Miluji v Brně: Restaurant Pavillon

V rámci mé rubriky „Miluji v Brně“ Vám píšu o svých oblíbených místech, u nás, v našem městě, v Brně. Věřím, že mnohá z nich budete znát, některá Vám představím poprvé, ovšem, ve všech případech Vám jejich návštěvu vřele doporučuji. Právě tato místa si mě totiž získala a ráda se vracím, protože, je mi mi tam zkrátka fajn a příjemně… :) Jedním takovým je rozhodně i stylový Restaurant Pavillon, kde to nejen krásně vypadá, ale zároveň – a co je zásadní – výborně zde vaří. Čtěte dál, věřím, že Vás inspiruji… :)

Restaurant Pavillon jsem si oblíbila vlastně hned, už při své vůbec první návštěvě. Tato restaurace má totiž tak „něco navíc“, než jen krásné prostředí a vynikající jídlo. Cítíte tady zvláště příjemnou atmosféru, pohodovou, klidnou, jako by se tu tak trochu zpomalil čas.

Už jen to, že Restaurant Pavillon je uprostřed hezkého parku na Kolišti –  v zeleni, stranou od hektického ruchu města. I to na Vás působí, zkrátka až tak, že si zde během návštěvy odpočinete. A k tomu se opravdu výborně najíte!

Ona už samotná budova Restaurantu Pavillon stojí za pozornost – je to funkcionalistická památka, jejíž styl navrhl velmi slavný architekt a urbanista evropského formátu Bohuslav Fuchs. Je to tak po vile Tugendhat jedna z nejvýznamějších budov v Brně. 

A pozor, příběh této restaurace se začal psát už v rocev roce 1926, kdy na místě původní dřevěné kavárny Shopp Café Pavillon začala vznikat věhlasná Zemanova kavárna, jedno z nejvýznamnějších děl Bohuslava Fuchse.
Budova restaurace si ovšem prošla různými změnami, např. v době socialistického režimu zde byla mateřská školka.

V šedesátých letech, kdy byla budova srovnána se zemí, aby ustoupila výstavbě Janáčkova divadla. Architektonický unikát vzkřísila dvojice Fuchsových obdivovatelů a asi o 200 m dál byla při 100. výročí narození Bohuslava Fuchse otevřena věrná replika Zemanovy kavárny.

Od roku 2012 pak začala sloužit jinému účelu: vznikla zde luxusní restaurace Pavillon, která však v Brně již měla silnou gurmet tradici, třebaže byla provozována pod jiným jménem – U Kastelána. Současný název Pavillon odkazuje k původní dřevěné kavárně z dvacátých let minulého století.

Součástí objektu je vedle restaurace Pavillon i bohatá originální vinotéka a vyhlášený koktejl bar Runway. Hosté tak nemusí po celý večer opustit tento prostor, stačí pouze změnit místo pro zábavu dle potřeb a aktuální nálady.

Tato stálice na špičce brněnské gastronomie získala v poslední době několik významných ocenění. Patří mezi ně například 1. místo za nejlepší servis v ČR podle rezervačního serveru Restu, také se jako jediný brněnský podnik dostal do výběru TOP 10 v Maurerově výběru Grand restaurant, konkrétně na 6. místo v České republice. Nejnovějším oceněním je 5. místo mezi mimopražskými restauracemi v žebříčku TOP RESTAURACE 2017 časopisu Euro a certifikát výjimečnosti od cestovatelského portálu TripAdvisor.

Pavillon letos, právě na konci srpna, oslaví 5. narozeniny své existence. Co je skvělé, tak vlastně za celou tuto dobu si udržel pověst vynikající brněnské restaurace a pro své hosty mimo skvělé gastronomické zážitky často přináší i další vyžití – v zimě například oblíbené lední kluziště, v létě naopak party ve stylovém party stanu.

U příležitosti pátých narozenin chystá PAVILLON speciální narozeninové pětichodové degustační menu, které si hosté mohou vychutnat v týdnu od 28. srpna do 1. září.

Na co přesně se Vaše mlsné jazýčkou mohou těšit? ;)

Amuse bouche

Uzený pstruh

  • houby, šalotka a petržel

Studená řepná polévka

  • černý rybíz, modrý sýr a vlašské ořechy

Foie gras

  • celer, hrozno a lanýž

Kachna

  • ostružina, tapioka a five spice

Kokosová panna cotta

  • ananas, kokos a máta

Dárek pro Vás:   na úvod sklenička nejkvalitnějšího Prosecca CANEVEL DOCG Dosaggio Zero zdarma

                             + sladké překvapení na závěr

Cena narozeninového menu 750Kč

Toto speciální narozeninové, pětichodové menu, pro Vás připravil nový, nastupující šéfkuchař Ondřej Dulanský – tento mladý ambiciózní kuchař prošel olomouckým Entrée Restaurantem, předtím působil v brněnských podnicích KOISHI a Castellana. Součástí kuchařského týmu PAVILLON Restaurantu je od loňského podzimu a nyní nastupuje po Janu Kaplanovi na „šéfkuchařskou pozici“.

Já už se moc těším, až od Ondřeje Dulanského ochutnám nějakou specialitu, určitě se Vám na blogu svěřím s dojmy! ;)

Zkrátka, co se Restaurantu Pavillon týká, máte moje vřelé doporučení. Chvilek strávených zde rozhodně nebudete litovat, naopak, budete na ně vzpomínat ještě dlouho… :)

ODKAZ: RESTAURANT PAVILLON / web
ODKAZ: RESTAURANT PAVILLON / facebook