Mámou v Brně: jak posílit imunitu dětí (nejen) v zimě?

Vy, co máte už děti, mi dáte asi za pravdu, že co se nemocí, nachlazení a oslabené imunity týká, je právě zima tím nejnáročnějším obdobím. U nás je to tak každoročně – mí synové bývají nejvíc nemocní právě tyto zimní měsíce. Jak dětem imunitu posílit, s čím mám dobrou zkušenost i já sama? Přečtěte si následující článek – a budu ráda i za vaše tipy a postřehy, jak udržet dětičky po celý rok fit. ;)

Pro nás, rodiče, je asi tím nejhorším právě to, když děti marodí. Dětí je nám vždy líto, když jim není dobře, snažíme se, jak to jen jde, jim pomoci. Kromě toho, nemoc vždy zasáhne do režimu v rodině, musíme zůstat s nemocnými dětmi doma a pokud děti už chodí do školy, tak dohánění zameškaného učiva je pak také náročné. Však to asi sami dobře znáte…

Sama vnímám, že na nemoci je nejhorší právě aktuální, zimní období. Proto už s příchodem chladnějších měsíců vždy „mobilizuji síly“ a snažím se dětem přirozenými způsoby posilovat imunitu. Jak? Mám pro vás pár tipů, které vím,  že fungují.

Vitamíny. Ty synům do jídelníčku zařazuji po celý rok, ale v zimě dbám na jejich zvýšený přísun, ovšem, v přirozené podobě. Sama moc „nefandím“ výživovým doplňkům a vitamínům v tabletkách, věřím, že mnohem lepší jsou ty z ovoce a zeleniny. Dohlížím proto na to, aby děti ovoce a zeleninu každý den jedly, a to nejlépe tu syrovou. Super jsou i ovocné a zeleninové šťávy, nejlépe z odšťavnovače, bez přidaného cukru.

S dětmi chodíme také ven, a to téměř za každého počasí. I když nás to ven v zimním pochmurném počasí často moc netáhne, přemůžeme se, i krátká procházka je pro zdraví dobrá. :)

Co bych ovšem rozhodně chtěla zmínit a čemu skutečně věřím, je otužování. Děti se snažím zbytečně moc neoblékat, doma také tolik netopíme – i tím podporujeme lepší fungování imunity.

Skvělé je pro děti také saunování – opravdu, pravidelným saunováním můžete dětem výrazně imunitu zlepšit. V čem spočívá princip prospěšnosti saunování?

Principem saunování je “umělá horečka”. Při saunovacím cyklu se teplota těla zvýší o  půl stupně, což u člověka nastartuje imunitní systém. Tělo si vybuduje protilátky a stane se odolnější proti vnějším vlivům. 

Pravidelným saunováním tak dochází k celkovému posílení imunitního systému, což platí jak pro dospělé, tak samozřejmě i pro děti.

A kam s dětmi v Brně do sauny?

Saunování a dětské saunové rituály probíhají v Infinit Lesná. Nyní tu až do konce května je Dětské víkendové saunování, vždy se zábavnými, pohádkovými tématy. Pro děti je tu připravený animační program, jak v sauně, tak v odpočívárně.

Dětský saunový ceremoniál probíhá v sauně se sníženou teplotou za doprovodu saunového mistra, který se snaží, aby byl ceremoniál pro děti hrou a zábavou. Vzduch zvlhčuje poléváním kamen a následně teplý vzduch rozhání po sauně, aby ho děti pocítily. Saunou se také během ceremoniálu linou příjemné přírodní vůně, které jsou dětem dobře známé. Je to například pomeranč, mandarinka, citron, borovice…
Cele saunové dopoledne je každý víkend laděno do jiného tématu, saunoví mistři si připravují ceremoniály, které jsou s tímto tématem spojeny, používají tematické převleky a hračky.

V saunách je snížená teplota na 60°C, což je pro děti vyhovující a příjemné.
Saunování je vhodné pro děti každého věku, saunovat se mohou dokonce už i batolata. Samozřejmě, že pokud je dítě nemocné, nebo nachlazené, do sauny nesmí. 

Mimochodem, společné saunování je skvělým víkendovým programem pro celou rodinu, kdy můžete být spolu a zároveň děláte něco pro své zdraví.

Na závěr – jaká jsou témata Dětských saunových rituálů v Infinit Lesná? Mrkněte na přiloženou grafiku. :) Saunové rituály tu probíhají každou sobotu a neděli, od 8:00 do 13:00, a to až do konce května.

ODKAZ: INFINIT LESNÁ / web
ODKAZ: INFINIT LESNÁ / facebook