Pořizujete novou kuchyň? Mám pro vás pár zajímavých tipů a postřehů! ;)

Budete si pořizovat novou kuchyň? Samozřejmě musí být krásná, funkční a také by vám měla nějaký ten rok vydržet. Jak neudělat chybu? Prvním krokem je kupovat kvalitní kuchyňský nábytek. Co dalšího je potřeba vzít v potaz, aby se nám v kuchyni dlouho dobře vařilo, jsem se zeptala pana Lukáše Krále z brněnského studia kuchyní Oresi.

Výběr materiálu

Při výběru konkrétního modelu kuchyně je potřeba si ujasnit, pro koho a do jakého prostředí je kuchyň určena a podle toho volit materiál kuchyňských dvířek. Rodina s malými dětmi nebo s domácími mazlíčky by si měla vybírat materiál odolný vůči poškrábání, například akryl. Nebo počítat s tím, že třeba bude po několika letech měnit dvířka za nová. „Většina lidí se ale v materiálech nevyzná a neví, jak velký rozdíl v nich může být. V prodejně máme vystavené jak kuchyně, tak panely s nabídkou rozmanitých povrchů, které zákazníkům předvedeme a vysvětlíme jim, co od nich mohou očekávat i jaké benefity jim přinášejí,“ říká L. Král a dodává: „Zájemcům o stále oblíbené bílé kuchyně ve vysokém lesku doporučuji před nákupem shlédnout video, které jim výběr usnadní a pomůže s orientací v materiálech.“

Zaměření kuchyňské linky

Dalším krokem je správné zaměření a zvolení dispozice kuchyně. „Zaměřte si místo pro vaši budoucí kuchyň podle instrukcí, které zákazníci najdou na našich webových stránkách. V případě, že tuto činnost svěříte raději odborníkům, na požádání zaměří budoucímu majiteli kuchyně od Oresi prostor pro novou linku naši odborníci“, upozorňuje Lukáš Král.

Grafický návrh v 3D programu

Naši prodejci spolu se zákazníky vytvoří grafický návrh v 3D programu přesně podle dispozice kuchyně. Ten by měl zahrnovat správné ergonomické uspořádání jednotlivých zón. Tedy rozmístění skladování potravin, odkládání, mytí, vaření, ukládání nádobí atd. Důležitá je také výška linky. „Vypracovat grafický návrh kuchyně tak, aby vyhovoval všem požadavkům budoucích uživatelů i aktuálním nárokům na ergonomii s ohledem na uživatelský komfort a estetiku, není jednoduché. Obraťte se na naše odborně školené prodejce, kteří vám ke smlouvě takový návrh připraví ve 3D s kompletní projektovou dokumentací a samozřejmě zdarma,“ upozorňuje prodejce.

Správné osvětlení

Rozmístění osvětlení v kuchyni je velice důležité. Na práci je třeba vidět, nejen proto, že se tady manipuluje s horkými nádobami a používají se ostré nože. Správné osvětlení pracovní desky a samozřejmě také místnosti a jídelního stolu je zásadní. Výklopné zářivky dnes často nahrazují LED pásky nebo skleněná dna horních skříněk se zabudovaným osvětlením. Kromě centrálního svítidla nebo bodového stropního osvětlení je důležité i správné světlo nad jídelním stolem.

Vnitřní výbava a drátěný program

Vnitřní výbava skříněk, tedy rozmanité organizéry na příbory a kuchyňské náčiní, držáky talířů a drátěný program, přináší do kuchyně komfort v podobě snadné dosažitelnosti potravin, nádobí a čisticích prostředků. Zpřístupní hůře dostupná místa v rohu, přinesou přehled a lepší možnost úklidu prostoru skříněk. Velký význam pro funkčnost a delší výdrž kuchyně má i vnitřní kování, výbava tlumeným dovíráním pantů, kvalita výsuvů atd. Proto Oresi používá výrobky renomovaných výrobců jako je společnost Hettich a Blum.

Elektrospotřebiče

Moderní spotřebiče mají funkce, které šetří čas i energii, nabízejí pohodlné ovládání a usnadnění práce. Pohyb po kuchyni, rychlejší přípravu vaření a pečení umožní i správné rozvržení kuchyňských spotřebičů. Prodejci zákazníkům poradí se správným umístěním pečící a mikrovlnné trouby, vestavěné lednice, myčky nebo kávovaru.

Módní trendy

Módní trendy jsou jistě zajímavým tématem, ale zákazník by si měl vybírat dekory, které se mu líbí, ve kterých se cítí příjemně a přirozeně a které se hodí ke stylu vybavení bytu. Vedle šedých a tmavých kuchyní jsou v oblibě dřevodekory. V Oresi vsadili na ty se zdůrazněným přírodním vzhledem. „Třeba u kuchyní z nové řady Dolti Collection nabízíme povrch s embosovanou strukturou Matrix, která má v ploše zvláště hluboké rýhy s velkým rozdílem mezi matem a leskem nebo povrch Perfect structure se vzhledem kartáčovaného dřeva, který se velmi přibližuje přírodnímu provedení. „Zákazníci ke kuchyním dostanou i pracovní desky s věrnou podobou dřeva. Nová technologie umožňuje synchronizaci dekoru a plasticity povrchu, kde jsou spáry a suky v dekoru totožné s prohlubeninami v povrchu desky a také v její hraně,“ upozorňuje Lukáš Král. Máme ale také lesklé povrchy z fólie s antibakteriální úpravou nebo supermaty s povrchem odolným proti otiskům prstů,“ dodává prodejce. Více informací najdete na našich webových stránkách, například v trendy nebo moderních kuchyních.

