Nejkrásnější kuchařky – 4. díl

Pokud je pro Vás vaření nejen nutná záležitost, ale také záliba, koníček, vášeň, tak Vás jistě potěší další díl našeho speciálu, kdy se věnujeme těm nejzajímavějším a nejkrásnějším kuchařkám, které nově vyšly a o kterých byste prostě měly vědět, minimálně Vy, milé dámy:)

Vaření je pro mě záležitost, která mě sice baví, ovšem ve které stále ještě občas lehce tápu. Samozřejmě, jsou jídla, která už umím uvařit téměř poslepu, ale upřímně, moc jich není. Proto často ráda sáhnu po nějaké dobré kuchařce, která mě nejen navede, jak daný pokrm správně uvařit, ale u které se také pobavím a inspiruji. Dnes totiž vychází tolik naprosto úžasných kuchařek, které nemají s těmi nudnými, kde jsou stroze napsané jen recepty, vůbec co dělat.

Hezká kuchařka, která obsahuje kromě úžasných, nápaditých (a pro mě jednoduchých) receptů také nádherné fotky, které mě na dané jídlo vždy absolutně navnadí, je pro mě něco, jako „bible“. V takových kuchařkách jsem si schopná jen listovat před spaním, prohlížím si fotky a představuji si, jak by dané jídlo bylo asi strašně dobré:)

A přesně taková je i kniha, kterou Vám chci představit – a která mě svádí už jen svým názvem – jmenuje se totiž SLADKÉ BARY. Mňam!

Photo 10.03.15 13 44 01

Fenomén tzv. sladkých barů se u nás rozmohl až během poslední doby, ještě před pár lety téměř nikdo nevěděl, co tento pojem vůbec znamená. Pokud jste se i Vy zatím se sweet bary nikde nesetkali – tak pro Vaši informaci a jasnou představu – jedná se o stolky, koutky, zkrátka místa, která jsou plná nejrůznějších sladkých dobrot, ze kterých často až oči přecházejí:) Se sweet bary se můžete setkávat na nejrůznějších oslavách – svatbách, zahradních či domácích parties, narozeninových mejdanech, ale také na brunchích, či v cukrárnách. A věřte, je fakt o co stát, zvlášť, jestli milujete sladké (tak, jako já:)

Photo 10.03.15 13 44 23

Kniha SLADKÉ BARY od Stáni Mutlové je takovýchto dobrot plná – a co víc, je plná i receptů, jak si tyto dobrůtky udělat – doma.

Stáňa Mutlová je jedna z prvních Češek, které propadly umění tzv. sweet barů – sladkých stolů a koutků. Roky své recepty ladila k dokonalosti ve svém vypečeném podniku Punk Rock Cakes a teď je sepsala do kuchařky, jakou ještě český trh neviděl!

Celá kniha je rozdělena do několika kapitol a Vy si tak můžete rozhodnout, v jakém duchu celou party pojmete – v jednotném stylu totiž můžete vyrábět i sladké dobroty.

Photo 10.03.15 13 44 59

Můžete připravit velkolepou, sladkou velikonoční party, na které nebude chybět tradiční beránek, jarně laděné sušenky, nebo nádherné, duhové makronky. Nechybí také návody na dekorace, kterými můžete svůj sweet bar vyšperkovat:)

Photo 10.03.15 13 46 56

Úžasná je i kapitola „Sladká pohádka“ –  která je jak dělaná na svatební hostinu. Podle receptů si tu můžete vytvořit skutečná mistrovská díla, která je někdy až škoda sníst:

Photo 10.03.15 13 49 43

Photo 10.03.15 13 49 30

Pokud Vy, nebo Vaše děti budou chtít uspořádat halloweenskou party, můžete se podle této kuchařky skutečně „vyřádit“. V sekci „Dušičkové hýření“ jsou totiž opravdové geniální dobroty:

Photo 10.03.15 13 53 02

Dokonalé jsou i fotky – a to obzvlášť ve výše zmíněné kapitole:) Fotograf David Turecký, který knihu fotil, totiž obsadil do hlavní role této sekce skvělého Lukáše Pavláska:)

Photo 10.03.15 13 54 40

Photo 10.03.15 13 55 02

Dětem a dětským oslavám je také věnována kapitola „Karlík a továrna na čokoládu“. Právě tento film je inspirací pro tvorbu nejrůznějších, barevných dobrot, za které Vás děti prostě budou milovat. No uznejte sami:

Photo 10.03.15 13 56 09

Photo 10.03.15 13 57 42

Za mě naprosto dokonalá kuchařka, která mě prostě baví. Má jen jednu malou nevýhodu, o které Vám musím říct – pozor, vzbuzuje velkou chuť na sladké!:)

 

Další kuchařkovou novinku Vám představí Tereza:

Vybrala jsem si neobvyklou kuchařskou novinku – a to Květinovou kuchařku.

nahled kvetinova

Mám kytky moc ráda a hodně se jimi obklopuji, někdo by řekl, že až moc, občas to u nás doma vypadá jako v květinářství, ale už jsem se trošku zkrotila…:) Tak jsem logicky sáhla po této krásné kuchařce. Nejenže je kuchařka perfektně napsaná, ale ty fotografie, to je prostě bomba. Člověk by nevěřil, jak taková kytička jídlo povýší na naprostý umělecký výtvor.

Nedávno jsem měla šanci takovéto květinové jídlo ochutnat a musím uznat, že jakmile se do jídla kytka zaimponuje, vypadá to hned jinak…

Autorka Jana Vlková se s humorem představuje jako expertka přes jedlé kvítí. Vystudovala ekologii na Přírodovědecké fakultě UK. Jídlo i květiny jsou její velkou vášní, kterou spojila dohromady a vznikla tato krásná, inspirativní kuchařka.

Jana Vlková sama prohlásila, že všechny rostliny, které jsou uvedeny v knize, ochutnávala ve středním množství, a to několikrát, takže můžeme být v klidu.:)

květin 4

Kniha je zároveň i herbářem, do rukou se Vám dostane tak jedinečná, botanicko-kulinářská příručka, která Vám pomůže si užívat kvítí a býlí po celou sezonu. Je rozdělena do čtyř kapitol, odpovídajících ročním obdobím. Začíná brzkým jarem a končí babím létem. Takže právě teď je ten nejlepší čas na květinové kuchařské umění a ochutnávání.

imageimage

Je právě sezóna medvědího česneku a Vy se z knížky dozvíte, kde ho najdete, kdy je nejlepší čas na sběr, jak ho sbírat, jak ho v kuchyni využít, zkrátka vše, co potřebujete vědět.

Dokonce jsem zjistila, že se dají konzumovat i mé oblíbené tulipány!

image

Podívejte se, jaké dobroty se dají z kvítí a býlí udělat:

kvetin 2 květin 3 květin 9

Už brzy Vám napíšu pár receptů z této krásné kuchařky! Jak se Vám líbí náš výběr?

 

Přečtěte si starší díly našich speciálů o kuchařkách z vydavatelství SMART PRESS – u nás na blogu: NEJKRÁSNĚJŠÍ KUCHAŘKY

Obě tyto kuchařky zakoupíte v e-shopu nakladatelství SMART PRESS (odkaz: SMART PRESS).