Představuji: Vinařství Thaya – jen kousek od Brna

Mám upřímnou radost, že vám tu mohu představit další velmi výjimečné místo, které si rozhodně zaslouží, abyste o něm věděli. Je totiž doslova pohádkové – a najdete ho jen kousek od Brna! V malebné vinařské krajině, na okraji obce Havraníky u Znojma, je od loňského léta nově otevřené nádherné vinařství s hotelem a zážitkovou restaurací – Vinařství Thaya! Jak jsem zjistila, zatím poměrně málo lidí o tomto malebném vinařství ví, což je velká škoda. Stojí totiž rozhodně za výlet! Nebudete litovat, má to zde tak příjemnou energii, že se vám ani nebude chtít domů… Mimochodem, Vinařství Thaya se aktuálně stalo i „Vinařstvím roku 2022“ v kategorii střední vinařství. 
POZOR – mám pro vás také slevový kód na ubytování zde! Kód zní MISA12, je na 12% slevu a využít jej můžete do konce listopadu!
Víc o Vinařství Thaya v mém následujícím článku se spoustou fotek…

Tak ráda objevuji nová výletní místa, kouzelné cíle, které mají co nabídnout. Ať už ve směru služeb, ale třeba i nádherné krajiny, která je obklopuje… A přesně toto vše splňuje, řekla bych až nad očekávání, nové Vinařství Thaya, které najdete jen asi hodinku jízdy z Brna, na okraji vísky Havraníky, zhruba 6 km od Znojma…

Tato oblast je proslulá pěstováním vína, krajinu lemují malebné vinice a na mnoha místech tu najdete typické vinné sklípky. Vinařství Thaya je tedy právem „na svém místě“ – obklopeno vinicemi a nádhernou přírodou. Samotná stavba vinařství, zcela nová, je unikátem již od pohledu.

Určitě nabydete stejně, jako já vzpomínky na pohádkové Tolkienovy domečky z Hobitína… Věřte, podobnost je to ovšem čistě náhodná. :) Tvarem jsou zdejší apartmány samozřejmě v duchu vinných sklepů, tak charakteristických pro tento kraj.

Jak sám název napovídá, Vinařství Thaya je v první řadě vinařstvím – v objektu se nachází i výroba vína, víno se tu i lahvuje a přímo odtud distribuuje nejev v rámci ČR, ale i do zahraničí. Měla jsem možnost zde tyto prostory vidět a bylo to nesmírně zajímavé!

Mimochodem, Vinařství Thaya se aktuálně stalo i „Vinařstvím roku 2022“ v kategorii střední vinařství. Vína mají výborná, mnohá jsem ochutnala, myslím, že i velcí znalci vín budou velmi spokojení. :)

V komplexu Vinařství Thaya se nachází i krásný hotel, wellness, kde hosté mohou využít saunu, nebo vířivku…

Opravdu kouzelné jsou pak i apartmány – vzhledem mají opět evokovat vinné sklípky. Apartmány jsou velmi prostorné, komfortně vybavené a co nejvíc oceníte, tak východ na terasu a nádhernou louku. Já tu večer před usnutím pozorovala hvězdy (a že jich ten večer bylo vidět!)…moc hezké chvíle. :)

Mimochodem, v některých z těchto apartmánů vás ubytují i s pejskem.

Využít tu pak můžete i dva degustační sklepy – jsou prostorné, dispozičně se dají uspořádat pro různě velké skupinky lidí. Degustace tu probíhají na základě předchozí domluvy.

Co tu ovšem musíte zažít – třeba i v rámci jednodenního výletu – tak zdejší gastronomii v restauraci Apri!
Restaurace Apri se nachází přímo v hlavní budově, je velmi prostorná – v prvním patře je dokonce oddělený salonek, přímo ideální pro organizaci oslav, setkání, firemních meetingů…

Kuchaři v restauraci Apri vaří přímo dokonale! My tu s kamarádkou ochutnaly jídla z šestichodového menu a byl to přímo gurmánský zážitek, na který budeme ještě dlouho vzpomínat.
V restauraci Apri si zakládají na sezónních a kvalitních ingrediencích, suroviny jsou převážně lokální. Ochutnáte tu variace české kuchyně v moderním zpracování.

Restaurace je tu otevřena každý den kromě pondělí, vždy od 11. hodiny do půlnoci, vaří se do 21. hodiny.

Menu se tu každý měsíc obměňuje. Opravdu stojí za to stavit se sem klidně i jen na oběd, alespoň nasajete atmosféru tohoto místa a jistě se budete chtít vrátit. Na delší čas…opravdu, tak si tu odpočinete a uniknete od starostí všedních dnů! Alespoň, já to tady tak vnímala.

Také se sem chci vrátit, v létě, kdy to tu bude mít zase jiné kouzlo… Mimochodem, toto místo je i ideální zastávkou pro cyklisty, v okolí je mnoho cyklostezek (nacházíte se na okraji Národního parku Podyjí). V létě tu bude pro výletníky k dispozici i foodtruck!

Vinařství Thaya, hotel i restauraci Apri najdete v Havraníkách u Znojma.

ODKAZ: VINAŘSTVÍ THAYA / web
ODKAZ: VINAŘSTVÍ THAYA / facebook
ODKAZ: VINAŘSTVÍ THAYA / instagram