Odborná montáž

V neposlední řadě je potřeba, aby kuchyň byla odborně smontována, Oresi poskytuje kompletní služby od již zmíněného zaměření a vytvoření 3D návrhu, dodávku spotřebičů až po dopravu a montáž.

Záruka a servis

V Oresi poskytujeme na kuchyně prodlouženou sedmiletou záruku a ta je navíc pojištěna u Kooperativy. S prodlouženou zárukou se můžete setkat u různého zboží, ale záruka Oresi se od jiných odlišuje tím, že platí bez jakýchkoli omezení a kompromisů pro každého. A je zadarmo. Pětileté záruky poskytujeme i na spotřebiče vybraných výrobců, na dřezy a baterie. Více se o dalších akcích a výhodách dozvíte na webových stránkách Oresi

V Brně má ORESI dva showroomy, v nákupním centru Campus Square a nyní pár měsíců nově otevřený, na Lidické 63.

ODKAZ: KUCHYNĚ ORESI / web
ODKAZ: KUCHYNĚ ORESI / facebook

Popisky k fotografiím (viz fotogalerie pod článkem):

  1. Big Picture v překladu znamená „velký obraz“ a překvapí velkorysým zobrazením kresby dřeva, která se na nábytku rozvine v plné kráse. Nabízí se v dekorech dub Amerika, borovice Provence, dub canyon a dub country.
  2. Na ostrůvku je použit materiál jedle kontrast z linie Wood Point z hladkého lamina, na horních skříňkách se představuje metalický povrch hvězdný třpyt z linie Glam Face v jemných a elegantních odstínech karneol, jaspis, jantar a achát. Benefitem je antibakteriální úprava hladkého povrchu z HPL laminátu.
  3. Sestava z linie Steel Art. Povrch corten imituje vzhledem i strukturou korozi odolnou ocel s charakteristickou rezavou patinou. Skříně za ostrovem jsou z linie Art dekor struktur v modrošedém provedení s perleťovým povrchem.
  4. Kuchyně Velvet Star ze špičkového lamina v černém supermatu. Benefitem je úprava anti-fingerprint proti otiskům prstů. Dobře se doplňuje s dalšími trendovými prvky – kovovým podnožím stolu a židlí.
  5. V kuchyni sestavené z linií Forever Young, Wood Point a Gray Cat návrháři spojili skříňky s povrchy vysoký lesk lemon, art dekor beton a šedý lesk.
  6. Sestava kuchyní Fantasy a MAGIQ v provedení jilm expressive a vysoký lesk cappuccino z akrylu. U linie Fantasy zákazníci ocení variabilitu dvířek, která jsou vybavena integrovanými madly s výřezem pro výměnu barevného panelu.
  7. Bílá se skvěle kombinuje se všemi barvami i s dekory světlého a tmavého dřeva. Akrylový povrch linie MAGIQ vyniká hlubokým leskem a odolností vyšší než mají laky.
  8. Šedá barva je neutrální, trendy a právě „letí“ také v kuchyních. Designéři z pořadu „Jak se staví sen“ vybrali linku z linie Gray Cat ve vysokém lesku do malé kuchyně. Foto: FTV Prima
  9. Odvažte se a sáhněte do barev. Zde je realizace kuchyně z pořadu „Jak se staví sen“. Zaujme vysoký lesk dvířek kuchyně Forever Young v odstínu violet, který harmonicky ladí s bílým leskem akrylového povrchu kuchyně MAGIQ.
  10. Velmi módní je kombinace bílé matné barvy s jemným dekorem dřeva. Na obrázku jsou skříňky z linií Tree Talk v dekoru dub Ancona a Chocolate Day v hedvábném matu v odstínu magnólie. Realizace z pořadu „Jak se staví sen“. Foto: FTV Prima
  11. Designéři Kamila Douděrová a František Kobližka v kuchyni z linie Big Picture využili povrch Rustic v dekoru dub Amerika, který zaujme výrazným reliéfem rustikálního charakteru a kombinovali jej se skříňkami v bílém akrylu z linie MAGIQ. Foto: FTV Prima
  12. V realizaci kuchyně z pořadu „Jak se staví sen“ se povrch corten se vzhledem zrezavělé oceli z linie Steel art kombinuje s vysokým bílým leskem akrylové kuchyně MAGIQ. Foto: FTV Prima
  13. Kuchyně v tmavších barvách jsou právě velmi módní. V pořadu „Jak se staví sen“ skříňkami z linie MAGIQ z akrylu v barvě cappuccino designéři zařídili kuchyň pro muže samotáře…13 B… a použili je také k vybavení obývacího pokoje. Foto: FTV Prima
  14. I do panelového bytu lze po stavebních úpravách umístit kuchyňskou linku situovanou do tvaru písmene „U“. Vešla se do ní dokonce i myčka. Kuchyň je z prémiové třídy Livanza, z linie Denim v povrchu Ceramica.
  15. Milovníkům klasických či rustikálních kuchyní Oresi nabídne třeba luxusní kuchyň Medina od značky Bauformat. Lak v hedvábném matu v odstínu magnólie zaujme zdobnou řezbou i měděnou patinou.
  16. V Čechách jsou stále oblíbené bílé kuchyně ve vysokém lesku. Snadno se proměňují barevnými doplňky a textilem.
  17. Kuchyň v provensálském stylu vytváří zázemí plné klidu, harmonie a francouzské grácie. Využívá krémové, smetanové, zelené, pudrové modré a růžové barvy, ale i další pastely. Zde se představuje linie Sonata v jemné šalvějové zeleni.
  18. Designéři pořadu „Jak se staví sen“ vybrali ke kuchyni Big Picture v dekoru borovice Provence pracovní desku v dekoru Dub True Nature. Při pohledu ani při doteku nepoznáte, že před vámi neleží dřevěná fošna. Foto: FTV Prima