrem poradit.

V obchodě Triexpert totiž provádí jako jediní v Brně tzv. diagnostiku došlapu – na několika přístrojích. Vyhodnocením celé řady údajů Vám zde pak doporučí tu správnou botu jen a jen pro Vás.

Tuto diagnostiku došlapu jsem tu nedávno podstoupila také já, když jsem si šla vybírat své nové botičky na běhání. Jak diagnostika vlastně probíhá a co všechno se při ní posuzuje?

Nejdříve se Vás konzultant zeptá na důležité informace: jak často běháte, na jaké úrovni, na jakém typu povrchu. Právě typ povrchu hraje při výběru boty velkou roli, volí se typ vzorku na podrážce boty. Tyto boty na fotce jsou např. vhodné na členitý a nerovný povrch:

A tyto na rovný – na silnici, cesty, běžecké tratě…

Samotná diagnostika má dynamickou a statickou část. Dynamická probíhá na speciálním běžeckém pásu – běžíte zde na boso, pár vteřin.

Vzadu, za pásem, je nainstalováná speciální kamera, která snímá Vaše nohy, což je velmi důležité – pozná se tak, jak u běhu Vaše nohy pracují, jak se pohybují a jak dopadají chodidla na zem.

Po cca 15ti vteřinách běhu se pak na počítači s konzultantem podíváte na zpomalené a zvětšené záběry Vašeho běhu. Detailně je vidět, jakým způsobem Vaše nohy pracují, jak dopadají. Posuzuje se zde typ došlapu a také stabilita – někteří lidé více zatěžují např. klenbu, paty, vybočují kolena… U mě bylo víceméně vše v pořádku, až na drobnou nestabilitu v kolenou.

Výsledky z tohoto měření – na pásu – jsou již pro zkušeného konzultanta prvním ukazatelem k výběru bot.

Druhou částí diagnostiky je statická část – ta probíhá na speciální tlakové desce. Na tu si stoupnete a stojíte – opět pár vteřin.

Tato deska přenese do počítače tvar Vašich choditel – posuzuje se tedy tvar klenby, to, zda je chodidlo ploché a zda nemá nějaké anomálie – na které se při výběru boty musí brát ohled. Moje měření dopadlo v pořádku, tvar chodidel je víceméně takový, jaký má být.

Po diagnostice Vám již konzultant doporučí vhodné boty pro Vás – přinese Vám několik typů a modelů a jde se zkoušet!

Vybírali jsme boty pro univerzální využití, pro pevné povrchy. Každá bota má ovšem jiný střih a na noze sedí různě, je dobré se v botě projít a vyzkoušet si ji pořádně.

Já se nejlépe cítila v těchto botičkách od značky Brooks. Už když jsem je obula, hned jsem věděla, že to jsou ony. Pohodlé, dostatečně prostorné, ale ne příliš těsné. Tak, jak to má být.

Sympatické je, že v obchodě Triexpert získáte k nákupu poukaz na osobní trénink běhání – s trenérem. Což je super, dozvíte se, jak správně běhat, jakou techniku zvolit a jak postupovat.

Zkrátka – pokud Vás běhání baví a chcete běhat správně, rozhodně doporučuji diagnostiku došlapu podstoupit. Jen tak si můžete být jistí, že vyberete ty nejlepší boty!

Mrkněte na spoustu dalších fotek také do fotogalerie… ;)

Prodejnu Triexpert najdete v Brně, na ulici Milady Horákové 20.

ODKAZ: TRIEXPERT / web, eshop
ODKAZ: TRIEXPERT / facebook