Moje cesta k low-carb stravování
Ve spolupráci s brněnskou low-carb cukrárnou BezCukru pro vás připravuji seriál článků právě na téma „low-carb“. Proč jsem se rozhodla stravovat se tímto způsobem? A v čem vidím hlavní benefity?
V režimu low-carb se stravuji už téměř dva roky a upřímně, nesmírně mi to vyhovuje. Low-carb stravování není dietou, je to z mého pohledu již životní styl, kdy si osvojíte zcela jiné stravovací návyky.
Při low-carb stravě je skvělé, že jíte pestře, chutně, zdravě a v zásadě se nemusíte nijak zvláště limitovat, co se týká četnosti, či velikosti porcí. Samozřejmě je zásadní jíst kvalitní potraviny – bílkoviny i tuky.
Zcela upřímně, v minulosti jsem z důvodu potřeby zhubnout vyzkoušela poměrně pestrou škálu mnoha diet. Některé nefungovaly vůbec, některé ano, ovšem – ve všech případech, kdy jsem se vrátila k zaběhnutému stylu stravování, váha byla zpět. Už tenkrát jsem pochopila, že cestou diet, či nějakých drastických omezení v ohledu stravy, se ke kýženému stálému váhovému úbytku jen tak nedostanu.
Asi před dvěma lety mi moje maminka, která je výživovou poradkyní, řekla o stravování v režimu low-carb. Sama s tím měla skvělé zkušenosti a začala se o tento trend více zajímat, a to i na profesní úrovni.
Upřímně, když jsem pochopila, co spočívá v zásadách stravy low-carb, nechtělo se mi z počátku vzdávat oblíbených potravin, mezi které rozhodně patřily těstoviny, nebo právě pečivo.
Ale – rozhodla jsem low-carb stravu vyzkoušet. Nastavila jsem si, za co své oblíbené potraviny adekvátně vyměním, tak, aby byly vhodné právě pro LC stravu. Brambory nahradily batáty, těstoviny ty z rostliny konjak, naučila jsem se připravovat různé zeleninové přílohy a také, začala jsem si péct vlastní low-carb chléb.
Prvotní dojmy z přechodu na low-carb stravu se dostavily velmi rychle. Začala jsem se cítit velmi „lehce“ a cítila jsem nezvyklý přísun energie. Pryč byla obvyklá odpolední únava po jídle, zmizely i nepříjemné pocity nafouklého břicha. Po jídle jsem navíc byla po dlouhou dobu sytá. Zkrátka, vnímala jsem opravdu velmi příjemnou změnu.
A proto, rozhodla jsem se u low-carb stravování setrvat. Čím více jsem se o tento styl stravování zajímala, tím více jsem chápala, že je mi nyní naprosto skvěle – fyzicky, ale i psychicky. Skvělé také bylo a dodnes je, že u tohoto stravování rozhodně nemáte hlad, jako je tomu v případě mnohých diet. Pokud se hlad ohlásí, není problém se najíst, samozřejmě vhodně zvolených potravin v duchu LC.
Došlo u mě i k váhovému úbytku, asi po prvním měsíci na LC stravě. Netrpěla jsem obezitou, cílem bylo shodit 2-3kg, abych se sama cítila dobře. A to se mi povedlo – ovšem, co je hlavní, tento váhový úbytek jsem si dodnes udržela.
Z počátku, přiznávám se, mi občas chybělo něco sladkého. Ale i sladké věci si můžete v režimu low-carb stravy dopřát, jen musíte zvolit takové, které jsou slazené vhodnými sladidly, upečené z vhodné mouky. A upřímně, tyto dezerty mi chutnají snad ještě víc, než ty „obyčejné“, z mouky a bílého cukru.
Jaké potraviny v režimu low-carb jíst, jaké volit přílohy a třeba právě i zmiňované sladkosti? O tom si napíšeme zase příště.
Předchozí články z tohoto seriálu najdete ZDE.
Cukrárnu BezCukru najdete na Novobranské 4.
ODKAZ: BEZCUKRU / web
ODKAZ: BEZCUKRU / facebook
ODKAZ: BEZCUKRU / instagram