Můj recept: žluté kari s fialovým batátem

Další inspirace na zajímavý recept “z mojí kuchyně”. :) A opět v duchu asijské gastronomie, kterou doma všichni milujeme! Tentokrát mám pro vás návod na jednoduché žluté kari s fialovými batáty – je to raz dva hotové, vše připravujete v jedné pánvi a chutná to skvěle! Žluté kari je narozdíl od červeného a zeleného nepálivé, takže pokud vám vadí ostrá jídla, toto rozhodně zkuste! A kam pro všechny exotické suroviny? Opět jsem je nakoupila ve svém oblíbeném obchodě Asia Grand na Benešově ulici v Brně. Výběr je tady fak senzační!

Asijská jídla doma vařím často – milují je všichni členové naší domácnosti a je super, že si je oblíbily i naše děti. Ti dávají samozřejmě přednost méně ostrým jídlům – a právě toto žluté kari není vůbec pálivé, takže i pro děti je fajn volbou. Je to božsky voňavé jídlo, s kokosovým mlékem, bylinkami – výběr použité zeleniny a přidaného chilli je samozřejmě i na vás.

Já do kari přidávám batáty, naposledy jsem vyzkoušela fialové, které jsou méně sladké a mají zajímavou chuť. K tomuto kari již pak nedělám přílohu, je to jídlo samo o sobě dost syté. Ovšem hodí se k němu i jasmínová rýže.

Pokud nevíte, kam pro suroviny – tak absolutně veškeré ingredience (tedy mimo kuřecí maso) jsem pro toto jídlo nakoupila v obchodě Asia Grand, kde mají největší výběr exotických potravin v Brně. Seženete zde právě kari pasty, bylinky – i čerstvé, krevety, různé omáčky, rýži, nudle… I fialové batáty jsem pořídila právě zde!

Suroviny – budete potřebovat:

500g kuřecích prsou
250ml kokosového mléka – používám značku Aroy-D – nejlepší
žlutou kari pastu
sweet chilli omáčku
sójovou omáčku
hrst kafrových listů
hrst čerstvého koriandu
1 středně velký fialový batát
1 cibuli
1 plechovku bambusových výhonků
cukr, sůl, limetkovou šťávu
polévkovou lžíci oleje / kokosového oleje

Postup:

Na rozpáleném oleji orestujeme na větší kousky nakrájenou cibuli a kuřecí maso. Jakmile je maso dozlatova orestované, přidáme cca polévkovou lžíci žluté kari pasty a zalejeme kokosovým mlékem. Přivedeme k varu, přidáme batáty nakrájené na malé kostičky.

Přidáme bambusové výhonky, kafrové listy, koriandr. Povaříme – až jsou batáty měkké. Dochutíme solí, cukrem, limetkovou šťávou, chilli omáčkou a sójovou omáčkou. Ozdobíme koriandrem a kafrovým listem.

Dobrou chuť, vyzkoušejte! Je to vynikající!