Pokémoni jsou out. Pochytejte všechny závady v Brně

Brňáci už nechytají jen pokémony. Tisíce nadšenců si získala aplikace „Brňáci pro Brno“ zaměřená na odstraňování závad ve městě. Je výjimečná hlavně v tom, že umožňuje lidem dělat něco prospěšného pro své okolí. Zároveň je to skvělý způsob, jak poznat lidi se stejnými zájmy. Potřebujete jen chytrý telefon nebo tablet, připojení k internetu a chuť jít do toho.

Hezčí Brno snadno a rychle

Princip je jednoduchý. Když uvidíte závadu ve městě (například rozbitý chodník, zábradlí, přerostlou zeleň nebo poškozenou dopravní značku), jednoduše ji svým chytrým telefonem vyfotíte a na www.brnaciprobrno.cz následně lokalizujete buď vyhledáním v mapě (Google Maps) nebo prostřednictvím GPS lokalizace v  telefonu.  Hlášení je pak podle typu a lokace přiděleno technikovi, který se o odstranění závady postará. Celý proces můžete díky aplikaci pohodlně sledovat a pak zkontrolovat stav po nápravě.

„S kámošem se trumfujeme, kdo za měsíc nahlásí víc závad. Naposledy jsem takhle fotil rozbitý chodník a docela mě překvapilo, jak rychle to pak zvládli opravit,“ popisuje svou zkušenost Petr Mára, který v Brně studuje.

Díky tomu, že aplikace funguje i přes webové rozhraní (www.brnaciprobrno.cz), není třeba ji instalovat. Zdarma je však ke stažení pro chytrá mobilní zařízení s operačním systémem iOS a Android.

Aplikace, která dává smysl

Tvůrcem projektu „Brňáci pro Brno“ je městská společnost Brněnské komunikace a.s. (BKOM). Ta aplikaci pro veřejnost spustila už v roce 2010 a v roce 2016 byla webová stránka přizpůsobena pro mobilní chytrá zařízení.

„Domníváme se, že projekt má velký rozvojový potenciál pro naše město, kdy pod jednotné rozhraní pro veřejnost lze připojit další městské společnosti sdružené v koncernu (teplárny, technické sítě, atd.), čímž se jeho dopad mnohonásobně zvýší ve prospěch občanů města“, nastínil vizi dalšího rozvoje Ing. Roman Nekula, MBA, správní ředitel společnosti.

Město Brno dokonce díky aplikaci zabodovalo v národní soutěži Chytrá města pro budoucnost 2017 a obdrželo vítězný titul „Chytré město 2017“ v kategorii PROJEKT SMART CITY, město nad 50 tisíc obyvatel.

Protože nadšených uživatelů aplikace přibývá, vznikl hashtag #vylepsujibrno, pomocí kterého se dá přehledně vyhledávat obsah na nejrůznějších sociálních sítích. Vylepšovat své okolí Brňáky evidentně baví. Není divu, výsledek na sebe totiž nedá dlouho čekat
a díky tomu se nám všem v Brně žije příjemněji.