Můj recept – Massaman Curry se zeleným banánem a pečenou kokosovou rýží

Nedávno jsem vám na Facebooku a Instagramu @coolbrnoblog zveřejnila pár fotek ze svých nákupů exotických potravin v Brně – a mnoho z vás mi pak psalo o nějaký ten recept z těchto surovin. :) Tak tu dnes jeden mám a pokud vás zaujme, moc ráda pro vás zveřejním další své recepty na asijská, indická, ale i arabská jídla. Nejsem sice žádný expert na vaření, ale tato exotická jídla doma vařím často, ráda a dle lidí, kteří je ochutnali, jsou výborná! :) Nejedná se o žádné okopírované recepty z kuchařek a online webů, vše jsou mé vlastní recepty, které jsem doplnila fotkami. Takže dnes se servíruje exotické Massaman curry se zeleným banánem a pečenou kokosovou rýží! Jak na to? Mrkněte do článku!

Miluji veškerou exotickou kuchyni, zejména japonskou, thajskou, indickou, ale i arabskou. S rodinou hodně cestujeme a já na našich cestách vždy ráda zkouším a ochutnávám cizokrajná jídla a pak si zjišťuji recepty. Hodně cizokrajných jídel jsem se naučila vařit i doma a moc ráda se s vámi podělím o pár svých receptů. :)

Dnes to bude recept na thajské Massaman curry s plantainem (zeleným banánem) s pečenou kokosovou rýží.

Téměř všechny suroviny (ty exotické) pořídíte asijských potravinách, já chodím nakupovat do Asia Grand (u hotelu Grand v Brně), ale nakoupíte i v potravinách v tržnici na Olomoucké.

Budete potřebovat:

2 lžíce kokosového oleje
300g kuřecích prsou
1 sladkou bramboru (batát)
800ml kokosového mléka (nejlepší je od značky Aroy-D)
2 polévkové lžíce Massaman curry pasty
2 lžíce sweet chilli omáčky
1 lžíci rybí omáčky
2 lžíce teriyaki omáčky
1 lžící sojové omáčky
hrst čerstvého koriandru
1 jarní cibulku
2 zelené banány
cca 5 kafrových listů
200g lepkavé rýže
cukr, sůl, limetkovou šťávu, kdo chce, může přidat čerstvé chilli
+ můžete přidat nasekanou trávu lemon grass

POSTUP:

Kuřecí maso nakrájíme na proužky a osmahneme na pánvi na lžíci kokosového oleje dozlatova. Na závěr k masu přidáme lžíci teriyaki omáčky (marinády), maso krásně zezlátne.

Na pánvi wok rozehřejeme lžíci kokosového oleje, přidáme 2 lžíce Massaman curry pasty. Sladkou bramboru nakrájíme na kostky, zelený banán nakrájíme na hranolky.

Brambory i banán vložíme do woku na rozpálenou směs kokosového oleje a Massaman curry pasty. Lehce osmahneme.

Následně směs zalejeme kokosovým mlékem a na mírném plameni necháme vařit.

Připravíme si rýži – rýži dáme do mírně osolené vody a přivedeme k varu. Jakmile rýže vaří, počkáme cca 2 minuty, vodu částečně slejeme, necháme vody po kraj rýže. Do hrnce s rýží přidám cca 150 ml kokosového mléka, promícháme a hrnec s rýží dáme do trouby na 200° péct. Během pečení rýži kontrolujte, zda se nepřipaluje – pokud je rýže už hodně suchá, přilejte trochu vody, nebo kokosového mléka, promíchejte a vraťte do trouby. Rýže se peče cca 30 minut až do změknutí.

Finální podoba rýže je lepkavá, ovšem rýže se nerozvaří. Je krásně provoněná kokosem a lehounce nasládlá.

Vrátíme se ke směsi ve woku, zelený banán se upravuje poměrně dlouho, klidně i 30 minut do změknutí. Do směsi přidáme cukr, sůl a limetkovou šťávu – dle chuti.

Vložíme kafrové listy, nasekanou jarní cibulku, lemon grass a dochutíme omáčkami – rybí, sójovou, teriyaki a sweet chilli.

Na závěr vložíme do směsi osmahnutné kousky masa a promícháme.
Celá směs je hotová, jakmile jsou banány měkké.

Podávejte s rýží, ozdobte nasekaným koriandrem.

A pokud jste recept zkusili, napište mi, jak vám jídlo chutnalo, dobrou chuť! :)