Představuji: EKOFILM – 47. ročník filmového festivalu s tematikou životního prostředí

Od 20. do 23. října proběhne v Brně již 47. ročník nejstaršího mezinárodního filmového festivalu o životním prostředí – EKOFILM! Můžete se stejně, jako každý rok těšit na promítání mnoha filmů z celého světa, besedy a diskuze s předními environmentalisty i filmovými tvůrci, čekají vás i zážitkové programy, nebo koncerty. Co přesně letošní 47. ročník festivalu EKOFILM nabídne? Dozvíte se v následujícím článku!

EKOFILM je nejstarší mezinárodní filmový festival s tematikou životního prostředí v Evropě. Jeho kořeny spadají až do roku 1974, kdy vznikl odtržením od festivalu Techfilm. Od roku 1991 je jeho hlavním pořadatelem Ministerstvo životního prostředí.
Festival každoročně představuje desítky soutěžních filmů z celého světa a zve významné české i mezinárodní hosty.  Od roku 2015 se festival koná v Brně a organizují jej společně agentura Key Promotion s.r.o., Masarykova univerzita a EkoInkubátor z.ú. Prezidentem festivalu je Ladislav Miko, bývalý ministr životního prostředí a současný vedoucí zastoupení Evropské komise na Slovensku.
Co nabídne letošní ročník? Pro ten si organizátoři vybrali téma Adresa: Země. Cílem je zdůraznit, že pro náš život, společný domov, máme všichni jen jednu společnou planetu.
Dramaturgický tým EKOFILMu pod vedením Jitky Kotrlové vybral z celkem 207 přihlášených filmů soutěžní pětadvacítku. Festivalová porota ocení nejlepší snímky v sekcích Krásy přírody, Středoevropské filmy a Krátké filmy. Kterýkoliv ze soutěžních filmů pak může získat některé ze zvláštních ocenění: Cenu ministra životního prostředí za nejlepší film a Cenu prezidenta festivalu.
47. ročník mezinárodního festivalu filmů s ekologickou tematikou proběhne 20.–23. října 2021 v Brně, slavnostní vyhlášení vítězů proběhne v pátek 22. října na Fakultě sociálních studií Masarykovy univerzity. Tématem zejména doprovodného programu je zelená architektura.
Největší zastoupení má v letošní soutěži Německo s pěti filmy, po třech snímcích mají Česko a Nizozemsko, po dvou pak Belgie, Polsko a Slovensko. Vždy jeden film pak reprezentuje dokumentaristiku Austrálie, Francie, Indie, Itálie, Kanady, Spojených států amerických, Španělska a Velké Británie.
Dějištěm projekcí bude už tradičně brněnské Univerzitní kino Scala, kde proběhnou i diskuze v chill-out zóně. Promítat se bude i v Sále společenského centra ÚMČ Brna-střed. S nefilmovým programem se připojí Fakulta sociálních studií a centrem festivalu bude brněnské náměstí Svobody. Kromě soutěžních filmů nabídne festival i dva nesoutěžní snímky. Organizátoři lákají i na virtuální realitu, zahajovací hudební show kapely Brass Avenue, debaty, přednášky, program pro školy a rodinný den.
Vše podstatné najdete na webu www.ekofilm.cz, kde můžete i zdarma rezervovat svá místa na jednotlivé projekce nebo akce doprovodného programu.

ODKAZ: EKOFILM / web
ODKAZ: EKOFILM / facebook
ODKAZ: 47. MFF EKOFILM adresa: Země / událost na facebooku
ODKAZ: EKOFILM / instagram