Recenze: detektivní knížka pro děti Myšák Očko, která vás vezme na výlet po Brně!

Dnes tu mám jednu zajímavou inspiraci pro rodiče a hlavně, pro děti! Dostala se mi do rukou knížka zasazená do brněnského prostředí, která je svým pojetím opravdu až jedinečná. Děti díky ní prožíjí nejen zajímavý příběh, dozví se mnoho o Brnu, vyzkouší si „brněnský hantec“, ale také, díky značkám v textu se vydají na konkrétní místa v Brně, tam, kde Myšák Očko řešil svůj případ. Zkrátka – je to skvělá kniha, která děti a jejich rodiče přiměje taky vyrazit ven, do přírody. A to mi přijde jako naprosto perfektní! Víc v mém článku.

Sama jako rodič asi nejvíc ocením, když mí synové tráví svůj volný čas nějakým „hodnotným způsobem“. Ať už je to právě třeba četbou (starší syn knížky miluje), nebo nějakou fajn aktivitou venku. I proto mě moc zaujala knížka Myšák Očko, která díky svému zpracování dětem přináší jak zážitek z četby, tak i důvod, proč vyrazit ven – v textu knížky děti totiž najdou značky, které je vedou na konkrétní místa v Brně – tam, kde Myšák Očko řešil svůj případ.

Celý projekt Myšák Očko má děti motivovat, vzbuzovat v nich přirozenou zvídavost a také, cílem je děti dovést ven, do přírody, kde se budou bavit.

Autorkou knížky a celého projektu je paní Šárka Svobodová, která jako učitelka v MŠ hledala pro děti aktivní a zábavné využití volného času tráveného venku. 
Knížku ilustroval krásnými obrázky Petr Zajác.

Kniha je vhodná jak pro malé děti, kdy jim příběh mohou číst rodiče, ale zaujala i mého staršího syna, kterému je 9 let – knížku si četl sám, což ho nejvíc baví. :) Text je psaný velkými písmeny a srozumitelnou formou, takže je ideální pro děti každého věku.

Pobavila mě také postava žabáka Brňáka, který mluví „brněnským hantecem“ – je možné, že některým slovům nebudou čtenáři rozumět – a proto je součástí knihy také slovníček hantecu, který vám neznámé výrazy pomůže přeložit.

V textu pak děti nalézají symbol – hlavu Myšáka Očka, což je znamení, že se mají vydat na konkrétní místo v Brně, kde Myšák řešil svůj případ. Jakmile děti místo najdou, vybarví si v knize určenou stránku a tím tak splnily svůj úkol.

V zadní části knihy je také mapa, podle které je snadné se orientovat a právě najít daná místa. Děti se tak podívají do Mariánského údolí, nebo na Hády, k Růženinu lomu… Všechna místa jsou situováná v krásné přírodě, takže coby výletní cíl pro celou rodinu je to naprosto perfektní. A trávit hledáním Myšákových míst třeba víkend, coby celá rodina? Myslím, že naprosto perfektní. :)

A mimochodem, blíží se Vánoce, taková knížka by pro děti mohla být skvělým dárkem, co říkáte? :)

Knihu Myšák Očko, omalovánky, pexeso…si můžete objednat ZDE, nebo je k dostání v kamenných prodejnách v Brně – jejich přehled najdete ZDE

Zaroveň bych vás ráda pozvala na autorská čtení – nebo je možné si autorské čtení i objednat, a to kamkoliv, třeba do herny, na oslavu, nebo do mateřské školky – více informací pod tímto odkazem: https://mysak-ocko.webnode.cz/autorska-cteni/  Děti si tu zazpívají písničku Myšáka Očka, budou malovat a povídat si o knize. ;)

Více o celém projektu pod tímto odkazem