Můj recept: thajská polévka Tom Kha Kai

Po delší době mám pro vás opět inspiraci na exotickou specialitu – prostřednictvím mého receptu na oblíbenou thajskou polévku Tom Kha Kai. Dělám ji ve „své vlastní úpravě“ – s čajovým vejcem. Je vynikající! A sytá, jako hlavní jídlo. Pokud nevíte, kam pro všechny potřebné exotické suroviny – nejen pro tuto polévku – tak vám stále doporučuji specializované asijské potraviny ASIA GRAND, tady seženete opravdu naprosto vše, co se exotických ingrediencí týká. Pojďme na recept, tady je!

Už jsem se vám několikrát svěřila, že miluji veškerá exotická jídla, zejména z asijské kuchyně. Moc mi chutnají jídla vietnamská, čínská, ale i korejská, nebo japonská… Na těchto jídlech miluji chuťovou pestrost, spoustu zeleniny, která v těchto pokrmech nikdy nechybí, nejrůznější zajímavé bylinky, koření a také ryby a plody moře!

Dnes mám pro vás svůj oblíbený recept na polévku Tom Kha Kai. Píši záměrně „svůj“, neboť tuto polévku připravuji trochu jinak, než podle běžného receptu. Přidávám pár věcí navíc, které se osvědčily. Důležitý je samozřejmě základ na tuto polévku, zbytek si každý můžete upravit dle svých vlastních chutí.

Ingredience – veškeré exotické suroviny jsem opět koupila ve svém oblíbeném obchodě ASIA GRAND – tyto potraviny najdete v centru Brna, na Benešově ulici, vedle hotelu Grand. Já tu nakupuji exotické bylinky, zeleninu, nudle, rýži, omáčky, ale i kari pasty, věci na sushi, mražené ryby, krevety… Jsem tu moc spokojená, mají široký výběr a fajn ceny.

Na polévku Tom Kha Kai budete potřebovat:

Pastu na přípravu polévky Tom Kha Kai
Balení kokosového mléka (používám značku Aroy-D)
Citron / nebo limetku
Kokosový olej
1ks pak choi
balení rýžových nudlí
300g kuřecích prsou
sójovou omáčku, sweet chilli omáčku, já navíc přidávám i teriyaki omáčku
hrst sekaného koriandru, citronové trávy
kafrové listy – cca 5ks
3ks vajec
3 sáčky černého čaje
cukr, sůl, sekané chilli

Postup:

Vejce uvařte ve vodě na tvrdo. V hrnci, nebo pánvi wok, přidejte k celému obsahu sáčku s pastou Tom Kha Kai cca 1 polévkovou lžíci kokosového oleje. Na této směsi zlehka orestujete na drobno nasekané pak choi. Přidáte nasekaný koriandr, citronovou trávu, zalejete kokosovým mlékem. Přivedeme k varu.

Na pánvi na lžíci kokosového oleje orestujeme nakrájená kuřecí prsa. Maso ochutíme omáčkami – sójovou, sweet chilli a teriyaki.

Orestované maso vložíme do polévky. Polévku dochutíme solí, cukrem, citronovou / limetkovou šťávou.

Uvařená vejce oloupeme. Do menšího hrníčku dáme vařit vodu, přidáme sáčky s černým čajem. Pro intenzivnější a více zajímavou chuť vajec je možné použít i koření – kurkumu, bergamot, hřebíček..
Do této směsi vložíme oloupaná vejce a povaříme, cca 5 – 8 minut. Vejce se obarví a získá i velice zajímavou chuť.

Rozkrojenými vejci pak můžete polévku ozdobit, posypejte trochou koriandru. Dobrou chuť! ;)