Povánoční deprese – kdo ji nezná?:)

Vánoce jsou už nějakou chvíli za námi, ale následky pociťuje asi nejedna z nás. Určitě víte, milé dámy, o čem je řeč. Přece o nabytých kilech. POMOOOC!!!

Vánoce jsou úžasné svátky, na které se asi všichni těšíme. Užíváme si té kouzelné atmosféry, dárků, světýlek všude možně, radosti našich nejbližších, pohádek, návštěv, ale v neposlední řadě, také JÍDLA. Ano, je to právě období Vánoc, kdy dietu hodí za hlavu i ten největší zarputilec. A kdyby to bylo jen o Vánocích… Už za týden je Silvestr, oslavy, kdy se také ve velkém jí – a všechno možné, nezdravé, ale moc dobré:) Začíná to cukrovím, bramborovým salátem, řízky, kaprem, pokračuje jednohubkami, chlebíčky, chipsy a bůhví, čím vším ještě. Znáte? Já ano. A velmi dobře.

diet1

S 1. lednem nastává tvrdé probuzení do reality. Oblékneme oblíbené kalhoty – a hle, nejdou dopnout. Co příchází? No jasně, deprese jako blázen. Fuj, to jsme zase přibrali. Co s tím?

diet2

Příběh, který se opakuje každý rok. A každý rok si říkáme, že ten další už to bude jinak. Nebudeme tolik jíst, žádné cukroví, žádné povalovaní u televize a na Silvestra místo jednohubek schroupeme raději mrkev. Hmm, že to nedodržíte??? Buďte v klidu, to asi nikdo.

diet3

Takže, co s tím vánočním dárečkem v podobě nabraných kil? Zahodit. A nechtít zpět. Ale jak???

U nás na blogu se Vám snažíme přinést tipy, rady a nápady se vším možným, takže tu je pár osvědčených rad, jak se s tímto problémem peru já:)

1. Zásada, která platí u každého z nás – tělo každého je jedinečné a u každého reaguje na něco jiného. Důležitým faktorem jsou geny a věk. Zbytek už můžeme ovlivnit sami. Vánoční období bývá často velkým výkyvem od normálu, kdy se stravujeme úplně jinak. Mnohým z nás pak stačí „najet zpět do starých kolejí“ – to znamená, začít jíst a žít stejně, jako před Vánoci. Tělo se pak nějak srovná samo a váha klesne. To ovšem v případě 1, 2 získaných kil, dobrých genů a štěstí. V dalších případech tomu musíte pomoct.

diet4

2. Pokud nepatříte ke výše zmíněných šťastlivcům, chce se tomu postavit čelem. Z vlastní zkušenosti vím, že jednou z nejosvědčenějších rad je nejíst na noc. Takže – upravit jídelníček do normální podoby s tím rozdílem, že omezíte večeře. Omezíte – myslím tím jen na zeleninu, bez nebo s minimem sacharidů. Zapomeňte na rohlíky, těstoviny, salámy, tučné sýry. Udělejte si kamarády mezi zeleninou a s tou se potkávejte i u večeře.

diet7

3. Zkuste si pročistit tělo – návod jsem Vám už přinesla – mrkněte na starší post na blogu / NOVOROČNÍ DETOX.

diet6

4. Sacharidy. Kouzelné slovo, u kterého jsem si už několikrát na vlastní kůži ověřila, že je tím zásadní v hubnutí. Zcela je z jídelníčku vyřadit vede jen k šílenému jo-jo efektu, takže to nedoporučuji. Naučte se je dávkovat během dne tak, jak je Vaše tělo potřebuje. To znamená: větší díl ráno a dopoledne, menší k obědu, ještě menší ke svačině a žádný k večeři. Funguje to.

diet5

5. Jezte. Zní to v rámci diety šíleně? Možná jo, ale je to pravda. Jakmile přestanete jíst, cokoliv, i sebemenšího sníte, si Vaše tělo uloží. Proč? Protože začne fungovat v rámci režimu „na horší časy“. Vaše tělo je velmi inteligentní mechanismus, které jakmile pocítí nedostatek, začne „panikařit“ a ukládá si zásoby, protože cítí nedostatek. Takže se může stát, že budete cítít nový faldík i po snězeném jablku. Rozdělte si tak jídlo (ale takové, které je kvalitní, tzn. obsahuje sacharidy, bílkoviny, vlákninu…)do menších pěti dávek, které budete jíst během celého dne. Vyhněte se tzv. „rychlým cukrům“ v podobě sladkostí, bílého pečiva, limonádám…, samozřejmě také nekvalitním tukům v uzeninách, tučných sýrech. Naopak, jezte celozrné výrobky, ořechy, ryby, tvaroh… Dodají Vám energii a Vaše tělo to ocení.

diet8

6. Pijte. Nezapomínejte ani na pitný režim, ale pouze v podobě čisté vody. Žádné limonády, coly, nadbytek kávy, to vše Vás akorát zásobuje těmi nesprávnými látkami. Pokud pijete čistou vodu, brzy poznáte, že se cítíte líp. A alkohol? Bohužel, další zbytečné kalorie.

diet9

7. Zapomeňte na drastické diety typu – jím jen ovoce, piju jen šťávy, nebo nejím vůbec. Na chvilkový detox možná OK, ale ne na zbavení kil. Opět, vede jen k jo-jo efektu.

8. Nic nefunguje? Mně se v minulosti osvědčily dva typy stravování v rámci diety. Jedním z nich je výživa dle krevní skupiny. Řídím se některými z pravidel dodnes a cítím se dobře. Nebudu se zde rozepisovat o tom, jak tento princip funguje, pokud Vás to zajíma, podívejte se třeba zde: VÝŽIVA PODLE KREVNÍ SKUPINY

diet10

9. Pokud ovšem potřebujete radikálnější úbytek váhy, vyzkoušela jsem jednu z diet, díky které jsem zhubla jednorázově asi 15 kg a už jsem je zpět nenabrala. V těhotenství jsem přibrala opravdu hodně (u prvního dítětě 35kg, u druhého 27kg) a toto byl způsob, který mi moc pomohl – a podotýkám, bez jo-jo efektu. Dieta je primárně určená pro sportovce, tudíž si myslím, že ji není nutné dodržovat ve skladbě takového jídelníčku, jak to dělají právě sportovci, ovšem důležité je zachovat princip. Jmenuje se SACHARIDOVÉ VLNY a dávám ruku do ohně za to, že funguje. Mrknětě na internet pro více informací, fajn je tento odkaz: SACHARIDOVÉ VLNY

10. A poslední bod, který se Vám možná moc líbit nebude, ale opravdu je důležitý. Začněte se hýbat. Ve spojení s výše uvedenými postupy věřím, že brzy dosáhnete svého. Vím a rozumím, že dokopat se do fitka není jen tak, najděte si proto takovou aktivitu, která Vám bude příjemná a která Vás bude bavit.

diet11

A v neposlední řadě – nepropadejte depresím, protože i to Vám nějaké to kilečko může držet. Chce to myslet pozitivně a věřit, že to dokážete. Protože, Vy to dokážete;)